4 tips om de Windows en Office licentie sleutel op te zoeken

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

De meeste commerciële software wordt geleverd met een licentie sleutel om ongeoorloofd kopiëren en installeren te voorkomen.

Hoewel softwarefabrikanten gebruikmaken van verschillende methoden om dit soort bescherming tegen ongewenste installatie te voorkomen, is een van de meest voorkomende manieren om ongewenste installaties te voorkomen het registreren met een registratie sleutel.

Bij zowel Microsoft Windows en Microsoft Office heeft u een licentie sleutel nodig om het product te activeren bij Microsoft.

Als u een upgrade uitvoert van Windows 7 of 8, wordt Windows 10 of Windows 11 automatisch online geactiveerd. Als u echter van plan bent Windows opnieuw te installeren, moet u uw productcode hebben om windows te activeren.

Het is raadzaam om eerst na te gaan hoe u Windows of Office heeft gekocht. Als u een exemplaar van Microsoft Windows of Office hebt gekocht, is de eerste plaats om te zoeken de cd of DVD.

De licentie sleutels van het Microsoftproduct staan gewoonlijk op een sticker en bestaan uit 25 karakters.

Als u een PC hebt aangeschaft waarop Windows al is geïnstalleerd, zoekt u naar een sticker op uw PC. Voor Microsoft Office moet de productcode een sticker op de installatie-cd staan.

Als u wilt kunt u contact opnemen met Microsoft om de licentie sleutel te verkrijgen. Echter, er zijn ook manier om via Windows zelf het product (licentie) sleutels te verkrijgen. Daar ga ik in dit artikel verder op in.

Advies: koop een Windows 10 licentie veilig en direct via Bol.com.

Hoe kunt u de Windows of Office-licentie opvragen?

Windows-licentie code opvragen met Magical Jelly Bean – Key Finder

Als u Windows heeft geïnstalleerd en u weet de licentie code niet meer, dan kunt u dat met het programma Jelly Bean Key Finder terug vinden.

Jelly Bean Key finder haalt de licentie code rechtstreeks uit het Windows-register. Het programma ondersteunt daarnaast nog eens 300+ andere applicaties om de licentie codes van terug te halen.

Mocht het nodig zijn dan is Jelly Bean Key Finder zelfs in staat om de Windows-licentie terug te halen van computers die niet meer doorstarten naar windows, door bijvoorbeeld een beschadigde Windows-applicatie etc.

Download Jelly Bean Key Finder.

windows licentie key terugvinden

Installeer het programma en het start het programma. Jelly Bean’s Key Finder zal alle applicaties automatisch opzoeken en hun bijbehorende licentie sleutels en informatie tonen.

Lazesoft Windows Key Finder gratis gebruiken om de licentiecode op te zoeken

Windows Key Finder vindt niet alleen de productsleutel van Windows 11 of Windows 10; met behulp van deze software, kunt u de productsleutel van Windows 2000, XP, 2003, Vista, 2008, 2012 of Windows 7, 8, 10, en Windows 11 te krijgen. Boven dat alles, kan deze gratis software de Microsoft Office productsleutels ophalen uit het register. Zodra de productsleutel is opgehaald door deze tool, kunt u een afdruk maken of de productsleutel opslaan in een kladblok bestand.

Windows Key Finder is een gratis en portable tool, wat betekent dat u het niet op uw PC hoeft te installeren. Gewoon downloaden en uitvoeren en u krijgt direct de productsleutel van Windows 10, Windows 11 of Microsoft Office te zien.

Download Lazesoft Windows Key Finder.

Lazesoft Windows Key Finder gratis

Lijst van ondersteunde Windows-versies om de productcode te achterhalen:

 • Windows 2000 SP4
 • Windows XP
 • Windows Vista
 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 8.1
 • Windows 10
 • Windows 11
 • Windows Server 2003
 • Windows Server 2008
 • Windows Server 2008 R2
 • Windows Server 2012
 • Windows Server 2012 R2
 • Windows Server 2016

Lijst van ondersteunde Microsoft Office-versies om de productcode op te halen:

 • Microsoft Office 2000
 • Microsoft Office 2003
 • Microsoft Office 2007
 • Microsoft Office 2010
 • Microsoft Office 2013
 • Microsoft Office 2016
 • Microsoft Office 2019

Windows-licentie sleutel opzoeken met Windows Command Prompt of PowerShell

U kunt door middel van Windows Command-Prompt of PowerShell commando’s de Windows-product code terughalen.

