5 tips om de Windows en Office licentie sleutel op te zoeken

Stefan
5 tips om de Windows en Office licentie sleutel op te zoeken

De meeste commerciële software zoals Windows wordt geleverd met een licentie sleutel om ongeoorloofd kopiëren en installeren te voorkomen.

Hoewel softwarefabrikanten gebruikmaken van verschillende methoden om dit soort bescherming tegen ongewenste installatie te voorkomen, is een van de meest voorkomende manieren om ongewenste installaties te voorkomen het registreren met een licentiesleutel of productcode.

Afhankelijk van hoe u het exemplaar van Windows 10 of Windows 11 hebt gekregen, heeft u een productsleutel van 25 tekens of een digitale licentie nodig om het te activeren. Een digitale licentie (een digitaal recht genoemd) is een activeringsmethode in Windows 10 en Windows 11 waarbij u geen productsleutel hoeft in te voeren. Windows wordt automatisch geactiveerd als u inlogt met uw Microsoft-account gegevens.

Heeft u dus een PC of laptop met Windows 11 of 10 voorgeïnstalleerd gekocht, dan is de kans groot dat er een digitale licentie wordt gebruikt. Deze licentiecode vindt u vaak in een e-mail van de fabrikant. U kunt ook een hulpmiddel gebruiken die ik adviseer in dit artikel. Dit geldt ook voor een Office licentiesleutel of productcode.

Een Office productcode vindt u, afhankelijk van hoe u Office ooit heeft aangekocht of verkregen in een e-mail, een sticker op de productverpakking of in uw Microsoft-account abonnement gegevens. Dit is bijvoorbeeld het geval bij “Office 365” of “Microsoft 365”. Wanneer u twijfelt, kunt u één van de tools proberen die ik adviseer in dit artikel. Deze tools kunnen uw productcode opzoeken op uw PC en weergeven.

Wilt u nog een licentie aankopen koop dan altijd een Windows licentie direct en veilig online bij een erkende online winkel.

Hoe kunt u de Windows of Office licentie opzoeken?

Magical Jelly Bean Key Finder

Als u Windows heeft geïnstalleerd en u weet de licentie code niet meer, dan kunt u dat met het programma Jelly Bean Key Finder terugvinden.

Jelly Bean Key finder haalt de licentie code rechtstreeks uit het Windows-register. Het programma ondersteunt daarnaast nog eens 300+ andere applicaties om de licentie codes van terug te halen.

Mocht het nodig zijn dan is Jelly Bean Key Finder zelfs in staat om de Windows-licentie terug te halen van computers die niet meer doorstarten naar windows.

→ Download Jelly Bean Key Finder.

Windows licentie code opvragen met Magical Jelly Bean Key Finder

Installeer het programma en het start het programma. Jelly Bean’s Key Finder zal alle geïnstalleerde applicaties automatisch opzoeken en de bijbehorende licentiesleutels en informatie tonen.

SterJo Key Finder

SterJo Key Finder is een gratis tool waarmee u verloren productcodes van verschillende softwareprogramma’s, waaronder Microsoft Office, kunt herstellen. Het is een portable programma dat u gratis kunt downloaden en uitvoeren zonder installatie. Het scant uw computer en geeft de gevonden licentiesleutels weer.

→ Download SterJo Key Finder.

Sterjo Key Finder

Lazesoft Windows Key Finder

Windows Key Finder vindt niet alleen de productsleutel van Windows 11 of Windows 10; met behulp van deze software, kunt u de productsleutel van Windows 2000, XP, 2003, Vista, 2008, 2012 of Windows 7, 8 bekijken.

Bovendien, kan deze gratis software de Microsoft Office productsleutels ophalen uit het Windows register. Zodra de productsleutel is opgehaald door deze tool, kunt u een afdruk maken of de productsleutel opslaan in een kladblok bestand.

Windows Key Finder is een gratis en portable tool, wat betekent dat u het niet op uw PC hoeft te installeren. Gewoon downloaden en uitvoeren en u krijgt direct de productsleutel van Windows 10, Windows 11 of Microsoft Office te zien.

→ Download Lazesoft Windows Key Finder.

