Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

10 tips om malware op uw computer te voorkomen!

De meesten van ons hebben inmiddels te maken gehad met een computervirus of een soort malware. Malware is niet leuk; is vervelend, tijdrovend en erg frustrerend.

malware voorkomenAls onze computers beginnen te vertragen of zich op een ongewone manier gaan gedragen, hebben we vaak al snel het vermoeden dat we een virus hebben.

Het is misschien geen virus, maar het is waarschijnlijk dat je een soort malware hebt. Sommige zijn kwaadaardig, andere zijn gewoon vervelend. De ergste boosdoeners zijn de browser kapers die uw browser, of erger nog, uw computer overnemen.

Ik heb dit soort kwaadaardige programma’s in het verleden van pc’s en werkcomputers moeten verwijderen, en ik weet zeker dat u dat ook hebt gedaan. Hier zijn 10 tips om te voorkomen dat malware uw computer infecteert, zodat uw computer veilig is.

Installeer Anti-Virus/Malware Software

Deze tip kan vanzelfsprekend zijn, en ik heb het bijna terloops vermeld in meerdere artikelen. Ik heb echter veel computers gezien vooral thuis die geen anti-virus/malware bescherming hebben. Deze bescherming is een must have eerste stap om je computer virusvrij te houden.

Koop Antivirus software veilig online via Bol.com

Houd uw antivirussoftware up-to-date

Het hebben van antivirus software is de eerste stap; het onderhouden ervan is een tweede. Gratis antivirussoftware is beter dan niets, maar hou er rekening mee dat het niet de beste oplossing is.

Microsoft biedt wel een beveiligingspakket genaamd “Windows Defender”. Het is gratis in omdat u Windows op uw computer heeft geïnstalleerd, maar u heeft wel betaald voor een Windows-licentie.

Veel gebruikers zijn zich niet bewust van dit gratis antivirus programma, maar Windows Defender alleen is eigenlijk geen fatsoenlijke bescherming.

Voer regelmatig geplande scans uit met uw antivirussoftware

Ook dit lijkt misschien een no-brainer, maar velen van ons vergeten dit te doen. Stel uw software naar keuze zo in dat deze met regelmatige tussenpozen draait. Eenmaal per week heeft het de voorkeur, maar wacht niet veel langer tussen de scans door. Het is moeilijk om op uw computer te werken terwijl uw antivirussoftware draait.

Een oplossing is om de software ’s nachts te laten draaien als u uw computer niet gebruikt. We zetten onze computers echter vaak ’s nachts uit, zodat de scan nooit draait.

Stel uw antivirussoftware in op een bepaalde nacht en laat uw computer altijd op die dag draaien. Zorg ervoor dat de computer niet automatisch wordt uitgeschakeld of in de slaapstand gaat.

Houd uw besturingssysteem actueel

Of u nu Windows, Mac OS X, Linux of een ander besturingssysteem gebruikt, houd het up-to-date. Ontwikkelaars van besturingssystemen geven altijd beveiligings- patches uit om beveiligingslekken te repareren en te dichten.

Deze patches helpen om uw systeem veilig te houden. Houd ook uw antivirussoftware up-to-date. Virussen en malware worden altijd gemaakt.

Uw antivirus software is slechts zo goed als de database. Ook moet het zo actueel mogelijk zijn.

Beveilig uw computernetwerk

Veel van onze computers maken verbinding met onze bestanden, printers of het internet via een Wi-Fi-verbinding. Zorg ervoor dat er een wachtwoord nodig is om toegang te krijgen en dat het wachtwoord sterk is.

Zend nooit een open Wi-Fi-verbinding uit. Gebruik WPA of WPA2-codering. WEP is niet meer sterk genoeg omdat het in enkele minuten kan worden omzeild door experts.

Het is ook een goed idee om uw SSID (de naam van uw Wi-Fi-netwerk) niet uit te zenden. U kunt er nog steeds toegang toe krijgen met uw apparaat, u hoeft alleen maar de SSID en het wachtwoord handmatig in te voeren.

Als u regelmatig gasten heeft die uw internet gebruiken, geef dan een gast-SSID op die een ander wachtwoord gebruikt, voor het geval dat uw vrienden kwaadaardige hackers zijn.

Denk na voordat u klikt

Vermijd websites die illegaal materiaal aanbieden. Open geen e-mailbijlage van iemand of een bedrijf dat u niet kent. Klik niet op een link in een ongevraagde e-mail. Ga altijd met de muis over een link (vooral een link met een URL-verkorter) voordat u erop klikt om te zien waar de link u echt naartoe brengt. Als u een bestand moet downloaden van het internet, een e-mail, een FTP-site, een file-sharing service, etc., scan het dan voordat u het uitvoert. Een goede anti-virussoftware zal dat automatisch doen, maar zorg ervoor dat het wordt gedaan.

Houd uw persoonlijke gegevens veilig

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste om te doen op het internet. Veel hackers zullen uw bestanden niet met brute kracht benaderen, maar via social engineering. Ze zullen genoeg van uw informatie krijgen om toegang te krijgen tot uw online accounts en zullen meer van uw persoonlijke gegevens verzamelen. Ze zullen doorgaan van account naar account totdat ze genoeg van uw informatie hebben dat ze toegang kunnen krijgen tot uw bankgegevens of gewoon uw identiteit kunnen stelen. Wees voorzichtig op prikborden en sociale media. Vergrendel al uw privacy instellingen en vermijd het gebruik van uw echte naam of identiteit op discussieborden.

wifi icoonGebruik geen Open (Gratis) Wi-Fi netwerken

Wanneer u in de plaatselijke coffeeshop, bibliotheek en vooral op het vliegveld bent, gebruik dan niet de “gratis” open Wi-Fi zonder wachtwoord en niet gecodeerd.

Denk er eens over na. Als je er zonder problemen toegang toe hebt, wat kan een getrainde kwaadwillende dan doen? Als u toch wilt verbinden met een open WiFi netwerk, maak dan gebruik van een VPN.

Antivirus software is cruciaal op uw computer. Koop Antivirus op Amazon.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!