Windows 10 wachtwoord vergeten? Meerdere tips om uw wachtwoord te herstellen

Stefan
microsoft account wachtwoord herstellen

Als u het Windows 10 beheerders wachtwoord bent vergeten, kunt u geen software installeren. Soms kunt u zelfs uw gehele computer niet meer gebruiken, vervelend! Microsoft maakt het niet gemakkelijk om uw wachtwoord te resetten, maar u heeft wel een aantal opties. In deze instructie geef ik u 4 eenvoudige en 1 uitgebreide tip om het vergeten Windows 10 wachtwoord te herstellen.

Er zijn verschillende manieren om het wachtwoord te herstellen. Een van deze tips zal u uiteindelijk helpen om uw vergeten Windows 10 wachtwoord te herstellen. Het is belangrijk dat u wel beheerder bent van de computer, gebruik deze informatie niet om u toegang te verschaffen tot een computer waarvan u geen beheerder bent of geen toestemming heeft van de eigenaar.

Een vergeten Windows 10 wachtwoord herstellen

Wachtwoord herstelschijf

De officiele manier om een Windows 10 vergeten wachtwoord te herstellen is door gebruik te maken van wachtwoord herstelschijf. Beheerders in Windows 10 kunnen een herstelschijf aanmaken indien ze hun wachtwoord zijn vergeten. Het nadeel van een herstelschijf is, u raad het al…U heeft een wachtwoord herstelschijf nodig VOOR u het wachtwoord vergat.

wachtwoord herstelschijf

Heeft een wachtwoord herstelschijf, herstel dan het wachtwoord met de herstelschijf. Heeft u geen wachtwoord herstelschijf? Ga dan naar de volgende tip.

Wachtwoord wijzigen met een ander beheerders account

Als u nog steeds kunt inloggen in Windows 10 met een PIN, foto wachtwoord of een andere beheerders account, is de kans groot dat u een Command Prompt met beheerders rechten kunt openen en het wachtwoord van Windows 10 eenvoudig kunt resetten.

In het Windows 10 zoek venster type: cmd.exe, klik met de rechtermuisknop op cmd.exe en selecteer uitvoeren als administrator.

Lees ook
Netwerkadapter snelheid opzoeken in Windows 11 of Windows 10

uitvoeren cmd als administrator

Om uw vergeten wachtwoord opnieuw in te stellen, typt u de volgende opdracht in en drukt u op Enter. Vervang de {gebruikersaccount} en {wachtwoord} voor uw eigen gegevens.

net user {gebruikersaccount} {wachtwoord}

nieuw wachtwoord instellen via command prompt

bijvoorbeeld: net user Administrator nieuw-wachtwoord.

Microsoft account wachtwoord resetten

Sinds Windows 8 gebruiken de meeste mensen nu een Microsoft account om in te loggen op Windows 10. Wanneer u het wachtwoord van uw Microsoft-account bent vergeten, hoeft u alleen maar een andere computer te gebruiken om naar de Windows Live-wachtwoord reset pagina op de Microsoft-website te gaan en kunt u het wachtwoord online resetten. Dit is relatief eenvoudiger dan het resetten van het lokale beheerders account.

microsoft account wachtwoord herstellen

Dit werkt dus alleen als u gebruik maakt van een Windows account om in Windows in te loggen, niet bij een lokaal beheerder account.

Windows 10 wachtwoord herstellen met Hiren BOOTCD

Dit is een meer geavanceerde methode maar ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen. Het komt erop neer dat we HIREN BootCD gaan gebruiken om te start en via Hiren BOOTCD met een wachtwoord editor het Windows wachtwoord gaan herstellen naar BLANK (geen wachtwoord). Meestal werkt het, soms niet.

U heeft nodig een USB stick die helemaal leeg en geformatteerd is, alle data op de USB stick gaat verloren en een externe desktop computer of laptop met internet.

Om te beginnen dient u de ISO van Hiren BOOTCD te downloaden. Daarna download u ISO2USB.exe.

Open ISO2USB.exe. In het veld: New drive Label, geef het beestje een naam. Maakt niet uit.

Onder ISO File, selecteer het zojuist gedownloade Hiren BOOTCD ISO bestand.

Lees ook
Systeembestanden repareren in Windows 11 of 10

Klik op Process om de ISO op de USB Stick te plaatsen.

iso2usb hiren bootcd

Even wachten tot de Bootable ISO gemaakt is.

Start nu uw computer vanaf de USB. U dient de USB Stick in de boot order als eerste in te stellen zodat Hiren BOOTCD dus start voor dat Windows wordt gestart.

Het probleem is: elke computer dient op een andere manier geconfigureerd te worden om een USB Stick als eerste apparaat in te stellen in de ‘BIOS Boot order’.  Het is dus niet mogelijk voor mij om dit voor elke computer apart aan te bieden in deze instructie. Maar ik ga het wel proberen; zet de computer uit, helemaal uit, druk op de aanzet knop, en druk zsm F2 OF F12 of DEL op uw toetsenbord. U bent nu ALS het goed is in de Bios instellingen. Zoek naar BOOT ORDER en wijzig deze zo dat de USB Stick als eerste apparaat staat ingesteld.

