More
  Startpagina Handige tips Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10

  Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10

  Bestandsgeschiedenis in Windows 10 is een belangrijk onderdeel van een goede backup strategie. Als u automatisch bestandsgeschiedenis backups instelt van bestanden en mappen met bestandsgeschiedenis kunt u altijd terug naar een oudere versie van een specifiek map of bestand. Denk hierbij aan een document waarin u tekst heeft geschreven die u eerder verwijderd heeft maar later weer terug wilt halen.

  Dit is mogelijk met bestandsgeschiedenis als u deze functionaliteit heeft ingeschakeld. In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u backups kunt maken naar externe media (externe hardeschijf of usb stick – station) en welke mappen u kunt toevoegen om backups van te maken met belangrijke bestanden met Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

  Bestandsgeschiedenis backup in Windows 10

  Bestandsgeschiedenis inschakelen

  Om te beginnen gaan we bestandsgeschiedenis inschakelen in Windows 10. Standaard is deze functionaliteit namelijk niet geactiveerd. U heeft externe media nodig om bestandsgeschiedenis back-ups in te schakelen.

  Klik op de Windows 10 start-knop en uit het menu selecteer Instellingen.

  instellingen windows 10

  Open de “Bijwerken en beveiliging” instellingen.

  windows 10 back-up instellingenIn het linker menu opent u “Back-up“.
  Sluit nu externe media aan om op uw computer om bestandsgeschiedenis naar te backuppen, daarna klikt u op de knop “een station toevoegen“.

  windows 10 back-up

  Bestandsgeschiedenis back-up maken

  Selecteer uw externe media uit de lijst. Er verschijnt nu een aan/uit slider om bestanden wel of niet automatisch te backuppen naar de externe media. Het is uiteraard belangrijk dat deze externe media altijd verbonden is met de computer.

  windows 10 automatisch bestandsgeschiedenis backup maken

  Bestandsgeschiedenis back-up opties wijzigen

  Als u “meer opties” opent kunt u een aantal instellingen wijzigen m.b.t. het backuppen van de bestanden en mappen. U kunt ervoor kiezen om per direct een backup te maken van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden door op de “Nu back-up maken” knop te klikken.

  bestandsgeschiedenis back-up opties windows 10

  De standaard back-up instellingen voor bestandsgeschiedenis in Windows 10 zijn als volgt. Er wordt elke uur een backup gemaakt van de volgende bestanden in de volgende mappen, zie onderstaande tabel.

  NaamLocatie
  Opgeslagen spellenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Saved Games
  KoppelingenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Links
  BureaubladC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Desktop
  FavorietenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Favorites
  ContactpersonenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Contacts
  ZoekopdrachtenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Searches
  VideosC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Videos
  AfbeeldingenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Pictures
  MuziekC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Music
  DownloadsC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Downloads
  DocumentenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Documents

  Back-up frequentie wijzigen voor de bestandsgeschiedenis back-up

  Er wordt dus elk uur een back-up gemaakt van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden. Deze frequentie kunt u wijzigen naar elke 10, 15, 20, 30 minuten, elk uur (dit is standaard), 3 uur, 6 uur, 12 uur of dagelijks – 24 uur. Klik op de balk “elk uur (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up frequentie.

  frequentie wijzigen bestandsgeschiedenis back-up windows 10

  Bestandsgeschiedenis back-up bewaartermijn wijzigen

  Back-ups van uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden hebben ook een bepaalde bewaartermijn die u kunt wijzigen. De standaard bewaartermijn is oneindig, maar het is aan u of u de termijn wilt wijzigen. Windows 10 ruimt dan de bestandsgeschiedenis back-ups op die ouder zijn dan de ingestelde termijn en maakt weer ruimte voor nieuwe bestandsgeschiedenis back-ups op uw externe media.

  Klik op de balk “voor altijd (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up bewaartermijn.

  bestandsgeschiedenis bewaartermijn wijzigen windows 10

  Map toevoegen aan bestandsgeschiedenis back-up

  U kunt mappen toevoegen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken. Daarna selecteert u de map en deze map wordt om het uur meegenomen in de bestandsgeschiedenis back-up op uw externe media.

  bestandsgeschiedenis back-up map toevoegen

  Mappen uitsluiten van de bestandsgeschiedenis back-up

  In de gebruikers mappen – c:\users\ etcetera zitten veel sub-folders zoals eerder aangegeven, documents, favorites en ga zo maar door.

  Extra weetje: Deze gebruikers mappen zijn standaard altijd in het engels op bestandsniveau, maar worden in de Nederlandse taal weergegeven om het gebruikers makkelijk te maken. Bijvoorbeeld c:\users\ wordt weergegeven als c:\Gebruikers\.
  Dit even ter zijde 🙂

  Als u bepaalde mappen onder c:\users\Uw-Gebruikers-Naam\Music\ wilt uitsluiten kunt u dat doen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken onder het kopje “Deze mappen uitsluiten“.

