Back-up maken van WiFi instellingen en netwerken

Stefan
Back-up maken van WiFi instellingen en netwerken

Als u meerdere Wi-Fi netwerken heeft toegevoegd in Windows 11 of in Windows 10, en u gaat uw PC formatteren of opnieuw instellen, dan kan het aanbevolen zijn om een back-up te maken van de Wi-Fi netwerken en bijbehorende wifi instellingen.

Een back-up maken van de toegevoegde Wi-Fi netwerken in Windows inclusief de instellingen helpt u om de instellingen snel te importeren.

Het is door een back-up te maken niet meer nodig om ingewikkelde instellingen toe te passen en ingewikkelde Wi-Fi wachtwoorden te onthouden. Dit scheelt uiteindelijk tijd, u hoeft niet alle wifi netwerken weer toe te voegen en er opnieuw mee te verbinden. Alle wifi netwerken en bijbehorende instellingen zijn na het importeren van de wifi back-up weer direct beschikbaar.

Back-up maken van wifi instellingen en netwerken

Om een back-up te maken van de wifi instellingen kunt u gebruikmaken van het Opdrachtprompt.

Klik op de Startknop en zoek op “Opdrachtprompt”. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

Opdrachtprompt openen als administrator

Alle wifi profielen weergeven

Om te beginnen gaan we eerst alle wifi profielen opvragen. Als er wifi profielen beschikbaar zijn dan kunnen we deze exporteren. Exporteren is in dit geval een ander woord voor een back-up.

Dit kunt u doen door het volgende commando in te geven in het Opdrachtprompt.

netsh wlan show profiles

In de kolom “User profiles” ziet u alle opgeslagen wifi profielen. Deze wifi profielen kunt u exporteren. Als u exporteert dan maakt u er een back-up van.

Deze wifi profielen zijn de gegevens voor het betreffende wifi netwerk en bevatten alle informatie die nodig is om ermee te kunnen verbinden.

Na het exporteren dient u de gegevens zelf veilig te stellen op bijvoorbeeld een externe harde schijf of netwerklocatie.

Lees ook
Een herstelschijf maken in Windows 11? Dit is hoe!

netsh wlan show profiles

Back-up maken van wifi profielen

Voordat we de wifi gegevens gaan exporteren, maakt u eerst een map aan op een locatie naar keuze om de wifi gegevens naartoe te exporteren. Dit kan een map zijn op de C schijf, bijvoorbeeld c:\wifi-backup\.

Geef daarna het volgende commando in om een wifi back-up te maken van alle toegevoegde wifi netwerken en de instellingen op uw PC.

netsh wlan export profile key=clear folder=c:\wifi-backup\

netsh wlan export

U heeft nu een back-up gemaakt van alle wifi netwerken op uw PC met instellingen en bijbehorend wachtwoord. Dit wifi back-up bestand is opgeslagen als XML-bestand op de door u ingestelde locatie.

Wifi export-bestand in XML format

Wifi profielen terugzetten

Om nu op een andere PC of op dezelfde PC de wifi profielen waarvan we een back-up hebben gemaakt, weer terug te zetten voert u het volgende commando in.

netsh wlan add profile filename="c:\wifi-backup\Wi-Fi-AE.xml" user=all

zorg dat “filename” verwijst naar het XML bestand met de wifi profielen back-up, en user is ingesteld op “all”. Dat betekent dat de wifi profielen worden teruggezet voor alle Windows-gebruikers op de PC.

netsh wlan add profile

Op deze manier maakt u een back-up van alle wifi netwerken en bijbehorende instellingen. Deze wifi back-up bestand(en) zet u vervolgens op een veilige locatie. Daarna kunt u de wifi netwerken en instellingen weer terugzetten.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *