Dit is hoe u de internetsnelheid kunt verhogen met Windows 10

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

Wilt u sneller internetten in Windows 10? In dit artikel geef ik tips over hoe u sneller kunt internetten met een Windows 10 besturingssysteem.

Om te beginnen is het belangrijk om te controleren hoe snel uw internet snelheid daadwerkelijk is.

Internetsnelheid kunt verhogen met Windows 10

Controleer uw huidige internet snelheid

Om te controleren hoe snel uw internet is voer een internet snelheid test uit op Speedtest.net.

speedtest

Ga via uw web browser naar de Speedtest website en klik op Go, u ziet in de resultaten hoeveel KB/sec of MB/sec uw internet snelheid op dit moment is. Let wel, dit is afhankelijk van de acties die u op dat moment uitvoert. Ga dus niet tijdens de internetsnelheid test op Youtube video’s streamen of bestanden downloaden, dat is uiteraard nadelig voor de internet snelheidstest.

Snellere DNS servers

De volgende stap is door nieuwe DNS servers in stellen in Windows. In dit geval DNS servers die worden beheerd door Google. De DNS servers van Google zijn vaak sneller dan die van uw internet provider.

DNS staat voor Domain Name Server en is een server die wordt gebruikt om domeinnamen om te zetten naar IP adressen. Dit proces kan vertraging opleveren bij uw eigen provider’s DNS server. Ik raadt u aan om te testen, noteer uw huidige DNS servers voor u de DNS server adressen vervangt!

Klik met de rechtermuisknop op het internet logo aan de rechterkant in uw Windows taakbalk. Kies Netwerk- en internetinstellingen openen.

internet instellingen wijzigen

In de adapter opties, kies voor Adapter opties wijzigen.

internet adapter opties wijzigen

Klik met de rechtermuisknop op uw actieve internet adapter, genaamd Ethernet of WiFi. Dit is afhankelijk per apparaat. Selecteer Eigenschappen uit het context menu.

ethernet instellingen wijzigen

Klik op Internet Protocol versie 4 (TCP/IP) en open Eigenschappen. In het eigenschappen venster check de optie: De volgende DNS-server adressen gebruiken.

Maak een backup van uw huidige DNS servers!! Noteer de instellingen.

In de voorkeur DNS server type het IP-adres: 8.8.8.8.
In het alternatieve DNS server adres type: 4.4.4.4.

Klik op OK om te bevestigen.

dns instellingen wijzigen

Ga door naar de volgende stap.

Achtergrond apps uitschakelen

Dit is een tip die veel mensen over het hoofd zien. Uw internetsnelheid houdt verband met uw systeem processen. Als u veel computer geheugen verbruikt wordt uw internet trager omdat het systeem te weinig kracht bezit om data uit het geheugen te schrijven naar uw hardeschijf.

In deze stap laat ik u zien hoe u onnodig achtergrond applicaties uitschakelt die onnodig geheugen verbruiken in Windows 10.

Klik op de Windows start knop. In het linker menu klik op Instellingen.

windows start menu instellingen

In de Windows instellingen klik op Privacy.

windows privacy instellingen

Ga in het linker menu naar Achtergrond Apps. U dient hiervoor een stukje naar beneden te navigeren in het linker menu.

achtergrond applicaties uitschakelen windows 10

Klik op de AAN knop om de achtergrond applicatie processen uit te schakelen naar Uit. Doe dit voor iedere applicatie waarvan u weet dat ze niks toevoegen door het actief draaien als achtergrond applicatie. Deze lijst is dus afhankelijk van de door u geïnstalleerde applicaties op uw computer.

Ga naar de volgende stap.

Downloads van andere PC’s uitschakelen

Als u de optie – Downloads van andere PC’s uitschakelen – hoeft u zich geen zorgen te maken dat andere computers in uw huis of andere computers verbonden uw internetsnelheid gebruiken om bestanden te downloaden.

Ga naar de Windows instellingen door op Start te drukken.

windows beveiligings instellingen

Open de Bijwerken en beveiliging instellingen.

geavanceerde windows update instellingen

In het Windows Update venster, zoek en selecteer Geavanceerde opties.

delivery optimization opties

Navigeer iets naar beneden naar Delivery Optimization.

downloads van andere pcs toestaan uitschakelen

Schakel de instelling: Downloads van anderen pc’s toestaan van AAN naar UIT.

