More
  Startpagina Handige tips Opstart programma's uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop van de tijd langzamer gaan.

  Elke app die op de achtergrond automatisch start en draait, verbruikt kostbare processor capaciteit. In deze instructie een handige tip over hoe u de opstart snelheid in Windows 10 kunt behouden.

  Als u Windows 10 voor het eerst op een geformatteerde harde schijf hebt geïnstalleerd, merkt u waarschijnlijk dat het veel sneller is gestart dan Windows 8.1 ooit heeft gedaan.

  Hoe dan ook, naarmate je meer programma’s hebt geïnstalleerd, is het u misschien opgevallen dat de eens zo snelle opstarttijd nu merkbaar langer duurt. De reden hiervoor is dat veel programma’s bestanden worden toevoegen aan het Windows 10 opstart proces.

  Sommige van deze bestanden zijn echt nuttig, zoals het updaten van uw antivirussoftware of het starten en synchroniseren van Dropbox, OneDrive en Google Drive; andere controleren op software-updates of het initialiseren van stuurprogramma’s voor zelden gebruikte hardware.

  Sommige software fabrikanten, zoals Apple en Adobe, installeren vaak meerdere opstartbestanden tegelijk. Deze software vertraagt het opstarten aanzienlijk, maar sommige zijn ook nodig om functionaliteit te behouden.

  Dit is vooral vervelend, want hoe meer van deze opstart programma’s er zijn
  zijn, hoe langzamer Windows zal opstarten.

  U heeft misschien al eens eerder naar deze opstart bestanden gekeken en zich afgevraagd of het wel of niet veilig is om deze uit te schakelen of te verwijderen.

  Opstart programma’s uitschakelen

  Om te beginnen klikt u met de rechtermuisknop op de startknop en selecteert u Taakbeheer in het menu.

  windows taakbeheer starten

  Taakbeheer toont u een lijst met de programma’s die op dit moment draaien. Om meer details te zien, klik op de “Meer details” knop onderaan het scherm in taakbeheer.

  windows taakbeheer

  In de meer gedetailleerde weergave ziet u niet alleen de apps, maar ook alle andere diensten en routines die Windows op dit moment uitvoert, en dat er zijn er een heleboel!

  Wat we echter willen zien staat op het Opstarten tabblad, klik op het Opstarten tabblad.

  taakbeheer opstarten

  Op het tabblad Opstarten ziet u een lijst met de applicaties die elke keer dat u Windows opstart worden uitgevoerd. In de linkerkolom staat de naam van de app,
  gevolgd door de naam van de fabrikant en vervolgens de status: in- of uitgeschakeld. De rechter kolom toont de impact op de opstart snelheid.

  Vervolgens kijkt u in de lijst van applicaties en beslist u welke programma’s u nodig hebt en hun impact op de opstart snelheid in Windows.

  Dingen zoals iTunes Helper en cloud-opslag apps zoals OneDrive, Google Cloud etc, zijn daar een goed voorbeeld van.

  taakbeheer opstarten impact

  Als u de applicatie en de desbetreffende impact heeft geselecteerd dan selecteert u de applicatie en klikt u op de Uitschakelen knop.

  opstart bestand uitschakelen

  Het is overigens veilig om alle applicaties uit te schakelen. Echter, ik raad u aan om update software zoals Google Chrome updater en antivirus software niet uit te schakelen.

  Wanneer u een nieuwe applicatie installeert is het een goed idee om de
  opstart lijst opnieuw te controleren en waar nodig het opstart bestand uit te schakelen. Op deze manier pleegt u handmatig onderhoud aan de opstart bestanden en heeft u de minste kans op vertraging tijdens het opstarten van Windows.

  Ik hoop dat u hiermee bent geholpen! Bedankt voor het lezen.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Dubbele bestanden vinden en verwijderen in Windows

  Dubbele bestanden vinden in een Windows installatie kan veel tijd kosten, deze tijd kunt u beter gebruiken. In dit artikel geef ik u meerdere...

  Google Chrome traag? Vind uit waarom Chrome traag is!

  Last van een trage Google Chrome browser? Google Chrome is nog steeds de meest gebruikte web browser te wereld. Doordat zoveel mensen Chrome gebruiken...

  MacOS BigSur installeren op uw Mac

  MacOS BigSur installeren op uw Mac? Het kan! Apple heeft recentelijk MacOS BigSur aangekondigd als opvolger van MacOS Catalina. Big Sur bevat een hele...

  Automatisch bestanden in Prullenbak verwijderen

  Windows 10 beschikt over slimme opslag. Slimme opslag is functionaliteit waarmee u tijdelijk bestanden die niet door applicaties worden gebruikt automatisch kunt verwijderen. Als u...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x