More
  ComputerComputer
  Startpagina Handige tips Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10

  Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10

  Bestandsgeschiedenis in Windows 10 is een belangrijk onderdeel van een goede backup strategie. Als u automatisch bestandsgeschiedenis backups instelt van bestanden en mappen met bestandsgeschiedenis kunt u altijd terug naar een oudere versie van een specifiek map of bestand. Denk hierbij aan een document waarin u tekst heeft geschreven die u eerder verwijderd heeft maar later weer terug wilt halen.

  Dit is mogelijk met bestandsgeschiedenis als u deze functionaliteit heeft ingeschakeld. In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u backups kunt maken naar externe media (externe hardeschijf of usb stick – station) en welke mappen u kunt toevoegen om backups van te maken met belangrijke bestanden met Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

  Bestandsgeschiedenis backup in Windows 10

  Bestandsgeschiedenis inschakelen

  Om te beginnen gaan we bestandsgeschiedenis inschakelen in Windows 10. Standaard is deze functionaliteit namelijk niet geactiveerd. U heeft externe media nodig om bestandsgeschiedenis back-ups in te schakelen.

  Klik op de Windows 10 start-knop en uit het menu selecteer Instellingen.

  instellingen windows 10

  Open de “Bijwerken en beveiliging” instellingen.

  windows 10 back-up instellingenIn het linker menu opent u “Back-up“.
  Sluit nu externe media aan om op uw computer om bestandsgeschiedenis naar te backuppen, daarna klikt u op de knop “een station toevoegen“.

  windows 10 back-up

  Bestandsgeschiedenis back-up maken

  Selecteer uw externe media uit de lijst. Er verschijnt nu een aan/uit slider om bestanden wel of niet automatisch te backuppen naar de externe media. Het is uiteraard belangrijk dat deze externe media altijd verbonden is met de computer.

  windows 10 automatisch bestandsgeschiedenis backup maken

  Bestandsgeschiedenis back-up opties wijzigen

  Als u “meer opties” opent kunt u een aantal instellingen wijzigen m.b.t. het backuppen van de bestanden en mappen. U kunt ervoor kiezen om per direct een backup te maken van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden door op de “Nu back-up maken” knop te klikken.

  bestandsgeschiedenis back-up opties windows 10

  De standaard back-up instellingen voor bestandsgeschiedenis in Windows 10 zijn als volgt. Er wordt elke uur een backup gemaakt van de volgende bestanden in de volgende mappen, zie onderstaande tabel.

  Naam Locatie
  Opgeslagen spellen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Saved Games
  Koppelingen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Links
  Bureaublad C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Desktop
  Favorieten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Favorites
  Contactpersonen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Contacts
  Zoekopdrachten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Searches
  Videos C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Videos
  Afbeeldingen C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Pictures
  Muziek C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Music
  Downloads C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Downloads
  Documenten C:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Documents

  Back-up frequentie wijzigen voor de bestandsgeschiedenis back-up

  Er wordt dus elk uur een back-up gemaakt van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden. Deze frequentie kunt u wijzigen naar elke 10, 15, 20, 30 minuten, elk uur (dit is standaard), 3 uur, 6 uur, 12 uur of dagelijks – 24 uur. Klik op de balk “elk uur (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up frequentie.

  frequentie wijzigen bestandsgeschiedenis back-up windows 10

  Bestandsgeschiedenis back-up bewaartermijn wijzigen

  Back-ups van uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden hebben ook een bepaalde bewaartermijn die u kunt wijzigen. De standaard bewaartermijn is oneindig, maar het is aan u of u de termijn wilt wijzigen. Windows 10 ruimt dan de bestandsgeschiedenis back-ups op die ouder zijn dan de ingestelde termijn en maakt weer ruimte voor nieuwe bestandsgeschiedenis back-ups op uw externe media.