U gaat als volg te werk, ga naar zoeken en zoek naar “opdracht prompt”. Als u het Command Prompt heeft geopend dan typt u het volgende commando en bevestigd deze met de enter toets:

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

Het volgende scherm verschijnt. Let wel, deze methode werkt niet voor iedere PC.

windows licentie terugvinden via command prompt

U kunt ook met PowerShell code de licentie code verkrijgen. U gaat als volgt te werk, ga naar zoeken en zoek naar “power”. Let op dat u kiest voor Windows Powershell en niet Windows PowerShell ISE.

Als u PowerShell heeft geopend dan typt u het volgende commando en bevestigd deze met de enter toets:

(Get-WmiObject -query 'select * from SoftwareLicensingService').OA3xOriginalProductKey

Het ziet er dan zo uit, zie het onderstaand voorbeeld.

windows licentie code opzoeken met powershell

Het is mogelijk dat de methode via het command prompt en PowerShell niet werken. Dit is per Windows installatie verschillend.

Windows-licentie code opzoeken via Visual Basic Scripting (VBS) met Notepad

Ga naar zoeken in Windows en type: notepad. U kunt nu notepad openen en een nieuw tekstbestand starten.

Kopieer de volgende code van deze pagina en plak deze in het nieuwe notepad tekstbestand.

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
MsgBox ConvertToKey(WshShell.RegRead("HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId"))

Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
i = 28
Chars = "BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
Do
Cur = 0
x = 14
Do
Cur = Cur * 256
Cur = Key(x + KeyOffset) + Cur
Key(x + KeyOffset) = (Cur \ 24) And 255
Cur = Cur Mod 24
x = x -1
Loop While x >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput
If (((29 - i) Mod 6) = 0) And (i -1) Then
i = i -1
KeyOutput = "-" & KeyOutput
End If
Loop While i >= 0
ConvertToKey = KeyOutput
End Function

Nadat u de bovenstaande inhoud in notepad (kladblok) heeft geplakt, krijgt u het volgende onderstaande resultaat.

Nu gaan we de inhoud opslaan, kies voor Bestand uit het menu en dan op Opslaan Als, zie afbeelding.

windows-licentie-code-opzoeken-notepad

Kies voor de locatie het Bureaublad, dan kunt u het bestand straks makkelijker terug vinden. U bent vrij om de locatie uiteraard zelf te kiezen, we gaan er in de instructie vanuit dat het bestand op het Bureaublad wordt opgeslagen.

Onderaan bij Opslaan als, kiest u voor “Alle bestanden (*.*)”, geef het bestand een naam met extensie .vbs, zoals in het voorbeeld hieronder: licentiecode.vbs. Klik nu op de Opslaan knop om het bestand met code op te slaan op het Bureaublad.

windows-licentie-code-notepad-opslaan

Zoek nu het licentie.vbs bestand op uw Windows-bureaublad en dubbelklik het bestand om het te openen. Er verschijnt nu een nieuw Windows-venster met daarin uw Windows-licentie productcode.

windows-licentie-code-opzoeken-met-vbs

Niet zeker of uw Windowsversie is geactiveerd?

Welke versie u ook gebruikt van Windows, alle Windowsversies dienen te worden geactiveerd om product updates te verkrijgen. Niet alleen om updates te krijgen, maar ook bij Microsoft te registeren dat u eigenbaar van de gekochte licentie.

Om zeker te weten of Windows is geactiveerd opent u de Windows-verkenner, en klikt u met de rechtermuisknop op Deze PC, Mijn Computer of Computer en selecteert u uit het menu Eigenschappen. Er opent zich een nieuw venster met informatie over uw computer. Onderaan in het venster vind u de informatie of windows is geactiveerd.

is-windows-geactiveerd-opzoeken

Licentiecode nog niet gevonden? Zoek in de BIOS

U kunt de Windows-licentie code ook opzoeken in de BIOS. Het gaat hier dan om OEM-licentiecodes, in het volgende artikel: OEM licentie opzoeken in de bios, leg ik uit hoe dit werkt.

Ik hoop u met deze instructie te hebben geholpen om uw productcode terug te vinden. Heeft u nog vragen dan kunt u deze stellen onderaan deze instructie een bedankje mag ook!

Lees ook: Windows licentie overzetten naar een nieuwe computer.

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

19 REACTIES

 1. Als je Microsoft Office op 1 PC hebt geinstalleerd EN je hebt de licentie-sleutel kunnen achterhalen EN je hebt het installatie-pakket van Microsoft Office..
  # kan je dan dit pakket daarmee op een nieuwe PC/Laptop installeren (vanwege aanschaf nieuwe laptop)?
  # of moet eerst de originele installatie gedeactiveerd worden? Zodat de licentie-sleutel weer “beschikbaar” komt en dan pas op een andere computer geinstalleerd kan worden? Zoja, hoe werkt dit deactiveren dan?
  m.v.g.

