Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Slimme opslag activeren in Windows 10 (Automatisch opruimen)

Wanneer uw Windows 10 computer schijfruimte gebrek begint te krijgen, maakt u meestal de prullenbak handmatig leeg en verwijdert u tijdelijke bestanden om opslagruimte vrij te maken. Echter u kunt u ook tools gebruiken in Windows 10 zoals het ingebouwde hulpprogramma voor het opschonen van schijven.

U kunt nu slimme opslag gebruiken om automatisch ongewenste bestanden te verwijderen.

Slimme opslag is al enige tijd een onderdeel van Windows 10, maar het is bijgewerkt en toegevoegd in de Creators update. Als u de hier genoemde opties niet ziet, zorg er dan voor dat Windows 10 bijgewerkt is met de laatste updates.

Slimme opslag inschakelen in Windows 10

Om Slimme opslag in te schakelen op Windows 10, klikt u op de start knop. Selecteer Instellingen uit het start menu. Klik in de Windows instellingen op Systeem en daarna op Opslag.

slimme opslag windows 10

Klik op de Opslag schakelaar. Zodra u de optie inschakelt, zal Windows 10 automatisch ongewenste bestanden verwijderen van uw PC, inclusief enkele tijdelijke bestanden en items in de prullenbak die ouder zijn dan 30 dagen.

U ziet in het overzicht hoeveel schijfruimte bepaalde onderdelen van Windows innemen op uw harde schijf. Klik op meer categorieën weergeven om meer categorieën te zien.

Sliimme opslag is geen handmatige optie. Als u bestanden moet wissen
omdat u schijfruimte nodig hebt op dit moment, en u hebt grote bestanden in de prullenbak die niet 30 dagen oud zijn, zal u ze handmatig moeten verwijderen.

Klik op Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

slim opslaan configureren of nu uitvoeren

In de instellingen klik onderaan op Nu ruimte vrijmaken. Klik op de Nu opruimen knop om meteen schijfruimte vrij te maken in Windows 10.

nu ruimte vrijmaken windows 10

Om schijfruimte te besparen is het een optie om te kiezen waar specifieke soorten bestanden worden opgeslagen. Denk hierbij aan een gekoppelde externe harde schijf of een gekoppelde netwerk medium.

Klik op wijzigen waar nieuwe inhoud wordt opgeslagen.

wijzigen waar nieuwe inhoudt wordt opgeslagen windows 10

In de locatie opties voor nieuwe inhoud kunt u bepalen welke soort bestanden er op welke locatie worden opgeslagen. Dit gaat per schijf, dus u kunt een locatie opgeven als deze door Windows 10 als schijf wordt herkend, dus met drive letter.

nieuwe inhoud locatie opties windows 10

Op deze manier hoeft niet alles op de C partitie worden opgeslagen en kunt u dus ruimte besparen. Het verplaatsen gebeurt automatisch per bestands type.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!