More
  Startpagina Handige tips Windows 10 Schijfgebruik 100% in Windows, dit is hoe u dat oplost!

  Schijfgebruik 100% in Windows, dit is hoe u dat oplost!

  Een bekend probleem in Windows is dat taakbeheer weergeeft dat het schijfgebruik 100% in gebruik is. Doordat schijfgebruik het maximale vergt van het Windows systeem wordt de computer traag en kunnen in sommige gevallen applicaties amper worden gestart of gebruikt.

  In de meeste gevallen zijn er twee problemen aan te wijzigen die zorgen voor het 100% schijfgebruik in Windows. Dit zijn zoekindexering en SuperFetch.

  Zoekindexering is een Windows service die wordt gebruikt om bestanden op de computer te indexeren waardoor u met Windows zoeken een applicatie of bestand sneller kunt vinden.

  SuperFetch is een Windows onderdeel dat bijhoudt welke applicaties het meest gebruikt worden en deze applicaties worden dan alvast geladen in het geheugen om sneller te starten.

  Echter, beide kunnen het systeem aanzienlijk vertragen in eerste instantie. Mocht er iets misgaan met het indexeren van bestanden of met superfetch dan wordt het Windows systeem traag en blijft het schijfgebruik in Windows op 100% hangen.

  100% Schijfgebruik in Windows oplossen

  SuperFetch stoppen

  Om te beginnen gaan we kijken of SuperFetch het probleem is. In de Windows zoekbalk zoek naar: cmd.exe. Klik op Opdrachtprompt en open Opdrachtprompt als Administrator.

  command prompt openen

  In het Opdrachtprompt venster type:

  net stop sysmain

  net stop sysmain

  Controleer nu of het schijfgebruik in taakbeheer is afgenomen. Als het is afgenomen dan is de SuperFetch service in Windows het probleem geweest.

  Type nu weer het volgende

  net start sysmain

  Controleer opnieuw of het schijfgebruik niet toeneemt. Als het goed is niet. Indien dat het 100% schijfgebruik weer toeneemt ga dan naar de volgende stap om SuperFetch volledig te blokkeren.

  SuperFetch service volledig blokkeren

  Mocht u SuperFetch hebben gevonden als het probleem dat 100% schijfgebruik in Windows veroorzaakt dan kunt u ook de SuperFetch service uitschakelen en blokkeren.

  Type in het Opdrachtprompt venster het volgende:

  sc stop sysmain

  U heeft nu de service gestopt. Type het volgende om de service daarna te blokkeren tijdens het opstarten van Windows.

  sc config "sysmain" start=disabled

  Mocht het probleem nog niet opgelost zijn ga dan door naar de volgende stap om het 100% schijfgebruik probleem te identificeren.

  Zoekindexering stoppen

  Een andere functie in Windows, namelijk zoekindexering kan ook voor schijfgebruik problemen zorgen. Ik raadt u aan om ook te controleren of na het stoppen van zoekindexering het probleem is opgelost.

  Om te beginnen gaan we kijken of Zoekindexering het probleem is. In de Windows zoekbalk zoek naar: cmd.exe. Klik op Opdrachtprompt en open Opdrachtprompt als Administrator.

  command prompt openen

  In het Opdrachtprompt venster type:

  net stop "Windows Search"

  zoekindexering uitschakelen windows

  Controleer nu of het schijfgebruik in taakbeheer is afgenomen. Als het is afgenomen dan is de Zoekindexering service in Windows het probleem geweest.

  Type nu weer het volgende

  net start "Windows Search"

  Controleer opnieuw of het schijfgebruik niet toeneemt. Als het goed is niet. Indien dat het 100% schijfgebruik weer toeneemt ga dan naar de volgende stap om Zoekindexering volledig te blokkeren.

  Zoekindexering service volledig blokkeren

  Mocht u zoekindexering hebben gevonden als het probleem dat 100% schijfgebruik in Windows veroorzaakt dan kunt u ook de zoekindexering service uitschakelen en blokkeren.

  Type in het Opdrachtprompt venster het volgende:

  sc stop Wsearch

  U heeft nu de service gestopt. Type het volgende om de service daarna te blokkeren tijdens het opstarten van Windows.

  sc config Wsearch start=disabled

  U heeft nu de Superfetch service en de Zoekindexering service aangepast om het schijfgebruik in Windows op te lossen.

  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

  Lees meer:

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x