  • Hallo, zover mij bekend is dat mogelijk zolang de apparaten maar van u zijn. Om zeker te weten kunt u beter contact met Microsoft support opnemen, mogelijk zit er nog verschil in het soort Office (Persoonlijk of 365) en de aangekochte licentie.
   Succes! Groet, Stefan

 2. Heb mijn lecentie code gevonden, onderaan mijn pc, maar door gebruik van pc op mijn benen, is deze code niet meer leesbaar.

  • Dat is vervelend inderdaad. Is het gelukt om de code software matig middels de tips in de instructie op te zoeken? Zo niet, wat gaat er mis en heeft u allemaal geprobeerd? Groet, Stefan

 3. Ik wil met het doel homerecording een dual boot configureren. Ik heb een ssd en een gewone harde schijf, en ik wil de muzieksoftware op een zo rustig mogelijke windows 10 laten draaien, en alle andere applicaties op de grotere hhd. Kan ik op de één of andere manier mijn exemplaar kopiëren naar de andere schijf, en via een dual boot kunnen kiezen welke windows ik ga gebruiken? Ik ben niet heel bedreven..

  • Daar heeft u geen dualboot voor nodig, twee partities (ssd & hdd) en dan bestanden over kopieren. Als u dualboot gebruikt kunt u de bestanden op de andere Windows installatie niet raadplegen.

   • Dank je Stefan, ik wil in die uitgeklede versie van windows alle onnodige services uitschakelen, anti-virus, wifi, echt alles. Ik wil dat niet elke keer opnieuw doen als ik ga opnemen. Daarom lijkt dual-boot mij een goed idee.

    • U kunt natuurlijk een normale Windows, en een minimale Windows middels dualboot naast elkaar installeren. Zover mij bekend kun je dan niet bij de bestanden vanuit de minimale versie van Windows naar de normale versie van Windows. Het is de minimale of de normale Windows versie starten en gebruiken. Wat wel kan, is een virtual machine opzetten in Windows en daar Windows minimaal op installeren, echter, ik denk dat u juist een minimale versie wilt gebruiken om een zo snel mogelijke Windows te krijgen en een VM is daar niet echt geschikt voor. Zoek eens op Windows dualboot installeren, dus twee Windows naast elkaar en daarna op Windows bloatware verwijderen, mogelijk kunt u dan bereiken wat u zoekt.

     • Ik heb nog even verder gezocht. U kunt ook een eigen Windows installatie maken middels deze video instructie.
      https://youtu.be/R2SfgtTA0hc
      U kunt dan componenten verwijderen uit de installatie van Windows en hiermee een minimale Windows installatie uitvoeren. Ik zal dit zelf ook eens onderzoeken en hier later een artikel over maken.

 4. Ik heb helaas een 1.oTb schijf die gecrashed is. Wil niets meer aangeven. Nu een andere schijf gemonteerd en tijdelijke Windows geladen. Is de originele licentiecodes traceerbaar?

 5. ik heb een andere uitdaging. Ik heb er niet bij nagedacht om EERST de licentie/ productcode op te zoeken. Hoop dus dat iemand weet hoe ik deze ‘fout’ kan herstellen. Ik wil graag een ‘schone; installatie van Windows 10 uitvoeren. Dit op de surface. Bij de surface hoort natuurlijk een (OEM)code, maar deze kan ik door het feit dat ik de Surface al volledig schoon heb gemaakt, nergens meer terugvinden. Wat zijn nu nog opties voor mij?

  • Als het goed is, is aan een Surface (met een Microsoft account) een digitale licentie gekoppeld. Als u dezelfde Windows versie (home, pro etc) herinstalleert zal Windows 10 automatisch geactiveerd worden.

 6. Ik heb windows 10 geïnstalleerd met een activatie code, en daarna gecontroleerd of windows geactiveerd is. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.
  Echter toen ik met jelly bean en ook met “wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey” de code terugzocht bleek de gevonde code anders te zijn dan de ingevoerde code. Is hier een verklaring voor?

  • Dit heb ik er over kunnen vinden. Hopelijk helpt deze informatie.

   Zowat elke Windows 10 PC wordt nu geactiveerd met een digitale licentie. Zelfs een OEM geïnstalleerd systeem. Zodra dat gebeurt, wordt de sleutel in gebruik een generieke sleutel. Als u eenmaal een digitale licentie hebt verkregen, kunt u deze opnieuw installeren met de generieke sleutel of helemaal geen sleutel. Of voer uw originele sleutel in, als u dat wilt maar het hoeft niet.
   De generieke sleutel werkt alleen als die pc een reeds bestaande digitale licentie heeft. De Digitale Licentie wordt opgeslagen op de activatieserver, samen met een digitale afdruk van de hardware van die computer.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