Uw Mac voorbereiden op de macOS Monterey update!

Stefan

Een goede werking van uw Mac is essentieel om zoveel mogelijk voordeel te halen uit de macOS Monterey update. Door uw Mac voor te bereiden op de nieuwste versie van het Apple besturingssysteem loopt u tijdens de installatie of na de installatie van macOS Monterey niet tegen problemen of verrassingen aan.

Er zijn enkele stappen belangrijk voordat u macOS Monterey installeert. Zo moet uw Mac over voldoende schijfruimte beschikken. Dient u uw Mac te controleren op de aanwezigheid van malware en verwijdert u overbodige apps die u niet meer gebruikt.

Het is ook aan te raden om een back-up te maken van uw Mac met TimeMachine om bij eventuele installatie problemen met macOS Monterey terug te kunnen naar een werkende macOS back-up.

Mac voorbereiden op de macOS Monterey update

macos Monterey

Schijfruimte vrijmaken

Om de schijfruimte op uw Mac te controleren en waar nodig vrij te maken begint u met het openen van de Mac instellingen. Klik links bovenin op het Apple-icoon. Klik op Over deze Mac in het menu.

Over deze Mac

Klik daarna op het tabblad: Opslag en daarna op de Beheer knop.

Opslag beheren mac

In de Opslag beheer instellingen op uw Mac ziet u enkele aanbevelingen die u kunt uitvoeren om schijfruimte vrij te maken.

Opslag aanbevelingen mac

U kunt gegevens bewaren in iCloud door op de Bewaar in iCloud knop te klikken. Daarna kunt u aangeven of u bestanden van het bureaublad en documenten in iCloud wilt bewaren. De bestanden zijn dan nog wel zichtbaar, maar worden standaard in iCloud opgeslagen. Als u deze bestanden dan later nodig heeft worden ze naar uw Mac gedownload vanuit de Cloud. U kunt ook foto’s en video’s die u heeft opgeslagen in de Foto’s app opslaan in de cloud. Beide besparen u veel schijfruimte op uw Mac. Bewaar gegevens in iCloud

Links in het menu ziet u Apps. Klik erop om de geïnstalleerde apps op uw Mac weer te geven in een overzicht.

Apps in mac aanbevelingen

De sortering van apps is aangepast naar de meest verbruikende app. De grootste app staat bovenaan in het overzicht. Controleer zo alle apps en verwijder apps die u niet meer nodig heeft om schijfruimte te besparen. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de app en klik op verwijder.

Lees ook
Microsoft Outlook voor Mac gratis downloaden

Apps verwijderen mac

Helemaal onderin ziet u “Overige” schijfruimte op uw Mac. De overige data op uw Mac is een combinatie van tijdelijke bestanden en overige bestanden die niet worden herkend als macOS bestanden. Denk aan tijdelijke bestand (cache), schijfkopie bestanden, gecomprimeerde bestanden etc. Om de overige bestanden te wissen maakt u gebruik van CleanMyMac.

CleanMyMac is wereldwijd het meest gebruikte hulpmiddel om onderhoud te plegen aan uw Mac. De Slimme scan helpt bij het detecteren van systeemcache bestanden, gebruikerscache bestanden en het verwijderen van overbodige bestanden. Door een grondige scan uit te voeren met CleanMyMac hoeft u geen onderhoud meer te plegen aan uw Mac.

Download CleanMyMac

Klik op de Scan knop om te beginnen met een grondige scan van uw Mac.

Slimme scan mac

Als CleanMyMac klaar is met de slimme scan op uw Mac dan wordt een overzicht getoond van de bestanden die dit hulpmiddel voor u veilige kan verwijderen. Klik op de Voer uit knop om de cache en overige bestanden te verwijderen.

Systeembestanden verwijderen mac

Het resultaat van de slimme scan wordt direct getoond.

resultaat slimme scan mac

Malware scan uitvoeren

Nog voordat u het nieuwe macOS Monterey gaat installeren dient u uw Mac te controleren op malware. Mocht er namelijk malware zijn geïnstalleerd op uw Mac dan kan deze malware via de instellingen of via de browser ook in Monterey actief worden. Het is aan te raden om een grondige malware scan uit te voeren. Als u nog steeds gelooft dat er geen malware actief is voor macOS? Lees dan dit eens door.

Klik op de Scan knop om uw Mac te controleren op malware.

mac malware scan

Als er malware wordt gedetecteerd klik dan op de verwijder knop.