Lazesoft Windows Key Finder gratis gebruiken om de licentiecode op te zoeken

Lijst van ondersteunde Windows-versies om de productcode te achterhalen:

 • Windows 2000 SP4
 • Windows XP
 • Windows Vista
 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 8.1
 • Windows 10
 • Windows 11
 • Windows Server 2003
 • Windows Server 2008
 • Windows Server 2008 R2
 • Windows Server 2012
 • Windows Server 2012 R2
 • Windows Server 2016

Lijst van ondersteunde Microsoft Office-versies om de productcode op te halen:

 • Microsoft Office 2000
 • Microsoft Office 2003
 • Microsoft Office 2007
 • Microsoft Office 2010
 • Microsoft Office 2013
 • Microsoft Office 2016
 • Microsoft Office 2019
 • Microsoft Office 2021

Windows productcode opzoeken met Opdrachtprompt of PowerShell

U kunt door middel van Opdrachtprompt of PowerShell commando’s de Windows productcode terughalen.

U gaat als volgt te werk, ga naar zoeken en zoek naar “opdrachtprompt”. Als u het Opdrachtprompt heeft geopend dan typt u het volgende commando en bevestigd met de enter toets:

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

Het volgende scherm verschijnt. Deze methode werkt niet voor iedere PC. Als er geen licentiesleutel wordt getoond gebruikt u één van bovenstaande apps.

Windows licentiesleutel opzoeken via wmic

U kunt ook met PowerShell code de licentie code opzoeken. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Windows Terminal (beheerder)” of “PowerShell (admin)”

Kopieer en plak vervolgens het onderstaande commando in het PowerShell venster.

(Get-WmiObject -query 'select * from SoftwareLicensingService').OA3xOriginalProductKey

U ziet onderstaand voorbeeld. Ook deze methode werkt niet altijd. Verschijnt er geen licentiesleutel gebruik dan de aanbevolen apps.

Windows licentie opzoeken via PowerShell

Windows licentie code opzoeken via Visual Basic Scripting (VBS) met Kladblok

Ga naar zoeken in Windows en type: notepad. U kunt nu kladblok openen en een nieuw tekstbestand starten.

Kopieer de volgende code van deze pagina en plak deze in het nieuwe kladblok tekstbestand.

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
MsgBox ConvertToKey(WshShell.RegRead("HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId"))

Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
i = 28
Chars = "BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
Do
Cur = 0
x = 14
Do
Cur = Cur * 256
Cur = Key(x + KeyOffset) + Cur
Key(x + KeyOffset) = (Cur \ 24) And 255
Cur = Cur Mod 24
x = x -1
Loop While x >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput
If (((29 - i) Mod 6) = 0) And (i -1) Then
i = i -1
KeyOutput = "-" & KeyOutput
End If
Loop While i >= 0
ConvertToKey = KeyOutput
End Function

Nadat u de bovenstaande inhoud in kladblok heeft geplakt, krijgt u het volgende onderstaande resultaat.

Nu gaan we de inhoud opslaan, kies voor Bestand uit het menu en dan op Opslaan Als, zie afbeelding.

windows-licentie-code-opzoeken-notepad

Kies voor de locatie het Bureaublad, dan kunt u het bestand straks makkelijker terug vinden. U bent vrij om de locatie uiteraard zelf te kiezen, we gaan er in de instructie vanuit dat het bestand op het Bureaublad wordt opgeslagen.

Onderaan bij Opslaan als, kiest u voor “Alle bestanden (*.*)”, geef het bestand een naam met extensie .vbs, zoals in het voorbeeld hieronder: licentiecode.vbs. Klik nu op de Opslaan knop om het bestand met code op te slaan op het Bureaublad.

windows-licentie-code-notepad-opslaan

Zoek nu het licentie.vbs bestand op uw Windows-bureaublad en dubbelklik het bestand om het te openen. Er verschijnt nu een nieuw Windows-venster met daarin uw Windows-licentie productcode.

windows-licentie-code-opzoeken-met-vbs

Niet zeker of uw Windows 10 of Windows 11 is geactiveerd?

Welke versie u ook gebruikt van Windows, alle Windows versies dienen te worden geactiveerd om product updates te verkrijgen. Niet alleen om updates te krijgen, maar ook bij Microsoft te registeren dat u eigenbaar van de aangekochte licentie.

Windows 10

Om zeker te weten of Windows is geactiveerd opent u de Windows verkenner en klikt u met de rechtermuisknop op Deze PC. In het menu klik op Eigenschappen. Er opent zich een nieuw venster met informatie over uw computer. Onderaan in het venster ziet u de informatie of Windows 10 is geactiveerd.

is-windows-geactiveerd-opzoeken

Windows 11

In Windows 11 werkt het net iets anders. Lees: Hoe u kunt controleren of Windows 11 is geactiveerd.

Licentiecode nog niet gevonden? Zoek in de BIOS

U kunt de Windows-licentie code ook opzoeken in de BIOS. Het gaat hier dan om OEM licentiesleutel. In het volgende artikel: OEM licentie opzoeken in de bios leg ik uit hoe u de OEM licentiesleutel via de BIOS kunt opzoeken.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen! Lees ook: Windows licentie overzetten naar een nieuwe computer.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

33 reacties
 1. Ik ben altijd voorzichtig met externe programma’s rond te laten snuffelen in mijn systeem, zeker als het gaat om licenties, Als je het legaal hebt weet je altijd wat jou licentie is en ben je kwijt kan je het altijd opvragen of zien in je account vanwaar je het hebt gekocht.

 2. Het vbs script om de Windows sleutel te achterhalen werkt feilloos, heb in regel 2 Windows NT vervangen door Office 2019 en als vbs opgeslagen. Krijg ik de foutmelding dat teken 1 in regel 2 niet klopt, zal wel meer zijn als het 1ste teken. Het simpelste is om regel 2 zodanig aan te passen dat je de code van Office 2019 getoond wordt.

 3. Hoe achterhaal ik de volledige code van office 2019, diverse programma’s geprobeerd die Office aan geven, krijg je een Windows sleutel te zien of alleen de laatste 5 letters van de Office sleutel.
  Hoe kom ik aan de volledige 25 letters-cijfers van de Office 2019 ?

  1. Hallo, dan vermoed ik dat de Office 2019 code is gekoppeld aan een Microsoft account. Log in op:
   https://account.microsoft.com/services/
   Hier ziet u mogelijk de licentiesleutel voor Office 2019. Succes!

  2. je volledige licentie- id en sessie id zijn gewoon te zien in je account van office, ga bijvoorbeeld naar Word open account en kijk in info over Word

 4. Geachte,

  Ik zit met een registratieprobleem op een nieuwe PC die ik in elkaar gestoken heb, een vrij deftig uit de kluiten gewassen machine die ondanks het niet kunnen registreren van win 10 prima draait.

  Het probleem op zich:

  Ik kocht aardig wat hardware en ook de Windows 10 software in een winkel waar ik eerder nog nooit een probleem gehad heb met de leveringen.

  Het gaat niet om de hardware ditmaal maar om de software van MicroSoft.

  – eerst leverde men mij een versie die geen registratiecode draagt een COA versie?

  Daar was ik dus niets mee.

  Nat wat mailtjes met de winkel tuurde men mij een versie waar ik wel de eerste XXXX XXXX met kon wegkrabben maar het volgende probleem was dat alles wat na die XXXX die dan doorkwamen en perfect leesbaar waren, alles wat daarna kwam was totaal niet leesbaar.

  In de winkel zou een Technische dienst daar het hoofd over bieden maar intussen kan ik nog steeds niet registreren.

  Ik dacht ik ga dat programma eens gebruiken om te zien of de key vindbaar is in WIN zelf (register of andere)

  De keyfinder had een key gevonden maar die blijkt bij invoer niet juist te zijn.

  Het toestel zelf werkt prima maar omdat ik niet kan registeren ben ik beperkt bij instellen van bepaalde dingen/zaken.

  Ziet u daar een oplossing voor of sta ik voor een nieuwe software aanschaf?

  Ik denk dat er dan een Linux distributie gaat opgaan want menig PC-blad schrijft al dat dit wel eens een goede optie zou kunnen zijn. (gratis)

  Ik hoop dat ik dit opgelost krijgt want het zou zonde zijn want het is een zwaar/mooi toestel dat ik in elkaar ‘gevezen’ heb.

  Met vriendelijke groeten,

  Pete

  Een bedankje is nu al op zijn plaats.

  p.s.

  De laatste versie die men mij ‘leverde’ zou zelfs een ‘Windows 10 Enterprise’ versie moeten zijn volgens de keyfinder. :s

  1. Hallo, als u een licentie zoekt op een PC die al geactiveerd is dan lukt dit met de informatie uit dit artikel. Als Windows niet geactiveerd is, dan vind u ook geen licentie. Aanschaf van een licentie is dan nodig.

   COA staat voor Certificate of Authenticity en is een simpele sticker die verklaard dat er een wettelijke licentiecode is gebruikt door de PC bouwer. Dit is geen licentiecode op zich. Waarom iemand u deze sticker dan ook heeft verkocht is mij een raadsel.

