More
  Startpagina Handige tips DNS over HTTPS activeren in Firefox en Google Chrome

  DNS over HTTPS activeren in Firefox en Google Chrome

  Maakt u zich ook zorgen over uw privacy op het internet? In dit artikel leg ik u uit hoe u DNS over HTTPS inschakelt in Google Chrome en Firefox.

  DNS server staat voor Domain Name Server en het wordt op het internet gebruikt als server om ip-adressen om te zetten naar een hostname. Oftewel, als u Google.com intikt in uw web browser dan raadpleegt u een IP adres, dat IP adres ziet u niet maar wel de hostname (Google.com). De DNS server zorgt ervoor dat Google.com zichtbaar is en niet het IP adres.

  Wat doet DNS over HTTPS?

  Als u gebruik maakt van uw eigen provider’s DNS server dan zou het in theorie mogelijk zijn dat uw internet provider meekijkt met welke hostname’s (websites) uw browser verbinding probeert te maken. Ik zeg in theorie want het gebeurt zelden dat een internet provider dit ook daadwerkelijk doet.

  DNS over HTTPS is aan te raden in landen waar censuur een probleem is, China, Rusland etc. Dit soort landen staan erom bekend om internet verbindingen op grootte schaal te manipuleren. DNS over HTTPS maakt het een stuk moeilijker voor een internet provider om de websites die iemand bezoekt af te kijken. Let wel, ik probeer niet al te technisch te worden. Ik hoop dat je me nog kan volgen!

  Als je DNS over HTTPS gebruikt dan gebruik je een externe DNS server, niet de DNS server van je eigen internet provider. Op dit moment zijn dat de DNS servers van Cloudflare of NextDNS. Deze externe DNS servers zijn door o.a. Mozilla aangewezen als DNS beheerders die u data niet manipuleren. Met CloudFlare of NextDNS als externe DNS provider beschik je al iets meer over privacy op het internet.

  DNS over HTTPS inschakelen in Google Chrome

  Open het Windows configuratiescherm. Klik op Netwerk en Internet. Open het Netwerkcentrum. In het linker menu selecteer Adapter instellingen wijzigen.

  Selecteer uw adapter (Ethernet of Wifi) en klik met de rechtermuisknop, selecteer eigenschappen. Klik op “Internet Protocol versie 4“. Open de Eigenschappen uit het menu.

  windows 10 tcp ip eigenschappen

  Wijzig de DNS instellingen naar

  voorkeur DNS: 1.1.1.1 en alternatieve DNS 1.0.0.1

  Klik op OK om de instellingen op te slaan.

  Open nu Google Chrome, in de adresbalk type: chrome://flags/

  Zoek in de zoekbalk naar “Secure DNS lookups“. Wijzig de instelling naar Enabled in plaats van Default.

  chrome dns over https activeren

  Google Chrome wordt nu standaard gestart met Cloudflare als DNS server. U kunt uw eigen DNS server selecteren uit de volgende lijst.

  Om te controleren of Google Chrome (DoH) heeft ingeschakeld typt u https://1.1.1.1/help in de Google Chrome navigatiebalk.

  Controleer of “Using DNS over HTTPS (DoH)yes weergeeft. Indien dat zo is, is DNS over HTTPS voor Google Chrome correct ingesteld.

  DNS over HTTPs voor Google Chrome

  DNS over HTTPS inschakelen in Firefox

  In Firefox werkt het instellingen van DNS over HTTPS gelukkig een stuk makkelijker. De DoH functie zit hier namelijk al officieel ingebakken. Op het moment van schrijven is de functie in Google Chrome wel beschikbaar, maar nog als experimentele functie.

  Open de Firefox web browser. Klik op het menu icoon, en selecteer opties uit het menu.

  firefox opties

  Navigeer helemaal naar beneden naar netwerkinstellingen. Klik op Instellingen om de netwerk instellingen te openen.

  firefox netwerkinstellingen

  Navigeer weer helemaal naar beneden in de Netwerk instellingen. Selecteer en activeer DNS over HTTPS in Firefox.

  U kunt Cloudflare gebruiken of een aangepaste DNS server instellingen die u heeft gekozen uit deze lijst.

  DNS over HTTPS inschakelen Firefox

  Klik op OK om de instellingen op te slaan. Herstart de Firefox browser.

  Controleer of DNS over HTTPS is ingeschakeld in Firefox door naar de volgende Cloudflare test pagina te gaan in Firefox.

  Klik op Check my browser.

  Als alles goed is gegaan wordt “Secure DNS”, “DNSSec” en TLS 1.3 groen zoals in onderstaande afbeelding.

  Cloudflare Secure DNS checker

  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben! Succes! 🙂

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...

  Bluetooth problemen in Mac OS X oplossen

  Dit is een tip voortgekomen uit eigen frustratie. Na het aanschaffen van een nieuwe toetsenbord voor mijn Mac kwam ik met bluetooth in de...