  In dit voorbeeld heb ik de map “Uitgesloten muziek map” gekozen. De uitgesloten map verschijnt dan onder het kopje “Deze mappen uitsluiten”. Als u de uitgesloten map toch wilt verwijderen klikt u op de uitgesloten map en selecteer verwijderen.

  map uitsluiten van bestandsgeschiedenis back-up windows 10

  Bestandsgeschiedenis back-up maken naar andere externe media (hardeschijf, usb-stick)

  Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?

  U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.

  bestandsgeschiedenis back-up station niet meer gebruiken

  Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.

  Bestandsgeschiedenis back-up bestanden terugzetten – herstellen

  Uiteraard is het ook belangrijk dat als u bestandsgeschiedenis back-ups heeft dat u deze bestanden ook kunt herstellen. Helemaal onderaan in de bestandsgeschiedenis opties vind u een verwijzing naar de functionaliteit om bestanden uit de bestandsgeschiedenis back-up terug te zetten genaamd “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up“.

  Let op: uw externe media met de bestandsgeschiedenis back-up(s) moet verbonden zijn met de computer.

  bestanden terugzetten bestandsgeschiedenis back-up

  Hierna ziet u de mappen en bestanden die gebackupped zijn naar de externe media gesorteerd op datum. De oranje pijltje heb ik gemaakt om aan te geven dat u door met de muis te slepen of te swipen tussen verschillende datum’s die op de externe media zijn gebackupped.

  Open een map om te zien welke bestanden erin staat, of selecteer de hele map om de gehele inhoud van een specifieke datum te herstellen. Klik daarna op de groene ronde knop in het midden onderaan. Herstel het bestand vanuit uw externe media.

  bestandsgeschiedenis map of bestand herstellen windows 10

  U heeft nu succesvol een back-up bestand of map hersteld middels bestandsgeschiedenis back-ups. Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om wegwijs te worden in Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

  Heeft u vragen? Stel deze gerust in het commentaar onderaan in deze instructie.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  13 REACTIES

  1. Ik heb bestandgeschiedenis ingeschakeld, maar krijg ook nog de mogelijkheid van back-up (win7). Is dat dubbelop en dus nutteloos of heeft het zin die ook uit te voeren?
   BVD,

  2. Hallo,
   Ik wil een back-up maken naar een externe harde schijf.
   Heb bovenstaande werkwijze gevolgd:
   Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?
   U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.
   Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.
   Er wordt niets bijgevoegd op de externe harde schijf, wat doe ik verkeerd of hoe moet het?

  3. Dank voor de duidelijke uiteenzetting.

   Vraag: Voor mij is de max. herhaalfrekwentie te hoog. Ik wil bijvoorbeeld eens per maand een back-up maken en de externe schijf ook niet permanent aangesloten laten (ransomeware).
   Hoe is dat te realiseren??
   Ik wil de externe schijf dus op het gewenste moment gewoon aankoppelen. Als ik dat nu doe, gebeurt er na de eerste keer een back-up, helemaal niets!!
   Heb je hier een suggestie voor?

   • Hallo, wat u zou kunnen proberen. Enige technische kennis vereist. Is gebruik maken van WBADMIN.
    Maak een nieuwe tekstbestand op het Windows bureaublad. Open het tekstbestand met notepad. Plaats de volgende tekst in het tekstdocument.
    wbadmin start backup -backuptarget:E: -include:C: -allcritical -quiet
    Vervang -backuptarget:E: met de drive letter van de externe hardeschijf. Kies voor Opslaan als in notepad, sla het bestand op als backup.cmd (of een eigen naam als het eindigt op .cmd). Open command-prompt als ADMINISTRATOR ga in cmd naar de locatie van het .cmd bestand en voer het door backup.cmd (of de naam van het .cmd bestand) in te typen in command-prompt. Er wordt nu een backup gemaakt van C met alle kritieke mappen erin. Wat u zou kunnen doen is een windows taak aanmaken met taakplanner om dit .cmd bestand als administrator elke maand uit te voeren. U kunt ook elk moment dat u een backup wilt maken met de rechtermuisknop op het bestand klikken, uitvoeren als administrator kiezen om een backup te maken. Ik hoop dat het enigszins duidelijk is. Succes!

    Meer informatie (engels) over wbadmin: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/wbadmin-start-backup

  4. Oeps, dat is mij te ingewikkeld! Ik kan maar beter niet uitvoeren wat ik niet snap.

   Ik bedacht mij het volgende:
   Als ik na het maken van de eerste backup klik op “Station niet meer gebruiken” en de volgende keer/maand het station weer aanmeld met “Een station toevoegen” (dat is dus wederom mijn station E:), zou dat dan werken??? Dat lijkt net een nieuwe backup actie.
   Hartelijk dank voor het meedenken.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  14 Mac OS X tips die u (mogelijk) nog niet wist?

  Het is bijzonder wat je allemaal met een Mac kunt doen. In dit artikel een aantal kleine tips en tricks om de ervaring met...

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...