Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

Meest gelezen tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd. Echter, naarmate u meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop van de tijd tergend langzamer gaan.

Elke app die op de achtergrond automatisch start en draait, verbruikt kostbare processor capaciteit. In deze instructie een handige tip over hoe u de opstart snelheid in Windows 10 kunt behouden.

Als u Windows 10 voor het eerst op een geformatteerde harde schijf hebt geïnstalleerd, merkt u waarschijnlijk dat het veel sneller is gestart dan Windows 8.1 ooit heeft gedaan.

Hoe dan ook, naarmate u meer programma’s hebt geïnstalleerd, is het u misschien opgevallen dat de eens zo snelle opstarttijd nu merkbaar langer duurt. De reden hiervoor is dat veel programma’s bestanden worden toevoegen aan het Windows 10 opstart proces.

Sommige van deze bestanden zijn echt nuttig, zoals het updaten van uw antivirussoftware of het starten en synchroniseren van Dropbox, OneDrive en Google Drive; andere controleren op software-updates of het initialiseren van stuurprogramma’s voor zelden gebruikte hardware.

Sommige software fabrikanten, zoals Apple en Adobe, installeren vaak meerdere opstartbestanden tegelijk. Deze software vertraagt het opstarten aanzienlijk, maar sommige zijn ook nodig om functionaliteit te behouden.

Dit is vooral vervelend, want hoe meer van deze opstart programma’s er zijn
zijn, hoe langzamer Windows zal opstarten.

U heeft misschien al eens eerder naar deze opstart bestanden gekeken en zich afgevraagd of het wel of niet veilig is om deze uit te schakelen of te verwijderen.

Opstart programma’s uitschakelen

Om te beginnen klikt u met de rechtermuisknop op de startknop en selecteert u Taakbeheer in het menu.

windows taakbeheer starten

Taakbeheer toont u een lijst met de programma’s die op dit moment draaien. Om meer details te zien, klik op de “Meer details” knop onderaan het scherm in taakbeheer.

windows taakbeheer

In de meer gedetailleerde weergave ziet u niet alleen de apps, maar ook alle andere services en routines die Windows op dit moment uitvoert.

Wat we echter willen zien staat op het Opstarten tabblad, klik op het Opstarten tabblad.

taakbeheer opstarten

Op het tabblad Opstarten ziet u een lijst met de applicaties die elke keer dat u Windows opstart worden uitgevoerd. In de linkerkolom staat de naam van de app,
gevolgd door de naam van de fabrikant en vervolgens de status: in- of uitgeschakeld. De rechter kolom toont de impact op de opstartsnelheid.

Vervolgens kijkt u in de lijst van applicaties en beslist u welke programma’s u nodig hebt en hun impact op de opstart snelheid in Windows.

Apps zoals iTunes Helper en cloud-opslag apps zoals OneDrive, Google Cloud etc, zijn daar een goed voorbeeld van.

taakbeheer opstarten impact

Als u de applicatie en de desbetreffende impact heeft gecontroleerd dan selecteert u de applicatie en klikt u op de Uitschakelen knop.

opstart bestand uitschakelen

Het is overigens veilig om alle applicaties uit te schakelen. Echter, ik raad u aan om update-software zoals Google Chrome updater en antivirus software niet uit te schakelen.

Wanneer u een nieuwe applicatie installeert is het een goed idee om de
opstart lijst opnieuw te controleren en waar nodig het opstart bestand uit te schakelen. Op deze manier pleegt u handmatig onderhoud aan de opstart bestanden en heeft u de minste kans op vertraging tijdens het opstarten van Windows.

Ik hoop dat u hiermee bent geholpen! Bedankt voor het lezen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂
3 REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!