Ga door naar de volgende stap.

Wijzig WiFi kanaal

Maakt u gebruik van een draadloze WiFi connectie? Dan kunt u deze stap toepassen. Let wel dit is een iets wat geavanceerde stap.

Als u in een drukke buurt woont zoals een stad of een appartementen complex dan is het aan te raden om te controleren op welk kanaal uw WiFi signaal momenteel communiceert. U kunt de drukte middels kanalen controleren met WiFi Analyzer. Deze app kunt u gratis downloaden uit de Windows Store in Windows 10.

wifi analyzer applicatie

Als u heeft gecontroleerd of het kanaal waarop de router is verbonden te druk is dan kunt u middels uw router instellingen het kanaal wijzigen. Dit is voor ieder apparaat verschillend en kan ik daarom niet verder toelichten in deze instructie.

Large send offload uitschakelen

Large Send Offload is een netwerkapparaat instelling die het mogelijk zou moeten maken om netwerk prestaties te verbeter en CPU overhead moet verminderen. In de praktijk valt dit echter tegen en is het aan te raden om de LSO instelling uit te schakelen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows start knop. Selecteer Apparaatbeheer uit het menu.

Ga naar Netwerkadapters. Selecteer uw netwerkadapter uit de lijst. Maakt u gebruik van WiFi zoek dan naar “Wireless adapter” en maakt u gebruik van bekabeld internet zoek dan naar “Ethernet adapter”. Dubbelklik om de instellingen te wijzigen.

Ga naar het tabblad: Geavanceerd. Klik op de instelling: Large Send Offload V2 (IPv4) en wijzig de waarde naar: Disabled.

Klik op de instelling: Large Send Offload V2 (IPv6) en wijzig de waarde ook naar: Disabled. Klik op OK om te bevestigen.

large send offload uitschakelen

Volledige internetsnelheid activeren

Wist u dat Windows 20 procent van uw internet bandbreedte beschikbaar houdt voor Windows? De overige 80 procent zijn te gebruiken voor u terwijl u internet. U kunt in Windows de instellingen wijzigen om de volledige 100 procent van uw internet snelheid te gebruiken.

Let wel: Hiervoor maak ik gebruik van de Groepsbeleid editor. Deze editor is standaard alleen beschikbaar in Windows 10 Professional. Windows 10 Home heeft deze groepsbeleid editor niet beschikbaar. In dit artikel leg ik u uit hoe de groepsbeleid editor in Windows Home kunt installeren.

Klik met de rechtermuisknop op de Start knop in Windows. Selecteer Uitvoeren, in het uitvoeren venster type: gpedit.msc

gpedit starten

De groepsbeleid editor is nu gestart.

Klik op computerconfiguratie > Beheersjablonen.

groepsbeleid editor

Klik door op Netwerk > QoS-pakketplanner.

Dubbelklik op de instelling: De reserveerbare bandbreedte beperken. Schakel de instelling in door op Ingeschakeld te klikken. Wijzigen de bandbreedtelimiet naar 0%. Klik op OK om te bevestigen.

reserveerbare bandbreedte beperken

Ik hoop dat u hiermee geholpen bent. Heeft u vragen? U kunt vragen stellen onderaan deze instructie, bedankt voor het lezen!

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld.

Mijn computer hulp is gratis maar zonder garanties.

370 Artikelen242 REACTIES

6 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob

Waar vind ik de gegevens van de DSN servers?
Hoe maak ik een backup van de huidige DSN–?
Op het scherm met Eigenschappen Internet Protocol staat bij alles op “Automatisch toewijzen”

Ludo

Ik vind ‘beheerssjablonen’ bij gpedit.msc niet terug in de linkerkolom onder computerconfiguratie ? (Om QoS pakketplanner inte stellen). Ben als admin ingelogd op gpedit.msc

Ludo

Bedankt Stefan, Ik heb the Administrative Templates files based on the operating system version 2004 geïnstalleerd => NOPPES !Wa voor zever is dat allemaal ? En wie van de windows (home) gebruikers heeft nog geen versie 2004 op zijn computer draaien ?Wat nu ?(Soms beklaag ik u Stefan… me al die (microsoft) besognes 🙂 Maar alvast een top initiatief, vooral je werkwijze, van jou hier)

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
6
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x