Nadat u de USB Stick als eerste apparaat heeft ingesteld in de computer BIOS, wordt nu Hiren BOOTCD geladen. Hiren Bootcd lijkt op een Windows 7 of Windows 10 omgeving. Er wordt een Windows omgeving gestart. U herkend HIREN BootCD aan de donkere achtergrond.

hiren bootcd

Let op: bovenstaand is een voorbeeld.

NTPWEdit

 • Open het Start Menu -> Security -> Passwords -> NT Password Edit
 • Open het SAM bestand (Meestal in locatie: C:\Windows\System32\config\SAM). Klik op OPEN
 • Klik in de NTPWEdit tool op uw gebruikersnaam waarvan u het wachtwoord wilt wijzigen.
 • Klik op de “Change Password” knop. Laat beide nieuwe wachtwoord velden leeg en klik op OK.
 • Haal de USB Stick uit de computer
 • Klik op de start knop en sluit Windows af, herstart uw computer.
 • Zorg dat de normale Windows weer gestart wordt dus niet HIREN Bootcd.
Lees ook
Opstartvolgorde aanpassen in Windows 11 of Windows 10

Ik hoop dat nu uw wachtwoord is gewijzigd naar BLANK (geen wachtwoord) en dat u kunt inloggen in Windows 10. Stel via Windows 10 zelf een nieuw wachtwoord in voor uw beheerders account.

Uw computer herstellen naar een punt dat u het wachtwoord nog weet

Als u geen Windows 10 wachtwoord reset software wilt gebruiken of als uw harde schijf gecodeerd is met BitLocker, kunt u uw computer terugzetten naar het meest recente herstelpunt met een oud wachtwoord dat u zich wel herinnert. Programma’s die sinds het herstelpunt zijn geïnstalleerd, moeten echter opnieuw worden geïnstalleerd.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben, succes!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
12 reacties
 1. Ik ben mijn wachtwoord vergeten van mijn nieuw aangemaakte windows account .
  Per abuis heb ik mijn vaste telfoonnummer opgegeven voor herstel.
  Als ik dat nummer opgeef krijg ik geen sms om te herstellen.
  Ook de ander hersteloptie zonder telefoonnummer werkt niet omdat ik geen vorige wachtwoorden en andere optie heb omdat het een nieuw account is.
  Ik heb contact geprobeert te krijgen met Microsoft maar dat is onmogelijk.
  Is er een manier om dit op te lossen?

  Mvg jan

  1. Hallo, het betreft hier zo te lezen een Microsoft-account. Helaas niet. U kunt als er een lokaal account is aangemaakt wel toegang krijgen tot de PC, maar niet tot het Microsoft-account profiel.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/een-vergeten-wachtwoord-resetten-in-windows-10/
   Contact met Microsoft is de beste optie: https://support.microsoft.com/nl-nl/account-billing/hulp-met-het-herstelformulier-voor-een-microsoft-account-b19c02d1-a782-dee6-93c3-dc8113b20c42
   Succes!

 2. Dag Stefan, ik ben mijn lokale windows wachtwoord vergeten en mijn laptop vraagt er om na installatie van Windows 11. Ik kan dus ook niet meer bij mijn pincodemenu. De procedure wachtwoord vergeten werkt niet. Wat kan ik doen?

 3. blij dat ik Uw Hulp mag inroepen, ik weet verschillende wachtwoorden niet meer. Ik ben 71 en zoek al de hele dag op mijn pc.Op voorrand bedankt voor Uw hulp!

 4. Hi,
  I think im screwed.
  Door een error kan ik mijn pin en vingerafdruk niet gebruiken, ik heb nu geen toegang meer tot mij beheerdersaccount, kan dus niks wijziging omdat ik ook het wachtwoord van mijn beheeraccount niet meer weet omdat ik dus altijd de pin of vingerprint gebruik.. ik heb ook geen herstelusb blijkbaar, hoe kan ik mijn laptop nu volledig resetten of toch toegang krijgen tot mijn account?
  Ik heb 2 andere accounts waar ik wel in kan maar dat zijn geen beheerderaccounts

  1. Hallo Ashley,
   in dit artikel vind u een hoofdstuk “Windows 10 wachtwoord herstellen met Hiren BOOTCD”. Hiervoor heeft u nodig een USB stick (leeg) en een andere computer. U maakt een opstart usb stick, start daar de PC mee op, daarna kunt u in HirenBootCD een blank (leeg) wachtwoord instellen voor het account waarvan u het wachtwoord niet meer weet en de PIN niet meer werkt. Als het te ingewikkeld is dan raadt ik aan iemand te vragen die weet hoe een opstart USB gemaakt wordt (staat ook in deze instructie) en die je verder kan helpen. Om windows opnieuw te installeren dient u Windows op te starten met geavanceerde opstart opties. Daar kunt u kiezen om Windows opnieuw te installeren: https://www.youtube.com/watch?v=s2V_g_IJT8Q
   Succes!

 5. Gelukt, Stefan, hartstikke bedankt! Een opmerking: ik heb een Sony Vaio en dat moet je andere knop dan F2, F12 of DEL ingedrukt houden bij het opstarten, namelijk: “assist”.
  Nogmaal dank en groeten, Maarten Roest

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *