Dit is hoe u de internetsnelheid kunt verhogen met Windows 10

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Niemand op deze planeet zal ooit zeggen dat hij een traag internet prettig vindt. Het vermindert uw productiviteit, het veroorzaakt problemen in belangrijke vergaderingen, online lessen kunnen moeilijker worden dan ze moeten zijn, enzovoort.

De lijst van problemen die kunnen optreden als gevolg van een trage internet verbinding is eindeloos. Maar geen zorgen, want er zijn manieren om de upload- en downloadsnelheid van uw internet in Windows 10 te verhogen.

Om te beginnen is het belangrijk om te controleren hoe snel uw internet snelheid daadwerkelijk is.

Internetsnelheid kunt verhogen met Windows 10

Controleer uw huidige internet snelheid

Om te controleren hoe snel uw internet is voer een internet snelheid test uit op Speedtest.net.

speedtest

Ga via uw webbrowser naar de Speedtest website en klik op Go. U ziet in de resultaten hoeveel KB/sec of MB/sec uw internet snelheid op dit moment is.

Let wel, dit is afhankelijk van de acties die u op dat moment uitvoert. Ga dus niet tijdens de internetsnelheid test YouTubevideo’s streamen of bestanden downloaden dat is uiteraard nadelig voor de internetsnelheidstest.

Snellere DNS-servers

De volgende stap is door nieuwe DNS-servers in stellen in Windows. In dit geval DNS-servers die worden beheerd door Google. De DNS-servers van Google zijn sneller dan die van uw internet provider.

DNS staat voor Domain Name Server en is een server die wordt gebruikt om domeinnamen om te zetten naar IP-adressen. Dit proces kan vertraging opleveren bij uw eigen providers DNS-server. Ik raad u aan om te testen, noteer uw huidige DNS-servers voor u de DNS-server adressen vervangt!

Klik met de rechtermuisknop op het internet logo aan de rechterkant in uw Windows taakbalk. Kies Netwerk- en internetinstellingen openen.

internet instellingen wijzigen

In de adapter opties, kies voor Adapteropties wijzigen.

Adapteropties wijzigen

Klik met de rechtermuisknop op uw actieve internet adapter genaamd Ethernet of WiFi. Dit is afhankelijk per computer. Klik op Eigenschappen in het menu.

ethernet instellingen wijzigen

Klik op Internet Protocol versie 4 (TCP/IP) en klik op Eigenschappen. In het eigenschappenvenster schakel in: De volgende DNS-server adressen gebruiken.

Maak een back-up van uw huidige DNS-servers!! Noteer de instellingen.

In de voorkeur DNS-server type het IP-adres: 8.8.8.8.
In het alternatieve DNS-server adres type: 8.8.4.4. (de onderstaande afbeelding bevat een typefout)

Klik op OK om te bevestigen.

DNS server wijzigen

Ga door naar de volgende stap.

Achtergrond apps uitschakelen

Dit is een tip die veel mensen over het hoofd zien. Uw internetsnelheid houdt verband met uw systeem processen. Als u veel computergeheugen verbruikt wordt uw internet trager omdat het systeem te weinig kracht bezit om data uit het geheugen te schrijven naar uw harde schijf.

In deze stap laat ik u zien hoe u onnodig achtergrond-applicaties uitschakelt die onnodig geheugen verbruiken in Windows 10.

Klik op de Windows startknop. In het linker menu klik op Instellingen.

windows start menu instellingen

In de Windows-instellingen klik op Privacy.

windows privacy instellingen

Ga in het linker menu naar Achtergrond Apps. U dient hiervoor een stukje naar beneden te navigeren in het linker menu.

achtergrond applicaties uitschakelen windows 10

Klik op de AAN knop om de achtergrond-applicatie processen uit te schakelen naar Uit. Doe dit voor iedere applicatie waarvan u weet dat ze niets toevoegen door het actief draaien als achtergrond-applicatie. Deze lijst is dus afhankelijk van de door u geĂŻnstalleerde applicaties op uw computer.

Ga naar de volgende stap.

Downloads van andere PC’s toestaan uitschakelen

Als u de optie “Downloads van andere PC’s toestaan” uitschakelt dan hoeft u zich geen zorgen te maken dat andere computers in uw huis of andere computers verbonden uw internetsnelheid gebruiken om bestanden te downloaden.

Ga naar de Windows-instellingen door op Start te klikken.

windows beveiligings instellingen

Open de Bijwerken en beveiliging instellingen.

geavanceerde windows update instellingen

In het Windows Update venster, zoek en klik op Geavanceerde opties.

delivery optimization opties

Navigeer iets naar beneden naar Delivery Optimization.

downloads van andere pcs toestaan uitschakelen

Schakel de instelling: Downloads van anderen pc’s toestaan van AAN naar UIT.

Ga door naar de volgende stap.

Wijzig WiFi kanaal

Maakt u gebruik van een draadloze WiFi connectie? Dan kunt u deze stap toepassen. Let wel dit is een iets wat geavanceerde stap.