Lees ook
Hoe kun je websites blokkeren op een Mac, iPad of iPhone?

mac malware verwijderen met cleanmymac

De resultaten van de malware scan worden na het verwijderd

mac malware verwijderd

Lees meer informatie over CleanMyMac.

Back-up maken van uw Mac met TimeMachine

Time Machine is een functie van Apple die vooraf op uw Mac is geïnstalleerd. Het is eenvoudig te gebruiken en kan automatisch back-ups maken van uw Mac, inclusief bestanden, foto’s, e-mail, programma’s, muziek en meer. Het voordeel van deze methode is dat het heel eenvoudig is en bijna geen kennis van de werking van uw computer vereist.

Time Machine maakt met regelmatige tussenpozen back-ups van de gegevens: elk uur van de laatste 24, elke dag van de laatste maand, en elke week van elke maand daarvoor. Wanneer de externe opslag vol is, worden de oudere back-ups verwijderd om plaats te maken voor de nieuwere. Vanwege de eenvoud en de omvang van de back-ups is dit misschien wel de beste manier om een back-up van je MacBook of Mac te maken.

Het grote nadeel van deze methode is dat u een externe harde schijf moet hebben die groot genoeg is voor al de Mac back-ups, en dat deze aangesloten moet blijven zolang u wilt dat er automatische back-ups worden gemaakt, anders moet u het regelmatig ontkoppelen en weer aansluiten. U kunt ook een NAS gebruiken om back-ups te maken, maar dit is geavanceerd en valt buiten de scope van dit artikel.

Ik raad u aan om voor dat u een back-up gaat maken naar een externe schijf via TimeMachine dat u uw Mac aansluit op netstroom.

In het menu klik op het Apple icoon in de linkerbovenhoek. Klik op Systeemvoorkeuren in het menu.

Systeemvoorkeuren

In de Mac systeeminstellingen klik op TimeMachine.

TimeMachine instellingen

Koppel de externe harde schijf aan uw Mac als u dit nog niet gedaan had. Klik daarna op “Toon Time Machine in de menubalk”. Hiermee is het makkelijk om een back-up te maken en wordt de voortgang zichtbaar in de menubalk.

Lees ook
Een website vertalen met Safari (macOS)? Dit is hoe!

Klik daarna op Selecteer reservekopieschijf.

Selecteer reservekopieschijf

Selecteer de externe harde schijf die zichtbaar is het overzicht. Klik daarna op “Versleutel reservekopieën” en klik daarna op Gebruik schijf.

Gebruik externeschijf om Mac backups te maken

Als er gevraagd wordt om de informatie op de externe harde schijf te wissen dan klikt u op Wis. De gegevens die zijn opgeslagen op de externe harde schijf worden gewist. Deze vraag wordt gesteld als macOS detecteert dat het bestandssysteem van de harde schijf incompatibel is.

Externe harde schijf wissen voor Mac backup

Omdat u heeft aangegeven dat de Mac back-up schijf versleuteld dient te worden dient u hier twee maal een wachtwoord in te geven met een aanwezig (controle vraag). Klik daarna op Versleutel schijf.

Externe Mac backup schijf versleutelen

De externe Mac schijf wordt klaargemaakt voor gebruik. Dit duurt niet lang.

Externe Mac schijf klaar maken voor gebruik

U ziet nu in de TimeMachine instellingen dat de volgende kopie wordt gemaakt over een aantal seconden. U heeft nu een externe harde schijf met een recente back-up van uw complete macOS systeem.

TimeMachine backup voorbereiden

Mocht er onverhoopt iets misgaan met het installeren van macOS Monterey dan kunt u deze harde schijf gebruiken om een back-up terug te zetten naar uw Mac computer.

Klaar om macOS Monterey te installeren?

Als u klaar bent om Monterey op uw Mac computer te installeren, zorg er dan voor dat uw internet verbinding goed werkt. Ga geen andere dingen doen de snelheid van uw internetverbinding kunnen beperken. Hoe sneller de internetverbinding hoe sneller uw macOS Monterey heeft gedownload. Controleer of uw Mac voor minimaal 30% is opgeladen en is verbonden met netstroom. Sluit alle belangrijke taken op uw computer, u kunt uw Mac voor minimaal één uur niet gebruiken, meestal langer.

Lees meer:

  1. TimeMachine back-ups beheren.
  2. macOS Monterey beta downloaden en installeren.
  3. Overige opslag verwijderen in macOS.
  4. 27 tips om Mac sneller te maken.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *