Handleiding: Windows 10 Opnieuw Installeren inclusief Backup Maken

Meeste gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computer kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel deze pagina op Sociale media of op een website. Alvast bedankt!

Windows 10 opnieuw installeren, is het nodig? Hoevaak kunnen we een probleem in Windows oplossen zonder een herinstallatie? Best vaak, maar niet altijd. In sommige gevallen is het zelfs enorm aan te raden om Windows 10 opnieuw te installeren met behoud van persoonlijke bestanden, of juist niet.

Het opnieuw installeren van Windows 10 heeft een voordeel als de computer der matig geïnfecteerd is met een virus dat het een groot deel van de systeembestanden heeft geïnfecteerd dat het verwijderen van het virus niet genoeg is, bijvoorbeeld bij een rootkit virus. Echter, een herinstallatie kan er ook voor zorgen dat Windows 10 weer optimaal gaat functioneren omdat het vervuild is met allerlei software en instellingen waarna het opnieuw installeren van Windows 10 de snelste optie is.

Er zijn tal van redenen om Windows 10 opnieuw te installeren, ieder met zijn eigen voordeel of nadeel. Wat echter belangrijk is dat persoonlijke bestanden indien nodig behouden blijven, daarom heb ik in dit artikel een hoofdstuk toegevoegd hoe je een back-up kunt behouden van je bestanden met externe software en via Windows 10 zelf.

Windows 10 opnieuw installeren

Back-up maken met MiniTool Shadow maker

Als U een back-up wilt maken van Windows 10 voordat U opnieuw gaat installeren, dan adviseer ik gebruik te maken van het gratis programma MiniTool ShadowMaker. Dit programma kan een back-up maken uw gehele partitie (harddisk) of van een specifieke map of bestand.

MiniTool ShadowMaker

Maak een back-up van uw gehele hard-disk, specifieke map of bestand met MiniTool ShadowMaker. Hiermee kunt U later de back-up terugzetten na het opnieuw installeren van Windows 10.
Directe Download

Start de installatie van MiniTool Shadow Maker en volg het installatie proces. Na de installatie opent zich het start-venster van ShadowMaker.

Kies voor Connect onder het kopje Local. Hiermee kiest U een back-up te maken van de bestanden op de computer waarop ShadowMaker is geïnstalleerd.

minitool shadow maker start

Kies voor Backup in het menu van MiniTool ShadowMaker en selecteer bij Source uw disk-partitie of de map of bestanden waarvan u een back-up wilt maken. Selecteer daarna de Destination Folder (de media waarop het back-up bestand wordt opgeslagen).

Het aan te raden hiervoor externe media te gebruiken zoals een externe hard-disk of een usb-stick met genoeg schijfruimte. Klik daarna op Backup Now.

minitool shadowmaker backup

Er wordt nu een back-up folder aangemaakt op de locatie die u geselecteerd heeft. Deze back-up bestanden kunt u later gebruiken om ook via MiniTool ShadowMaker de back-up terug te plaatsen op uw opnieuw geïnstalleerde Windows 10 computer.

Windows 10 opnieuw installeren via herstellen

U kunt ervoor kiezen om in Windows 10 de computer opnieuw te herstellen via instellingen. Ga hiervoor naar de Windows 10 start-knop, selecteer Instellingen uit het menu en open de bijwerken en beveiliging instellingen.

windows 10 instellingen

Selecteer uit het linker menu op Systeemherstel en klik onder “Deze PC opnieuw instellen” op de knop, Aan de Slag.

windows 10 systeemherstel

U kunt nu kiezen uit twee opties om Windows 10 opnieuw te installeren, met of zonder behoud van bestanden.

windows 10 opnieuw installeren bestanden

Als u ervoor kiest om bestanden te behouden dan wordt er op het Windows Bureaublad een bestand opgeslagen met daarin de applicaties die u had geinstalleerd en opnieuw dient te installeren na de herinstallatie van Windows 10.