   Ik kan helaas niet opmaken uit uw verhaal of Windows 10 nu wel of niet is geactiveerd. Indien wel, dan moet de licentiesleutel met “keyfinder” worden gevonden, zo niet dan dient u een nieuwe licentiecode aan te kopen. Ik lees ook dat u een licentiecode heeft gekocht, maar dat de code niet goed leesbaar is door het krabben, deze code is dus niet goed en daarmee kunt u volgens mij gewoon terug naar die winkel.

   U geeft aan dat keyfinder aangeeft dat er een Windows 10 enterprise licentie is gevonden, ik vermoed dat er Windows 10 enterprise versie is geïnstalleerd, mogelijk zonder licentiecode. Het is namelijk mogelijk om Windows versies te installeren zonder deze direct te activeren met licentiecode. U kunt Windows dan gebruiken, maar met beperkte functies, zoals u al aangaf.

   Hint: ik zou een Windows 10 licentie kopen bij een betrouwbare winkel. Ik zou me ook goed orienteren op welke Windows 10 versie u wilt aankopen. Een Enterprise licentiecode is vrij duur, een home-editie is goedkoper. Het ligt er maar net aan welke Windows 10 functies u gaat gebruiken. In de meeste gevallen is Home-editie geschikt voor de gemiddelde thuis gebruiker.

   Groet, Stefan

   1. Geachte,
    Allereerst een bedankje voor uw snelle reactie.

    Waarom men mij die COA versie stuurde is mij ook een raadsel en ik ben daar eigenlijk niets mee.

    Na wat gemail met de winkel stuurde men mij een CD waar ik wel de eerste XXXX-XXXX kon op wegkrabben en die ook heel duidelijk leesbaar doorkwamen, alles wat daar achter stond was gewoon onleesbaar dus kan ik die versie Win 10 Pro Enterprise nog steeds niet registreren al dat die voor een groot deel al prima draait.

    Ik heb met de winkel in kwestie nog nooit problemen gehad met aankopen en dat zijn er wel wat.

    Ik betaalde de Win 10 versie dus waarom zou ik een nieuwe kopen? (156€ dacht ik)

    Geld kwijt?

    I mail nog altijd met de winkel (stuurde zelfs foto’s van de onleesbare code) en de technische dienst aldaar is er van op de hoogte maar ik heb nog steeds de kans niet gekregen om over te gaan tot de registratie.

    De keyfinder kan een ‘sleutel’ vinden die ergens in het register staat maar daar kan je de versie niet met registreren.

    Toch bedankt om hier even mee over na te denken + BIGGG BEDANKJE.

    Pete

 5. beste Stefan, we kennen elkaar van een tijd geleden nog :). mijn vraag is: ik heb de windowskeyfinder.exe netjes gedownload en geïnstalleerd maar hij laat mij alleen maar de w10 licentie zien en niet de MicroSoft proffesional plus 2016. heb jij nog een suggestie hoe ik deze kan terug vinden? hartelijk dank voor je tijd. met groet: roediegoo

 6. Mijn laptop gaat aan maar kan op geen enkele manier herstellen zegt elke keer dat ik probeer bij het starten, gaat hij wel aan laat alle mogelijkheden om te herstellen maar zet dit niet door, geeft steeds de melding dat niet mogelijke is

 7. Windows 10 Prof. en Office 2019 Prof. De complete W10 sleutel is simpel te achterhalen.
  Met de off. 2019 prof. is het een ander verhaal. Diverse key-finders uitgeprobeerd die van alles beloven doch dan toch alleen de sleutel van W10 weten te achterhalen. Via de prompt zijn de laatste 5 tekens van Off. te achterhalen verder niet. Mijn probleem is dat ik sleutels van Off. heb die beiden op dezelfde groep van 5 tekens eindigen. Off. is geïnstalleerd onder een Microsoft account, misschien levert dit het probleem op. Is er een key-finder die de complete sleutel weet te achterhalen?

 8. Als je Microsoft Office op 1 PC hebt geinstalleerd EN je hebt de licentie-sleutel kunnen achterhalen EN je hebt het installatie-pakket van Microsoft Office..
  # kan je dan dit pakket daarmee op een nieuwe PC/Laptop installeren (vanwege aanschaf nieuwe laptop)?
  # of moet eerst de originele installatie gedeactiveerd worden? Zodat de licentie-sleutel weer “beschikbaar” komt en dan pas op een andere computer geinstalleerd kan worden? Zoja, hoe werkt dit deactiveren dan?
  m.v.g.

  1. Hallo, zover mij bekend is dat mogelijk zolang de apparaten maar van u zijn. Om zeker te weten kunt u beter contact met Microsoft support opnemen, mogelijk zit er nog verschil in het soort Office (Persoonlijk of 365) en de aangekochte licentie.
   Succes! Groet, Stefan

 9. Heb mijn lecentie code gevonden, onderaan mijn pc, maar door gebruik van pc op mijn benen, is deze code niet meer leesbaar.

