More
  Startpagina Handige tips Malware, wat is dat nou eigenlijk? Uitgebreide informatie over Malware

  Malware, wat is dat nou eigenlijk? Uitgebreide informatie over Malware

  Wat is malware?

  Malware is een verzamelnaam voor verschillende soorten schadelijke en ongewenste software. Malware is dus niet hetzelfde als een virus. In de regel verspreid malware zich niet als een virus over het lokaal computernetwerk of het internet.

  Malware heeft over het algemeen het doel om schade toe te brengen aan uw computer. Malware verstoort de normale werking van de computer.

  Soorten malware zijn computer wormen, trojans, adware en spyware. Deze soorten malware zijn erop gericht om de werking van de computer dermate te manipuleren dat de gebruiker er hinder van ondervindt.

  Computer Worm

  Een computerworm verspreidt zich over het algemeen via de computer. In tegenstelling tot een virus infecteert een computerworm geen bestanden maar heeft een computer als doel om zoveel mogelijk computers op een netwerk of het internet te besmetten. Na een computerworm besmetting wordt soms externe software gedownload om te computer illegaal te beheren of onderdeel te maken van een botnet.

  Een computerworm kan zich ook via het internet verspreiden. Een voorbeeld van een succesvolle computerworm is de LoveLetter computer worm. De LoveLetter worm deed zich per e-mail voor als een brief en had het icoon van Windows Visual Basic scripting waardoor het erg leek op een brief en het in korte tijd veel computers had besmet.

  Trojan

  Een trojan is ontworpen om illegaal toegang te krijgen tot de computer. In de meeste gevallen maakt een trojan gebruik van het Trojaans paard principe. De Trojan besmet de computer en zet TCP/IP of UDP-poorten open op de geïnfecteerde computer voor de hacker.

  Trojans geven toegang tot computers voor mensen die er kwaad mee willen.

  Adware

  Adware is ontworpen om gebruikers te misleiden om op advertenties te klikken. Deze advertenties leveren geld op voor de adware ontwikkelaar.

  Steeds meer adware is ook gericht op het wijzigen van de startpagina, het toevoegen van een nieuw tabblad en/of zoekmachine in de webbrowser. Op deze manier proberen adware-ontwikkelaars web verkeer te genereren voor hun website, wat ook weer geld oplevert.

  In de meeste gevallen wordt adware samen met gratis software op het internet gebundeld. Gratis software wordt dan geïnstalleerd door een Pay Per Install installatie programma. Pay-per-install programma’s bieden tijdens het installatieproces aanbiedingen en advertenties van derden aan bij de computer gebruiker.

  Gebruikers krijgen de mogelijkheid om deze programma’s te installeren – of niet te installeren. Als een gebruiker ervoor kiest om het programma van een derde partij te installeren, verdient de adware ontwikkelaar geld.

  Spyware

  Spyware is software die specifiek is ontwikkeld om geïnstalleerd te worden op de computer zonder dat de computergebruiker het doorheeft. Spyware zal zich in tegenstelling tot adware ook niet opvallend gedragen.

  Spyware wordt gebruikt om na installatie persoonlijk gegevens te stelen van de computer van de gebruiker. Denk hierbij aan inloggegevens, afbeeldingen, documenten etcetera.

  In sommige gevallen wordt spyware ook geïnstalleerd om surfgedrag van de gebruiker te stelen en deze informatie door te verkopen aan malafide advertentie netwerken. Deze advertentie netwerken gebruiken deze informatie om hun verkooptechnieken beter aan te passen aan de gebruiker. Dit is een categorie spyware die zich in een grijs gebied bevindt tussen spyware en adware.

  Ransomware

  Als laatste hebben we nog Ransomware. Ransomware is een zeer vervelende vorm van malware. Ransomware versleutelt bestanden, na het versleutelen van data wordt de computergebruiker geïnformeerd en wordt er virtueel geld – bitcoins – geëist om de versleutelde data weer te ontgrendelen.

  Het is voor de computer beheerders vaak zo goed als onmogelijk om data die is versleuteld door Ransomware weer te ontgrendelen. De encryptie die door Ransomware ontwikkelaars wordt misbruikt is zo sterk dat het vaak jaren duurt voor er een enkel bestand is ontgrendeld.

  Ransomware wordt op allerlei manieren verspreid over het internet. We weten dat Ransomware via gratis software (net zoals adware) gebundeld wordt aangeboden. Echter, Ransomware wordt ook ingezet bij specifieke aanvallen die enkel gericht zijn op een persoon of bedrijf.

  Een antivirus programma kan veel malware voorkomen. Het maakt hierin niet heel veel uit of het gaat om een gratis antivirus programma of een betaald antivirus programma. Bij een betaald antivirus programma krijgt u vaak support vanuit de leverancier van de antivirus software.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...

  Bluetooth problemen in Mac OS X oplossen

  Dit is een tip voortgekomen uit eigen frustratie. Na het aanschaffen van een nieuwe toetsenbord voor mijn Mac kwam ik met bluetooth in de...