windows 10 opnieuw installeren apps verwijderen

Als u ervoor kiest om Windows 10 opnieuw te installeren zonder behoud van bestanden dan wordt u gevraagd of u de stations ook wilt opschonen. Eigenlijk is de vraag of u de PC opnieuw installeert omdat u de PC wilt verkopen of dat u de PC zelf behoudt.

windows 10 opnieuw installeren stations opschonen

Als u klaar bent om Windows 10 opnieuw te installeren, dan krijgt u nog een bericht dat apps en programma’s worden verwijderd, de instellingen van Windows 10 worden hersteld zoals deze werden geleverd toen u de computer kocht en Windows 10 opnieuw wordt geïnstalleerd met of zonder behoudt van persoonlijke bestanden.

Klik op Opnieuw instellen om te beginnen.

windows 10 opnieuw installeren bevestigen

Even geduld, Windows 10 wordt opnieuw geïnstalleerd.

windows 10 herstellen

Windows 10 opnieuw installeren via Problemen oplossen

Als uw Windows 10 installatie is beschadigd en niet meer doorstart dan wordt Windows 10 opgestart in Windows RE oftewel, Windows Recovery Environment. Het volgende scherm wordt weergegeven. Kies voor Problemen oplossen.

windows re problemen oplossen

Selecteer deze PC opnieuw instellen.

windows 10 installeren opnieuw instellen

U kunt kiezen om uw Windows 10 bestanden te behouden of alles te verwijderen.

windows 10 opnieuw installeren bestanden behouden alles verwijderen

U dient nog wel te selecteren of u de bestanden wilt behouden of wilt verwijderen (dit maal in het Engels, mogelijk bij u in het Nederlands).

windows 10 verwijderen of bestanden behouden

De PC wordt nu opnieuw opgestart en Windows 10 wordt opnieuw voorbereid voor herinstallatie.
Bevestig herstellen voor op de Reset of Herstellen knop te klikken.

Windows 10 wordt nu opnieuw geïnstalleerd.

windows 10 word hersteld

Windows 10 wordt nu opnieuw geïnstalleerd en geconfigureerd. Uw computer wordt een aantal opnieuw opgestart tijdens het herinstallatie proces.

windows 10 wordt opnieuw geinstalleerd

Windows 10 moet nog worden geconfigureerd, volg de instructies in het basiszaken venster van Windows 10.

windows 10 opnieuw installeren basiszaken

Windows 10 wordt nu voorbereid, even geduld tot de herinstallatie wordt voltooid.

windows 10 wordt voorbereid

Windows 10 is nu klaar voor gebruik en opnieuw geïnstalleerd, succes!

windows 10 opnieuw geïnstalleerd voltooid

Heeft u vragen dan kunt u deze stellen onderaan deze instructie in het commentaar veld.

Aanbevolen voor jou

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

478 Artikelen303 REACTIES

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
R.M.Martokarijo

Beste Stefan ,
Ik heb een gebruikte Laptop gekocht Dell model L702X i7
vermoedelijk Window7 opgewaardeerd naar Window10
de vraag is kan ik deze computer terug zetten naar de Fabriek instelling krijg ik dan Weer Window10 terug
ik heb geen Window10 installatie CD.
Mvg. Ruud

Martinus

Hallo Stefan, Ik wil graag op de Pc van mijn vrouw Windows 10 opnieuw installeren want ik heb zelf per ongeluk een partitie verwijderd waardoor ik Windows niet kan installeren, kun jij mij helpen om Windows 10 alsnog op die Pc te installeren. Er zit nog wel een werkend Windows op maar als ik afsluit en de volgende dag weer opstart dan gaat dat niet vanzelf ik moet dan wat handelingen uitvoeren en weet dan niet meer hoe ik het gedaan heb. helaas heb ik niets om het zelf op te lossen. Het betreft een PackardBell iMEDIA D7000 64Bit Gaarne… Lees verder »

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
4
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x