  1. Dat is vervelend inderdaad. Is het gelukt om de code software matig middels de tips in de instructie op te zoeken? Zo niet, wat gaat er mis en heeft u allemaal geprobeerd? Groet, Stefan

 10. Ik wil met het doel homerecording een dual boot configureren. Ik heb een ssd en een gewone harde schijf, en ik wil de muzieksoftware op een zo rustig mogelijke windows 10 laten draaien, en alle andere applicaties op de grotere hhd. Kan ik op de één of andere manier mijn exemplaar kopiëren naar de andere schijf, en via een dual boot kunnen kiezen welke windows ik ga gebruiken? Ik ben niet heel bedreven..

  1. Daar heeft u geen dualboot voor nodig, twee partities (ssd & hdd) en dan bestanden over kopieren. Als u dualboot gebruikt kunt u de bestanden op de andere Windows installatie niet raadplegen.

   1. Dank je Stefan, ik wil in die uitgeklede versie van windows alle onnodige services uitschakelen, anti-virus, wifi, echt alles. Ik wil dat niet elke keer opnieuw doen als ik ga opnemen. Daarom lijkt dual-boot mij een goed idee.

    1. U kunt natuurlijk een normale Windows, en een minimale Windows middels dualboot naast elkaar installeren. Zover mij bekend kun je dan niet bij de bestanden vanuit de minimale versie van Windows naar de normale versie van Windows. Het is de minimale of de normale Windows versie starten en gebruiken. Wat wel kan, is een virtual machine opzetten in Windows en daar Windows minimaal op installeren, echter, ik denk dat u juist een minimale versie wilt gebruiken om een zo snel mogelijke Windows te krijgen en een VM is daar niet echt geschikt voor. Zoek eens op Windows dualboot installeren, dus twee Windows naast elkaar en daarna op Windows bloatware verwijderen, mogelijk kunt u dan bereiken wat u zoekt.

     1. Ik heb nog even verder gezocht. U kunt ook een eigen Windows installatie maken middels deze video instructie.
      https://youtu.be/R2SfgtTA0hc
      U kunt dan componenten verwijderen uit de installatie van Windows en hiermee een minimale Windows installatie uitvoeren. Ik zal dit zelf ook eens onderzoeken en hier later een artikel over maken.

 11. Ik heb helaas een 1.oTb schijf die gecrashed is. Wil niets meer aangeven. Nu een andere schijf gemonteerd en tijdelijke Windows geladen. Is de originele licentiecodes traceerbaar?

 12. ik heb een andere uitdaging. Ik heb er niet bij nagedacht om EERST de licentie/ productcode op te zoeken. Hoop dus dat iemand weet hoe ik deze ‘fout’ kan herstellen. Ik wil graag een ‘schone; installatie van Windows 10 uitvoeren. Dit op de surface. Bij de surface hoort natuurlijk een (OEM)code, maar deze kan ik door het feit dat ik de Surface al volledig schoon heb gemaakt, nergens meer terugvinden. Wat zijn nu nog opties voor mij?

  1. Als het goed is, is aan een Surface (met een Microsoft account) een digitale licentie gekoppeld. Als u dezelfde Windows versie (home, pro etc) herinstalleert zal Windows 10 automatisch geactiveerd worden.

 13. Ik heb windows 10 geïnstalleerd met een activatie code, en daarna gecontroleerd of windows geactiveerd is. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.
  Echter toen ik met jelly bean en ook met “wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey” de code terugzocht bleek de gevonde code anders te zijn dan de ingevoerde code. Is hier een verklaring voor?

  1. Dit heb ik er over kunnen vinden. Hopelijk helpt deze informatie.

   Zowat elke Windows 10 PC wordt nu geactiveerd met een digitale licentie. Zelfs een OEM geïnstalleerd systeem. Zodra dat gebeurt, wordt de sleutel in gebruik een generieke sleutel. Als u eenmaal een digitale licentie hebt verkregen, kunt u deze opnieuw installeren met de generieke sleutel of helemaal geen sleutel. Of voer uw originele sleutel in, als u dat wilt maar het hoeft niet.
   De generieke sleutel werkt alleen als die pc een reeds bestaande digitale licentie heeft. De Digitale Licentie wordt opgeslagen op de activatieserver, samen met een digitale afdruk van de hardware van die computer.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *