Bestandsgeschiedenis backup maken en herstellen in Windows 10


Bestandsgeschiedenis in Windows 10 is een belangrijk onderdeel van een goede backup strategie. Als u automatisch bestandsgeschiedenis backups instelt van bestanden en mappen met bestandsgeschiedenis kunt u altijd terug naar een oudere versie van een specifiek map of bestand. Denk hierbij aan een document waarin u tekst heeft geschreven die u eerder verwijderd heeft maar later weer terug wilt halen.

Dit is mogelijk met bestandsgeschiedenis als u deze functionaliteit heeft ingeschakeld. In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u backups kunt maken naar externe media (externe hardeschijf of usb stick – station) en welke mappen u kunt toevoegen om backups van te maken met belangrijke bestanden met Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

Bestandsgeschiedenis backup in Windows 10

Bestandsgeschiedenis inschakelen

Om te beginnen gaan we bestandsgeschiedenis inschakelen in Windows 10. Standaard is deze functionaliteit namelijk niet geactiveerd. U heeft externe media nodig om bestandsgeschiedenis back-ups in te schakelen.

Klik op de Windows 10 start-knop en uit het menu selecteer Instellingen.

instellingen windows 10

Open de “Bijwerken en beveiliging” instellingen.

windows 10 back-up instellingenIn het linker menu opent u “Back-up“.
Sluit nu externe media aan om op uw computer om bestandsgeschiedenis naar te backuppen, daarna klikt u op de knop “een station toevoegen“.
windows 10 back-up

Bestandsgeschiedenis back-up maken

Selecteer uw externe media uit de lijst. Er verschijnt nu een aan/uit slider om bestanden wel of niet automatisch te backuppen naar de externe media. Het is uiteraard belangrijk dat deze externe media altijd verbonden is met de computer.

windows 10 automatisch bestandsgeschiedenis backup maken

Bestandsgeschiedenis back-up opties wijzigen

Als u “meer opties” opent kunt u een aantal instellingen wijzigen m.b.t. het backuppen van de bestanden en mappen. U kunt ervoor kiezen om per direct een backup te maken van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden door op de “Nu back-up maken” knop te klikken.

bestandsgeschiedenis back-up opties windows 10

De standaard back-up instellingen voor bestandsgeschiedenis in Windows 10 zijn als volgt. Er wordt elke uur een backup gemaakt van de volgende bestanden in de volgende mappen, zie onderstaande tabel.

NaamLocatie
Opgeslagen spellenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Saved Games
KoppelingenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Links
BureaubladC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Desktop
FavorietenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Favorites
ContactpersonenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Contacts
ZoekopdrachtenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Searches
VideosC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Videos
AfbeeldingenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Pictures
MuziekC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Music
DownloadsC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Downloads
DocumentenC:\Users\Uw-Gebruikers-Naam\Documents

Back-up frequentie wijzigen voor de bestandsgeschiedenis back-up

Er wordt dus elk uur een back-up gemaakt van de bestandsgeschiedenis mappen en bestanden. Deze frequentie kunt u wijzigen naar elke 10, 15, 20, 30 minuten, elk uur (dit is standaard), 3 uur, 6 uur, 12 uur of dagelijks – 24 uur. Klik op de balk “elk uur (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up frequentie.

frequentie wijzigen bestandsgeschiedenis back-up windows 10

Bestandsgeschiedenis back-up bewaartermijn wijzigen

Back-ups van uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden hebben ook een bepaalde bewaartermijn die u kunt wijzigen. De standaard bewaartermijn is oneindig, maar het is aan u of u de termijn wilt wijzigen. Windows 10 ruimt dan de bestandsgeschiedenis back-ups op die ouder zijn dan de ingestelde termijn en maakt weer ruimte voor nieuwe bestandsgeschiedenis back-ups op uw externe media.

Klik op de balk “voor altijd (standaard)” en selecteer uw gewenste back-up bewaartermijn.

bestandsgeschiedenis bewaartermijn wijzigen windows 10

Map toevoegen aan bestandsgeschiedenis back-up

U kunt mappen toevoegen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken. Daarna selecteert u de map en deze map wordt om het uur meegenomen in de bestandsgeschiedenis back-up op uw externe media.

bestandsgeschiedenis back-up map toevoegen

Mappen uitsluiten van de bestandsgeschiedenis back-up

In de gebruikers mappen – c:\users\ etcetera zitten veel sub-folders zoals eerder aangegeven, documents, favorites en ga zo maar door.

