More
  Startpagina Handige tips 10 tips om malware op uw computer te voorkomen!

  10 tips om malware op uw computer te voorkomen!

  De meesten van ons hebben inmiddels te maken gehad met een computervirus of een soort malware. Malware is niet leuk; is vervelend, tijdrovend en erg frustrerend.

  malware voorkomen Als onze computers beginnen te vertragen of zich op een ongewone manier gaan gedragen, hebben we vaak al snel het vermoeden dat we een virus hebben.

  Het is misschien geen virus, maar het is waarschijnlijk dat je een soort malware hebt. Sommige zijn kwaadaardig, andere zijn gewoon vervelend. De ergste boosdoeners zijn de browser kapers die uw browser, of erger nog, uw computer overnemen.

  Ik heb dit soort kwaadaardige programma’s in het verleden van pc’s en werkcomputers moeten verwijderen, en ik weet zeker dat u dat ook hebt gedaan. Hier zijn 10 tips om te voorkomen dat malware uw computer infecteert, zodat uw computer veilig is.

  Installeer Anti-Virus/Malware Software

  Deze tip kan vanzelfsprekend zijn, en ik heb het bijna terloops vermeld in meerdere artikelen. Ik heb echter veel computers gezien – vooral thuis – die geen anti-virus/malware bescherming hebben. Deze bescherming is een must-have eerste stap om je computer virusvrij te houden.

  Koop Antivirus software veilig online via Bol.com

  Houd uw antivirussoftware up-to-date

  Het hebben van antivirus software is de eerste stap; het onderhouden ervan is een tweede. Gratis antivirussoftware is beter dan niets, maar hou er rekening mee dat het niet de beste oplossing is.

  Microsoft biedt wel een beveiligingspakket genaamd “Windows Defender”. Het is gratis in omdat u Windows op uw computer heeft geïnstalleerd, maar u heeft wel betaald voor een Windows licentie.

  Veel gebruikers zijn zich niet bewust van dit gratis antivirus programma, maar Windows Defender alleen is eigenlijk geen fatsoenlijke bescherming.

  Voer regelmatig geplande scans uit met uw antivirussoftware

  Ook dit lijkt misschien een no-brainer, maar velen van ons vergeten dit te doen. Stel uw software naar keuze zo in dat deze met regelmatige tussenpozen draait. Eenmaal per week heeft het de voorkeur, maar wacht niet veel langer tussen de scans door. Het is moeilijk om op uw computer te werken terwijl uw antivirussoftware draait.

  Een oplossing is om de software ’s nachts te laten draaien als u uw computer niet gebruikt. We zetten onze computers echter vaak ’s nachts uit, zodat de scan nooit draait.

  Stel uw antivirussoftware in op een bepaalde nacht en laat uw computer altijd op die dag draaien. Zorg ervoor dat de computer niet automatisch wordt uitgeschakeld of in de slaapstand gaat.

  Houd uw besturingssysteem actueel

  Of u nu Windows, Mac OS X, Linux of een ander besturingssysteem gebruikt, houd het up-to-date. Ontwikkelaars van besturingssystemen geven altijd beveiligings patches uit om beveiligingslekken te repareren en te dichten.

  Deze patches helpen om uw systeem veilig te houden. Houd ook uw antivirussoftware up-to-date. Virussen en malware worden altijd gemaakt.

  Uw antivirus software is slechts zo goed als de database. Ook moet het zo actueel mogelijk zijn.

  Beveilig uw computer netwerk

  Veel van onze computers maken verbinding met onze bestanden, printers of het internet via een Wi-Fi-verbinding. Zorg ervoor dat er een wachtwoord nodig is om toegang te krijgen en dat het wachtwoord sterk is.

  Zend nooit een open Wi-Fi-verbinding uit. Gebruik WPA of WPA2-codering. WEP is niet meer sterk genoeg omdat het in enkele minuten kan worden omzeild door experts.

  Het is ook een goed idee om uw SSID (de naam van uw Wi-Fi-netwerk) niet uit te zenden. U kunt er nog steeds toegang toe krijgen met uw apparaat, u hoeft alleen maar de SSID en het wachtwoord handmatig in te voeren.

  Als u regelmatig gasten heeft die uw internet gebruiken, geef dan een gast-SSID op die een ander wachtwoord gebruikt, voor het geval dat uw vrienden kwaadaardige hackers zijn.

  Denk na voordat U klikt

  Vermijd websites die illegaal materiaal aanbieden. Open geen e-mailbijlage van iemand of een bedrijf dat u niet kent. Klik niet op een link in een ongevraagde e-mail. Ga altijd met de muis over een link (vooral een link met een URL-verkorter) voordat u erop klikt om te zien waar de link u echt naartoe brengt. Als u een bestand moet downloaden van het internet, een e-mail, een FTP-site, een file-sharing service, etc., scan het dan voordat u het uitvoert. Een goede anti-virus software zal dat automatisch doen, maar zorg ervoor dat het wordt gedaan.

  Houd uw persoonlijke gegevens veilig

  Dit is waarschijnlijk het moeilijkste om te doen op het internet. Veel hackers zullen uw bestanden niet met brute kracht benaderen, maar via social engineering. Ze zullen genoeg van uw informatie krijgen om toegang te krijgen tot uw online accounts en zullen meer van uw persoonlijke gegevens verzamelen. Ze zullen doorgaan van account naar account totdat ze genoeg van uw informatie hebben dat ze toegang kunnen krijgen tot uw bankgegevens of gewoon uw identiteit kunnen stelen. Wees voorzichtig op prikborden en sociale media. Vergrendel al uw privacy instellingen en vermijd het gebruik van uw echte naam of identiteit op discussieborden.

  wifi icoon Gebruik geen Open (Gratis) Wi-Fi netwerken

  Wanneer u in de plaatselijke coffeeshop, bibliotheek en vooral op het vliegveld bent, gebruik dan niet de “gratis” open Wi-Fi (niet-wachtwoord, niet gecodeerd).

  Denk er eens over na. Als je er zonder problemen toegang toe hebt, wat kan een getrainde kwaadwillende dan doen?

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x