  Klik op de balk “voor altijd (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up bewaartermijn.

  bestandsgeschiedenis bewaartermijn wijzigen windows 10

  Map toevoegen aan bestandsgeschiedenis back-up

  U kunt mappen toevoegen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken. Daarna selecteert u de map en deze map wordt om het uur meegenomen in de bestandsgeschiedenis back-up op uw externe media.

  bestandsgeschiedenis back-up map toevoegen

  Mappen uitsluiten van de bestandsgeschiedenis back-up

  In de gebruikers mappen – c:\users\ etcetera zitten veel sub-folders zoals eerder aangegeven, documents, favorites en ga zo maar door.

  Extra weetje: Deze gebruikers mappen zijn standaard altijd in het engels op bestandsniveau, maar worden in de Nederlandse taal weergegeven om het gebruikers makkelijk te maken. Bijvoorbeeld c:\users\ wordt weergegeven als c:\Gebruikers\.
  Dit even ter zijde 🙂

  Als u bepaalde mappen onder c:\users\Uw-Gebruikers-Naam\Music\ wilt uitsluiten kunt u dat doen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken onder het kopje “Deze mappen uitsluiten“.

  In dit voorbeeld heb ik de map “Uitgesloten muziek map” gekozen. De uitgesloten map verschijnt dan onder het kopje “Deze mappen uitsluiten”. Als u de uitgesloten map toch wilt verwijderen klikt u op de uitgesloten map en selecteer verwijderen.

  map uitsluiten van bestandsgeschiedenis back-up windows 10

  Bestandsgeschiedenis back-up maken naar andere externe media (hardeschijf, usb-stick)

  Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?

  U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.

  bestandsgeschiedenis back-up station niet meer gebruiken

  Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.

  Bestandsgeschiedenis back-up bestanden terugzetten – herstellen

  Uiteraard is het ook belangrijk dat als u bestandsgeschiedenis back-ups heeft dat u deze bestanden ook kunt herstellen. Helemaal onderaan in de bestandsgeschiedenis opties vind u een verwijzing naar de functionaliteit om bestanden uit de bestandsgeschiedenis back-up terug te zetten genaamd “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up“.

  Let op: uw externe media met de bestandsgeschiedenis back-up(s) moet verbonden zijn met de computer.

  bestanden terugzetten bestandsgeschiedenis back-up

  Hierna ziet u de mappen en bestanden die gebackupped zijn naar de externe media gesorteerd op datum. De oranje pijltje heb ik gemaakt om aan te geven dat u door met de muis te slepen of te swipen tussen verschillende datum’s die op de externe media zijn gebackupped.

  Open een map om te zien welke bestanden erin staat, of selecteer de hele map om de gehele inhoud van een specifieke datum te herstellen. Klik daarna op de groene ronde knop in het midden onderaan. Herstel het bestand vanuit uw externe media.

  bestandsgeschiedenis map of bestand herstellen windows 10

  U heeft nu succesvol een back-up bestand of map hersteld middels bestandsgeschiedenis back-ups. Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om wegwijs te worden in Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

  Heeft u vragen? Stel deze gerust in het commentaar onderaan in deze instructie.

  Vind u dit artikel handig? Bent u geholpen? Klik dan op de “Vind ik leuk” of “Like” knop. U ondersteunt daarmee mijn website. U kunt ook op één van de andere sociale media knoppen klikken en dit bericht delen op sociale media. Bedankt!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  19 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  19 Reacties
  Oudste
  Nieuwste
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Sjef
  Sjef
  1 jaar geleden

  Ik heb bestandgeschiedenis ingeschakeld, maar krijg ook nog de mogelijkheid van back-up (win7). Is dat dubbelop en dus nutteloos of heeft het zin die ook uit te voeren?
  BVD,

  Sjef
  Sjef
  1 jaar geleden
  Antwoord aan  Stefan

  Ja, dat weet ik dat ik dat kan, maar de vraag is of dat zin heeft als ikj al bestandsgeschiedenis (Win10) aan heb staan. Wat is dan de meerwaarde van de backup (Win7)?