Extra weetje: Deze gebruikers mappen zijn standaard altijd in het engels op bestandsniveau, maar worden in de Nederlandse taal weergegeven om het gebruikers makkelijk te maken. Bijvoorbeeld c:\users\ wordt weergegeven als c:\Gebruikers\.
Dit even ter zijde 🙂

Als u bepaalde mappen onder c:\users\Uw-Gebruikers-Naam\Music\ wilt uitsluiten kunt u dat doen door op de knop “Een map toevoegen” te klikken onder het kopje “Deze mappen uitsluiten“.

In dit voorbeeld heb ik de map “Uitgesloten muziek map” gekozen. De uitgesloten map verschijnt dan onder het kopje “Deze mappen uitsluiten”. Als u de uitgesloten map toch wilt verwijderen klikt u op de uitgesloten map en selecteer verwijderen.

map uitsluiten van bestandsgeschiedenis back-up windows 10

Bestandsgeschiedenis back-up maken naar andere externe media (hardeschijf, usb-stick)

Heeft u een snellere externe hardeschijf gekocht, is de oude kapot, of wilt u gewoon weg wisselen van externe media om uw bestandsgeschiedenis mappen en bestanden naar te backuppen?

U kunt dit station simpel wijzigen door in bestandsgeschiedenis back-up opties te kiezen voor “Station niet meer gebruiken”.

bestandsgeschiedenis back-up station niet meer gebruiken

Daarna gaat u terug naar “Een station toevoegen” zoals hier beschreven, en volgt u de procedure om externe media te koppelen aan bestandsgeschiedenis opnieuw. De bestandsgeschiedenis back-up bestanden die op de oude externe media staan gaan niet verloren. Deze bestandsgeschiedenis back-up kunt u altijd terughalen van de oude externe media.

Bestandsgeschiedenis back-up bestanden terugzetten – herstellen

Uiteraard is het ook belangrijk dat als u bestandsgeschiedenis back-ups heeft dat u deze bestanden ook kunt herstellen. Helemaal onderaan in de bestandsgeschiedenis opties vind u een verwijzing naar de functionaliteit om bestanden uit de bestandsgeschiedenis back-up terug te zetten genaamd “Bestanden terugzetten vanuit de huidige back-up“.

Let op: uw externe media met de bestandsgeschiedenis back-up(s) moet verbonden zijn met de computer.

bestanden terugzetten bestandsgeschiedenis back-up

Hierna ziet u de mappen en bestanden die gebackupped zijn naar de externe media gesorteerd op datum. De oranje pijltje heb ik gemaakt om aan te geven dat u door met de muis te slepen of te swipen tussen verschillende datum’s die op de externe media zijn gebackupped.

Open een map om te zien welke bestanden erin staat, of selecteer de hele map om de gehele inhoud van een specifieke datum te herstellen. Klik daarna op de groene ronde knop in het midden onderaan. Herstel het bestand vanuit uw externe media.

bestandsgeschiedenis map of bestand herstellen windows 10

U heeft nu succesvol een back-up bestand of map hersteld middels bestandsgeschiedenis back-ups. Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om wegwijs te worden in Windows 10 bestandsgeschiedenis functionaliteit.

Heeft u vragen? Stel deze gerust in het commentaar onderaan in deze instructie.

Heeft u een vraag? Stel uw vraag in ons nieuwe forum!
Ik doe mijn best u verder te helpen.

Ga naar ons forum.

Geef uw mening over dit artikel: 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (4 stemmen, gemiddelde: 4,25 van de 5)
Loading...

5 sterren is maximaal, 1 ster is minimaal. Bedankt voor uw stem!
p.s. stemmen is gratis en het helpt andere mensen. Heeft u een advies of vraag, dan kunt u het commentaar veld gebruiken.

Gerelateerde berichten

Auteur

Plaats een reactie