More
  Startpagina Handige tips windows sneller opstarten (meerdere tips) - PC-Tips.info

  windows sneller opstarten (meerdere tips) – PC-Tips.info

  Wanneer u een nieuwe PC of een laptop koopt dan zal dit apparaat in begin snel opstarten. Echter in de loop van de tijd zal U merken dat de laptop of PC aanzienlijk trager op zal starten. Hoe vaker U het apparaat gebruikt en hoe meer applicaties (software) er wordt geïnstalleerd hoe trager Windows op zal starten. Er zijn echter meerdere omstandigheden waarom Windows trager zal starten.

  Het meest voor de hand liggende probleem is het aan aantal applicaties dat opgestart worden zodra Windows aan het opstarten is. De meeste applicatie worden verborgen mee opgestart om er later voor te zorgen dat als U ze nodig heeft deze applicaties snel zullen opstarten. Deze applicaties kunnen door de gebruiker of door de fabrikant geïnstalleerd zijn. Denk hierbij aan applicaties om uw beeldscherm instellen aan te passen of om de webcam te configureren. Dit soort applicaties worden vaak door de fabrikant geïnstalleerd in Windows. Echter deze applicaties worden amper gebruikt door de standaard computer gebruiker en kunnen het opstarten van Windows aanzienlijk vertragen.

  Het aantal applicaties dat er geïnstalleerd is, is mogelijk niet het enige probleem bij het traag opstarten van Windows. Mogelijk moet u uw harde schijf defragmenteren, of de schijf eens goed opruimen, of een virusscan uitvoeren omdat er malware mee wordt opgestart. Er zijn verschillende redenen voor een traag opstartende Windows machine. In deze instructie bieden we U meerdere tips om Windows sneller op te starten.

  Windows sneller opstarten (meerdere tips)

  Windows prestatie probleemoplosser

  Het eerste wat we U aanraden om te proberen is het uitvoeren van de Windows prestatie probleemoplosser. Windows bevat een aantal probleemoplossers die zijn ontworpen om snel verschillende computer problemen te diagnosticeren en automatisch op te lossen. Probleemoplossers kunnen niet alle problemen oplossen, maar ze zijn een goede plek om een te beginnen als er een probleem optreedt met de computer, het besturingssysteem of de aangesloten apparaten.

  De probleemoplosser voor prestaties controleert problemen die de prestaties van uw computer kunnen vertragen. Als u deze probleemoplosser wilt uitvoeren, opent u het dialoogvenster uitvoeren door met de rechtermuisknop op het menu Start te klikken en “uitvoeren” te selecteren in het menu.

  Windows Probleemoplosser - Windows sneller opstarten

  In het uitvoeren venster typt U: msdt.exe -id PerformanceDiagnostic

  windows probleemoplosser msdt

  De Windows Probleemoplosser is nu geopend, klik eerst op “Als Administrator uitvoeren (1.)” en zet indien het vinkje nog niet geactiveerd is een vink bij “Oplossingen automatisch repareren”.
  Klik op Volgende om naar problemen te zoeken en deze automatisch op te lossen.

  Programma’s & Services uitschakelen die met Windows mee opgestart worden

  Het is mogelijk dat er een aantal programma’s worden uitgevoerd bij het opstarten van Windows. Veel programma’s zijn ontworpen om automatisch te starten wanneer het besturingssysteem wordt gestart en het is aan te raden om de programma’s regelmatig te controleren of U ze nog gebruikt. Indien U ze niet gebruikt of zelfs niet herkend kan het nuttig zijn deze programma’s uit te schakelen tijdens het opstarten van Windows. Deze programma’s vertragen mogelijk het opstart proces van Windows.

  Deze opstart applicaties gaan we controleren met msconfig. Als u msconfig wilt uitvoeren, opent u het dialoogvenster uitvoeren door met de rechtermuisknop op het menu Start te klikken en “uitvoeren” te selecteren in het menu.

  In het uitvoeren venster typt U: msconfig

  msconfig - windows sneller opstarten

  Het msconfig venster opent zich nu, klik door op het tabblad Services. Zet een vink bij “Alle Microsoft-services verbergen”. Let op: Het is belangrijk dat U weet wat U doet. U kunt nu bij iedere Service apart kiezen om het uit te schakelen door middel van het vinkje te verwijderen bij de Service, of kiezen voor “Alles uitschakelen”.

  msconfig services uitschakelen

  Open nu het tabblad Opstarten en selecteer “Taakbeheer openen”.

  msconfig opstarten taakbeheer openen

  Klik door op het tabblad “Opstarten” in Windows Taakbeheer. Hier ziet U applicaties die Windows start wanneer Windows wordt opgestart. Aan de hand van het tabblad “Invloed op opstarten” kunt U inschatten of de applicatie het systeem vertraagd of niet. Dit is echter niet erg accuraat. We raden U aan om applicaties die U niet herkend of niet gebruikt uit te schakelen doormiddel van de Uitschakelen knop rechts onderin.

  taakbeheer opstarten uitschakelen

  Als U de applicaties heeft uitgeschakeld die U wilde kunt U de computer herstarten om het effect te beoordelen. Windows zal sneller opstarten na het uitschakelen van onbekende of ongewenste software tijdens het het opstarten van Windows.

  Software verwijderen die U niet gebruikt

  Het is altijd goed om uw PC of Laptop nog eens te controleren op software die U niet meer gebruikt. Alle software laat instellingen en configuraties na die uw systeem uit eindelijk kunnen vertragen, zeker bij het opstarten. Het is daarom aan te raden om software te verwijderen die U niet meer gebruikt.

  Open u het dialoogvenster uitvoeren door met de rechtermuisknop op het menu Start te klikken en “uitvoeren” te selecteren in het menu.

  In het uitvoeren venster typt U: appwiz.cpl

  appwiz software verwijderen

  In de lijst van Programma’s en onderdelen zoekt U naar software die U niet meer gebruikt of zelfs helemaal niet herkend. Het opruimen van software kan het opstarten van Windows aanzienlijk versnellen. De meeste mensen installeren veel software maar verwijderen maar heel weinig. Dit gedrag leidt tot een traag Windows systeem, zeker bij het opstarten. Ben kritisch en verwijder wat U niet meer nodig heeft.

  Selecteer de software uit de lijst en kies voor Verwijderen om het de-installatie proces van de desbetreffende software te starten.

  software verwijderen uit windows - windows sneller opstarten

  Visuele effecten uitschakelen

  Een ander ding dat U zou kunnen uitproberen is het uitschakelen van enkele van de visuele effecten in Windows 10. Het kan de computerprestaties verbeteren, maar uw Windows uiterlijk zal niet minder mooi zijn. U zal de keuze moeten maken of U Windows sneller wilt opstarten of dat Windows mooi mag zijn. U kiezen welke visuele effecten u wilt behouden en welke visuele effecten U wilt uitschakelen. Voor het aanpassen van de visuele effecten typt U “geavanceerde systeeminstellingen ” in Zoek balk van Windows en klik op het “geavanceerde systeeminstellingen” resultaat om het te openen.

  geavanceerde systeeminstellingen

  Klik door op tabblad Geavanceerd en bij “Prestaties – Visuele effecten” op Instellingen.

  visuele effecten uitschakelen

  In het tabblad Prestaties kunt U kiezen voor “Automatisch selecteren”, “Beste weergave”, “Beste Prestaties” of “Aangepast. Als U aangepast kiest, kies dan eerst voor “Beste weergave” en dan “aangepast”. U kunt dan per optie kiezen of u deze in of uit wilt schakelen.

  Windows prestaties - visuele effecten

  System File Checker (SFC) uitvoeren

  System File Checker (SFC) is een hulpprogramma in Windows waarmee gebruikers kunnen scannen op beschadigingen in Windows systeembestanden en beschadigde bestanden terugzetten. In deze handleiding wordt beschreven hoe u het hulpprogramma Systeembestandscontrole (SFC. exe) uitvoert om de systeembestanden te scannen en ontbrekende of beschadigde systeembestanden te herstellen (inclusief. DLL-bestanden).

  Als een WRP-bestand (Windows Resource Protection) ontbreekt of beschadigd is, werkt Windows mogelijk niet zoals verwacht. Sommige Windows functies werken bijvoorbeeld niet of Windows kan vastlopen. De optie “sfc /scannow” is een van de verschillende specifieke schakelopties die beschikbaar zijn in de opdracht SFC, de opdracht prompt die wordt gebruikt om Systeembestandscontrole uit te voeren.

  U moet een opdracht prompt met verhoogde bevoegdheden “Administrator” rechten uitvoeren om SFC-scan te kunnen starten. Ga naar het zoeken in Windows, type: cmd en klik met de rechtermuisknop op “Opdrachtprompt” selecteer dan “Uitvoeren als Administrator“.

  cmd uitvoeren als administrator

  Typ nu het  “sfc /scannow” commando en druk op ENTER. System File Checker zal starten en het zal enige tijd duren om de scan te voltooien, ongeveer 15 minuten. Wacht totdat het scanproces is voltooid en start de computer opnieuw op. Ga verder met de volgende methode.

  sfc scannow uitvoeren

  Windows Schijfopruiming uitvoeren

  Ongewenste of tijdelijke bestanden kunnen vaak leiden tot verschillende problemen met Windows 10. De eenvoudigste en snelste manier om tijdelijke bestanden en mappen te verwijderen van Windows is het gebruik van Schijfopruiming.

