Schijfgebruik 100% in Windows, dit is hoe u dat oplost!

Stefan
zoekindexering uitschakelen windows

Een bekend probleem in Windows is dat taakbeheer weergeeft dat het schijfgebruik 100% in gebruik is. Doordat schijfgebruik het maximale vergt van het Windows systeem wordt de computer traag en kunnen in sommige gevallen applicaties amper worden gestart of gebruikt.

In de meeste gevallen zijn er twee problemen aan te wijzigen die zorgen voor het 100% schijfgebruik in Windows. Dit zijn zoekindexering en SuperFetch.

Zoekindexering is een Windows service die wordt gebruikt om bestanden op de computer te indexeren waardoor u met Windows zoeken een applicatie of bestand sneller kunt vinden.

SuperFetch is een Windows onderdeel dat bijhoudt welke applicaties het meest gebruikt worden en deze applicaties worden dan alvast geladen in het geheugen om sneller te starten.

Echter, beide kunnen het systeem aanzienlijk vertragen in eerste instantie. Mocht er iets misgaan met het indexeren van bestanden of met superfetch dan wordt het Windows systeem traag en blijft het schijfgebruik in Windows op 100% hangen.

100% Schijfgebruik in Windows oplossen

SuperFetch stoppen

Om te beginnen gaan we kijken of SuperFetch het probleem is. In de Windows zoekbalk zoek naar: cmd.exe. Klik op Opdrachtprompt en open Opdrachtprompt als Administrator.

command prompt openen

In het Opdrachtprompt venster type:

net stop sysmain

net stop sysmain

Controleer nu of het schijfgebruik in taakbeheer is afgenomen. Als het is afgenomen dan is de SuperFetch service in Windows het probleem geweest.

Type nu weer het volgende

net start sysmain

Controleer opnieuw of het schijfgebruik niet toeneemt. Als het goed is niet. Indien dat het 100% schijfgebruik weer toeneemt ga dan naar de volgende stap om SuperFetch volledig te blokkeren.

SuperFetch service volledig blokkeren

Mocht u SuperFetch hebben gevonden als het probleem dat 100% schijfgebruik in Windows veroorzaakt dan kunt u ook de SuperFetch service uitschakelen en blokkeren.

Type in het Opdrachtprompt venster het volgende:

sc stop sysmain

U heeft nu de service gestopt. Type het volgende om de service daarna te blokkeren tijdens het opstarten van Windows.

sc config "sysmain" start=disabled

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn ga dan door naar de volgende stap om het 100% schijfgebruik probleem te identificeren.

Zoekindexering stoppen

Een andere functie in Windows, namelijk zoekindexering kan ook voor schijfgebruik problemen zorgen. Ik raadt u aan om ook te controleren of na het stoppen van zoekindexering het probleem is opgelost.

Om te beginnen gaan we kijken of Zoekindexering het probleem is. In de Windows zoekbalk zoek naar: cmd.exe. Klik op Opdrachtprompt en open Opdrachtprompt als Administrator.

command prompt openen

In het Opdrachtprompt venster type:

net stop "Windows Search"

zoekindexering uitschakelen windows

Controleer nu of het schijfgebruik in taakbeheer is afgenomen. Als het is afgenomen dan is de Zoekindexering service in Windows het probleem geweest.

Type nu weer het volgende

net start "Windows Search"

Controleer opnieuw of het schijfgebruik niet toeneemt. Als het goed is niet. Indien dat het 100% schijfgebruik weer toeneemt ga dan naar de volgende stap om Zoekindexering volledig te blokkeren.

Zoekindexering service volledig blokkeren

Mocht u zoekindexering hebben gevonden als het probleem dat 100% schijfgebruik in Windows veroorzaakt dan kunt u ook de zoekindexering service uitschakelen en blokkeren.

Type in het Opdrachtprompt venster het volgende:

sc stop Wsearch

U heeft nu de service gestopt. Type het volgende om de service daarna te blokkeren tijdens het opstarten van Windows.

sc config Wsearch start=disabled

U heeft nu de Superfetch service en de Zoekindexering service aangepast om het schijfgebruik in Windows op te lossen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Lees meer:

Overzicht met meer PC tips
Lees meer tips in het PC tips overzicht.



PC tips forum
Krijg gratis hulp van onze experts op het PC tips forum.

Nieuwsbrief
Ontvang elke 2 weken de laatste PC tips in uw e-mailbox.
2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *