More
  Startpagina Handige tips Wat je WEL kunt doen bij een Ransomware infectie

  Wat je WEL kunt doen bij een Ransomware infectie

  Laat ik beginnen met wat je niet moet doen. Om te beginnen moet je niet op het internet gaan zoeken naar een removal guide voor specifieke ransomware.

  Als uw data is versleuteld door Ransomware dan kunt u deze data niet terug halen door malware removal tools in te zetten. Het enige wat deze tools kunnen doen is de payload die is gebruikt om de ransomware op uw computer te installeren te verwijderen.

  De meeste websites zijn er enkel en alleen op gericht om een klein beetje informatie over de ransomware infectie te delen en daarnaast een removal tool aan te bieden (tegen betaling) om de ransomware te verwijderen. Dit werkt dus niet, tenminsten niet om uw encrypted data te ontgrendelen.

  Wat je ook nooit moet doen is de computer herstarten! Het is mogelijk dat de decryption sleutel in het geheugen zit van de computer, bij een herstart gaat dit geheugen verloren.

  ransomware

  Maar, wat kun je wel doen? Om eerlijk te zijn weinig. Het terughalen van encrypted data is vaak alleen mogelijk door de cybercriminelen te betalen. Het betalen van cybercriminelen wordt echter afgeraden om het het de cybercriminaliteit in stand houdt.

  Doe aangifte

  Om de cybercriminaliteit met ransomware te stoppen is het belangrijk dat u aangifte doet bij uw lokale politiedienst.

  Ransomware wordt steeds serieuzer genomen bij aangifte bij de politie, door aangifte te doen bij de politie kunnen de cybercriminelen verantwoordelijk worden gesteld en kan er in kaart gebracht worden hoe groot het ransomware probleem is.

  Het lijkt misschien nutteloos om aangifte te doen maar het helpt in de strijd tegen ransomware.

  Het volgende wat u kunt doen is controleren of er een decryption tool beschikbaar is op de website nomoreransom.org. Deze website houdt ransomware infecties bij en stelt voor een aantal ransomware infecties een tool beschikbaar om de data te ontgrendelen zonder te betalen.

  Nomoreransom project

  Nomoreransom.org heeft alleen tools beschikbaar waarvan de decryption sleutel offline beschikbaar is. De meeste ransomware heeft een server-side key en dat maakt decrypten van data niet mogelijk.

  Backup

  Controleer of u een backup heeft. Als u een backup heeft van Windows, een volledige backup zet deze dan terug. Heeft u alleen een backup van specifieke bestanden zorg er dan voor dat de Ransomware payload is verwijderd voor u de bestanden terugzet. U kunt hiervoor services inschakelen die op het internet te vinden zijn.

  Bent u getroffen door Ransomware en heeft u een bedrijf, schakel dan zoiezo externe hulp in van een kundig bedrijf en ga niet zelf met removal tools aan de gang.

  Zorg dat u computer schoon is alvorens bestanden te herstellen

  Als particulier kunt u gebruik maken van Malwarebytes een malware removal tool die 14 dagen gratis te gebruiken is en dus niet meteen hoeft te worden aangekocht. Malwarebytes controleert uw computer op ransomware en verwijderd het bron bestand.

  Zorg er dus eerst voor dat de ransomware bron (een bestand) is verwijderd voor u data gaat terugzetten middels externe backups.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...

  Bluetooth problemen in Mac OS X oplossen

  Dit is een tip voortgekomen uit eigen frustratie. Na het aanschaffen van een nieuwe toetsenbord voor mijn Mac kwam ik met bluetooth in de...