  Schijfopruiming wordt gebruikt om het aantal onnodige bestanden op stations te verminderen, die de PC kan helpen om sneller te draaien en op te starten. Het kan tijdelijke en systeembestanden verwijderen, de Prullenbak leegmaken en een groot aantal andere items verwijderen die u niet meer nodig hebt. Deze ongewenste bestanden kunnen van invloed zijn op de computer snelheid, waardoor apps langzaam reageren of zelfs voorkomen dat ze starten. Als u Schijfopruiming wilt uitvoeren, typt u “Schijfopruiming” in het zoekvak en klikt u op het resultaat “Schijfopruiming”.

  windows schijfopruiming

  Kies de bestanden die u wilt verwijderen (dit hulpprogramma geeft ook de hoeveelheid ruimte die U kunt vrijmaken door het verwijderen van bepaalde bestanden en mappen) en klik op “Systeembestanden opschonen”. Hier zijn echter Administrator rechten voor vereist.

  Het Windows register opschonen

  Het Windows register is een complex en belangrijk besturingssysteem onderdeel. Na verloop van tijd kunnen onnodige en verouderde instellingen leiden tot een vertraagd systeem. Bijvoorbeeld, wanneer u een programma verwijdert is het mogelijk dat het niet volledig verwijderd is en het laat een aantal instellingen achter in het Windows register. Wij raden u aan om uw register op te schonen met behulp van CCleaner.

  CCleaner is een klein, effectief hulpprogramma voor computers met Microsoft Windows. Het verwijderd oude instellingen, apps en problemen die zich ophopen in de loop van de tijd: tijdelijke bestanden, gebroken snelkoppelingen, en andere problemen. Download CCleaner hier.

  Wanneer u CCleaner heeft gedownload, installeer CCleaner en open het. Selecteer “Registry” in het linker venster en klik op “Scan for issues”. Het zal verschillende problemen met het register op uw computer vinden, of opschonen. Om het register te repareren klikt u op “Fix selected issues… “.

  ccleaner register opschonen

  Als u klikt op Tools aan de linker zijde kunt u opstart programma’s uitschakelen. Klik in het tabblad Tools door op Startup om een lijst weer te geven van applicaties die samen met Windows worden opgestart. Selecteer de applicatie uit de lijst en klik op Disable of Remove om de applicatie niet meer met Windows mee op te starten.

  ccleaner opstart programma uitschakelen windows

  Malware scan uitvoeren

  Malware kan het opstarten van Windows aanzienlijk vertragen. Er zijn veel vormen van “malware”, bijvoorbeeld een ongewenste werkbalk (toolbar) valt ook onder malware en kan het opstarten ook aanzienlijk vertragen. Ook Potentiële Ongewenste Programma’s (PUPs) vertragen Windows tijdens het opstarten omdat ze het systeem beginnen te scannen zodra Windows wordt gestart. Het is goed om uw systeem te checken op malware om zeker te zijn dat malware Windows niet vertraagd. Malware is gratis om malware te detecteren en te verwijderen.

  Download Malwarebytes (directe download)

  Klik op Ja om Malwarebytes toe te staan wijzigingen aan uw systeem toe te brengen. In Windows 7 krijgt u deze melding niet, alleen Windows 10.

  Selecteer uw taal, en klik op OK

  Klik op Akkoord en installeren van Malwarebytes

  Malwarebytes is bezig met installeren, dit duurt 1 minuut of minder.

  Klik op Voltooien om door te gaan met Malwarebytes

  Malwarebytes is nu gestart en gaat automatisch controleren op de laatste virus updates, klik op Scan nu om de virus scan te starten.

  Malwarebytes is nu de computer aan het controleren op allerlei vormen van malware, adware, virussen, trojans en spyware en ransomware.

  Na het scannen klikt u door op Selectie in quarantaine plaatsen.

  Malwarebytes heeft nu de gevonden malware in quarantaine geplaatst en de malware of virussen vormen geen bedreiging meer voor uw PC. Herstart uw PC om te zien of Windows nu sneller is met opstarten.

  Tot slot

  We hopen dat u gevonden heeft wat U zocht. Als er vragen zijn kunt u deze stellen onderaan deze instructie in het commentaar veld.

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  De 11 beste Microsoft Edge experimentele instellingen (Tweaks)

  Microsoft Edge is gebaseerd op het Chromium Project, dit biedt evenals Google Chrome tot het aanpassen van instellingen in de browser. Er zijn nogal...

  Dit is hoe U een Windows Defender Offline scan uitvoert

  Windows Defender Offline scan uitvoeren. Waarom een offline scan? Een offline scan met Windows Defender Antivirus voert u uit als u te maken heeft...

  Windows Firewall herstellen (Windows Firewall reset) uitvoeren

  Windows Firewall is een handige ingebouwde firewall voor Windows sinds de introductie van de Windows Firewall in Windows XP Service pack 2. U kunt via...

  Malwarebytes Windows Firewall Control – Maak de Firewall beter

  Windows Firewall Control is een krachtig hulpmiddel dat de functionaliteit van Windows Firewall uitbreidt en nieuwe extra functies biedt die Windows Firewall beter maakt. Windows...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x