  Sjef
  Sjef
  1 jaar geleden

  Ja idd, dit schept de gewenste duidelijkheid. Bedankt!

  Willem
  Willem
  9 maanden geleden

  Vandaag gelezen en direct toegepast. Werkt zo prima! Bedankt!

  roger naulaerts
  roger naulaerts
  7 maanden geleden

  Hallo, Ik wil een back-up maken naar een externe harde schijf. Heb bovenstaande werkwijze gevolgd: Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen? U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”. Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren.… Lees verder »

  Marjolein
  Marjolein
  3 maanden geleden
  Antwoord aan  Stefan

  Hallo, ik heb hetzelfde: ik heb een backup gedraaid en ik zie de data niet op mijn externe harde schijf verschijnen (in de verkenner). Maar testje met bestanden terugzetten met 2 bestandjes terugzetten vanuit bestandsgeschiedenis werkt wel. Dus die backup is wel degelijk gemaakt. Ik had alleen verwacht dat je de backup data dan ook ziet op de externe harde schijf.

  Marjolein
  Marjolein
  2 maanden geleden
  Antwoord aan  Stefan

  bedankt voor de tip. Dat had ik al geprobeerd, maar dat helpt niet. Ik zie in de backuphistorie overigens nog steeds netjes dagelijks een backup.

  Eduard
  Eduard
  6 maanden geleden

  Dank voor de duidelijke uiteenzetting.

  Vraag: Voor mij is de max. herhaalfrekwentie te hoog. Ik wil bijvoorbeeld eens per maand een back-up maken en de externe schijf ook niet permanent aangesloten laten (ransomeware).
  Hoe is dat te realiseren??
  Ik wil de externe schijf dus op het gewenste moment gewoon aankoppelen. Als ik dat nu doe, gebeurt er na de eerste keer een back-up, helemaal niets!!
  Heb je hier een suggestie voor?

  Eduard
  Eduard
  6 maanden geleden

  Oeps, dat is mij te ingewikkeld! Ik kan maar beter niet uitvoeren wat ik niet snap.

  Ik bedacht mij het volgende:
  Als ik na het maken van de eerste backup klik op “Station niet meer gebruiken” en de volgende keer/maand het station weer aanmeld met “Een station toevoegen” (dat is dus wederom mijn station E:), zou dat dan werken??? Dat lijkt net een nieuwe backup actie.
  Hartelijk dank voor het meedenken.

  Nine
  Nine
  4 maanden geleden

  Ik heb een externe schijf als backup via USB aangesloten. De backup werkt. Wanneer ik zelf de backup start wordt datum en uur vermeld van de laatste backup. Maar wanneer de backup loopt via de opgegeven periode (vb 3 uur) kan ik wel de backup bekijken in de history maar wordt op het startscherm de datum en uur van de laatste backup niet geupdated. Wat kan het probleem zijn aub?

  Hans
  Hans
  1 maand geleden

  Ik heb in het backup programma iets te veel mappen verwijderd en kan nu geen enkele map meer toevoegen.
  Hoe kan ik dit herstellen?

  Recente artikelen

  Safari tabblad of startpagina aanpassen? Dit is hoe! (Big Sur)

  Safari is de standaard web browser van Apple in het Mac OS Big Sur besturingssysteem. Als u de Safari browser start merkt u meteen...

  Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

  Een externe hardeschijf is erg handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe hardeschijf gebruikt kunt u veel...

  Het Bedieningspaneel aanpassen in Mac OS Big Sur, Dit is hoe!

  Het bedieningspaneel is een handige snelle manier om verschillende instellingen in Mac OS Big Sur aan te passen. In het bedieningspaneel kunt u WiFi...

  Batterij percentage weergeven in Mac OS Big Sur

  Het batterij percentage wordt in MacOS Big Sur standaard verborgen. Het batterij percentage wordt niet weergegeven, Big Sur laat alleen zien aan de hand...
  19
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x