Als u in een drukke buurt woont zoals een stad of een appartementencomplex dan is het aan te raden om te controleren op welk kanaal uw WiFi signaal nu communiceert. U kunt de drukte door kanalen controleren met WiFi Analyzer. Deze app kunt u gratis downloaden uit de Windows Store in Windows 10.

wifi analyzer applicatie

Als u heeft gecontroleerd of het kanaal waarop de router is verbonden te druk is dan kunt u door uw router instellingen het kanaal wijzigen. Dit is voor ieder apparaat verschillend en kan ik daarom niet verder toelichten in deze instructie.

Large send offload uitschakelen

Large Send Offload is een netwerkapparaat instelling die het mogelijk zou moeten maken om netwerk prestaties te verbeteren en CPU-overhead moet verminderen. In de praktijk valt dit echter tegen en is het aan te raden om de LSO-instelling uit te schakelen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Selecteer Apparaatbeheer uit het menu.

Ga naar Netwerkadapters. Selecteer uw netwerkadapter uit de lijst. Maakt u gebruik van WiFi zoek dan naar “Wireless adapter” en maakt u gebruik van bekabeld internet zoek dan naar “Ethernet adapter”. Dubbelklik om de instellingen te wijzigen.

Ga naar het tabblad: Geavanceerd. Klik op de instelling: Large Send Offload V2 (IPv4) en wijzig de waarde naar: Disabled.

Klik op de instelling: Large Send Offload V2 (IPv6) en wijzig de waarde ook naar: Disabled. Klik op OK om te bevestigen.

large send offload uitschakelen

Volledige internetsnelheid activeren

Wist u dat Windows 20 procent van uw internet bandbreedte beschikbaar houdt voor Windows? De overige 80 procent zijn te gebruiken voor u terwijl u internet. U kunt in Windows de instellingen wijzigen om de volledige 100 procent van uw internet snelheid te gebruiken.

Let wel: Hiervoor maak ik gebruik van de Groepsbeleid editor. Deze editor is standaard alleen beschikbaar in Windows 10 Professional. Windows 10 Home heeft deze groepsbeleid editor niet beschikbaar. In dit artikel leg ik u uit hoe de groepsbeleid editor in Windows Home kunt installeren.

Klik met de rechtermuisknop op de Start knop in Windows. Selecteer Uitvoeren, in het uitvoeren venster type: gpedit.msc

gpedit starten

De groepsbeleideditor is nu gestart. Klik op computerconfiguratie > Beheersjablonen.

groepsbeleid editor

Klik door op Netwerk > QoS-pakketplanner.

Dubbelklik op de instelling: De reserveerbare bandbreedte beperken. Schakel de instelling in door op Ingeschakeld te klikken. Wijzigen de bandbreedtelimiet naar 0%. Klik op OK om te bevestigen.

reserveerbare bandbreedte beperken

Ik hoop dat u hiermee geholpen bent. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

8 REACTIES

 1. Er staat in bij dns servers 8.8.8.8 en 8.8.8.4 .
  Bij de laatste comment gebruikt u 8.8.8.8 en 4.4.4.4 . Welke is nou de google server van dns die gebruikt moet worden?

 2. Ik vind ‘beheerssjablonen’ bij gpedit.msc niet terug in de linkerkolom onder computerconfiguratie ? (Om QoS pakketplanner inte stellen). Ben als admin ingelogd op gpedit.msc

   • Bedankt Stefan, Ik heb the Administrative Templates files based on the operating system version 2004 geĂŻnstalleerd => NOPPES !Wa voor zever is dat allemaal ? En wie van de windows (home) gebruikers heeft nog geen versie 2004 op zijn computer draaien ?Wat nu ?(Soms beklaag ik u Stefan… me al die (microsoft) besognes 🙂 Maar alvast een top initiatief, vooral je werkwijze, van jou hier)

    • Probeer het volgende. In de Windows zoekbalk onderin de taakbalk type: cmd.exe. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en kies voor Als Adminstrator uitvoeren.
     In de opdracht prompt type: regsvr32.exe gptext.dll. U krijgt nu een bericht dat gptext.dll succesvol geregistreerd is. Herstart Windows en kijk of de Administrative Templates nu wel beschikbaar zijn in GPO.

 3. Waar vind ik de gegevens van de DSN servers?
  Hoe maak ik een backup van de huidige DSN–?
  Op het scherm met Eigenschappen Internet Protocol staat bij alles op “Automatisch toewijzen”

  • Hallo, de gegevens van Google DNS staan in het artikel. Dat is 8.8.8.8 en 4.4.4.4. Een backup maakt u door uw huidige DNS (Als die ingesteld staat) ergens te noteren. Windows biedt geen mogelijkheid tot het backuppen van DNS instellingen. De meeste computers hebben inderdaad de DNS instelling op automatisch toewijzen staan. Door automatisch instellen wordt er door de internet provider een DNS server toegewezen. Het handmatig instellen van de Google DNS servers zoals in dit artikel overschrijft deze automatisch toegewezen DNS door de internet provider.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