Silverlight installeren voor Google Chrome, Firefox, IE en Safari browser

Microsoft Silverlight installeren voor Google Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari. De Silverlight is plug-in wordt gebruikt om media-inhoud af te spelen, of toepassingen uit te voeren in de web browser op uw Windows- of Mac computer. Silverlight DRM wordt nog steeds veel gebruikt om tv-content af te spelen en is ontworpen als een alternatief voor Adobe’s verouderde Flash Player.

Silverlight is echter ook verouderd en wordt nauwelijks gebruikt op websites om andere media-inhoud af te spelen dan tv-content of live streams van o.a. webcams. De websites die Silverlight nog steeds ondersteunen zullen later moeten overstappen naar een andere mediaspeler om hun content aan te bieden.

In 2012 had Microsoft al aangekondigd dat het zou stoppen met het verder ontwikkelen van de Microsoft Silverlight plug-in. Microsoft blijft echter bug fixes en patches voor Silverlight leveren. Sindsdien is er ook geen Silverlight plug-in meer ontwikkeld voor Microsoft Edge.

Ook Google Chrome en Firefox zijn gestopt met de ondersteuning van Silverlight, Google heeft de ondersteuning voor Silverlight in Chrome in september 2015 stopgezet en Mozilla voor Firefox in maart 2017.

Microsoft zal Silverlight versie 5 blijven ondersteunen met updates en bug fixes tot oktober 2021, daarna zal het stoppen en zullen veel websites moeten overschakelen op HTML5 technologie om hun content aan te bieden. Dit maakt veel content ook direct beschikbaar voor gebruikers van Microsoft Edge.

In dit artikel zal ik uitleggen hoe de Microsoft Silverlight plugin voor Internet Explorer 11, Google Chrome, Firefox en Safari te installeren.

Silverlight installeren in Internet Explorer

Om de Silverlight plug-in in Internet Explorer te installeren moet u Silverlight eerst downloaden en installeren op uw computer.

Download Silverlight van Microsoft.com (opent in een nieuw venster).

silverlight installeren internet explorer

Na installatie van Silverlight in Internet Explorer, opent u de Internet Explorer browser. In de rechterbovenhoek van Internet Explorer vindt u het sleutelicoon, dit is het menu. Open het menu, klik op “invoegtoepassingen beheren”.

silverlight beheren internet explorer

Open in het invoegtoepassingen menu aan de linkerkant “Werkbalken en uitbreidingen” en verander “Geinstalleerde invoegtoepassingen” naar “Alle invoegtoepassingen”. Als alles goed is, zou U nu “Microsoft Silverlight” van “Microsoft Corporation” moeten zien in de invoegtoepassingen lijst die U hebt geinstalleerd.

microsoft silverlight activeren internet explorer

Silverlight installeren in Google Chrome

Standaard wordt Silverlight niet langer ondersteund door Chrome. De Netscape Plugin Application Programming Interface (ja Netscape, zo oud is het!) NPAPI wordt niet langer ondersteund door Google Chrome.

Het is echter nog steeds mogelijk om Silverlight te gebruiken in de Google Chrome webbrowser. Hiervoor dient U een browser extensie te installeren. Met de IE Tab browser extensie kunt u Silverlight in Chrome gebruiken, en niet alleen Silverlight, maar ook Java, Active X en de SharePoint plug-ins die niet langer ondersteunt worden door Google in Chrome.

Download IE tabblad browser extensie voor Google Chrome (opent in een nieuw venster)


Klik op “toevoegen aan Chrome” en vervolgens op “extensie toevoegen”. De IE-tabblad browser extensie voor Google Chrome is nu geïnstalleerd in Google Chrome.

silverlight installeren google chrome

De IE tab browser extensie vraagt U nu om een IE tab helper executable te installeren. Dit IE tab helper bestand is nodig om Internet Explorer in Google Chrome weer te geven. Klik op het bestand dat automatisch wordt aangeboden en wordt geïnstalleerd. (als IE Tab helper niet wordt gedownload, installeer dan het msi-bestand).

In de navigatiebalk van de gerenderde Internet Explorer in Google Chrome gaat u nu naar https://www.microsoft.com/silverlight/iis-smooth-streaming/demo/

U wordt nu gevraagd of u Silverlight op uw computer wilt installeren. Download en installeer Silverlight op uw computer.

Daarna is de Silverlight plug-in beschikbaar voor gebruik in Google Chrome. U dient op het IE Tab icoon rechts bovenin Google Chrome te klikken en in het venster van de plugin de URL te plaatsen waar U naar wilt navigeren.

silverlight google chrome plugin

Om de opties van de IE-tabblad extensie in Chrome te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de IE-tabblad extensie in de rechterbovenhoek van het menu Chrome op de extensie en selecteer Opties.

ie tab opties google chrome

Silverlight installeren in Firefox

Helaas is het na versie 56 van Firefox niet meer mogelijk om Silverlight in Firefox te installeren. In versie 56 was er nog een methode om NPAPI plug-ins te activeren, maar deze methode werkt niet meer.

De enige manier waarop u Silverlight nog steeds in Firefox kunt installeren is door een oudere versie van Firefox op uw PC te installeren. Daarna moet u automatische updates in Firefox uitschakelen. Een oudere versie van Firefox kunt u hier downloaden. Dit is niet aan te raden, gebruik in plaats daarvan Google Chrome.

Silverlight installeren in Safari

U kunt Silverlight voor Safari versie 11 installeren door naar de volgende webpagina te gaan, https://www.microsoft.com/silverlight/iis-smooth-streaming/demo/ en te klikken op Microsoft Silverlight installeren.

silverlight installeren safari mac

Download Silverlight naar uw Mac en installeer Silverlight door het installatieproces te volgen.

Klik vervolgens in het menu linksboven op Safari en selecteer Voorkeuren in het menu. Open het tabblad Websites en activeer Silverlight in Plug-ins voor de gewenste webpagina. Als U plug-ins uit Safari wilt verwijderen gebruik zie dan deze instructie om uw Mac op te schonen en sneller te maken.

Silverlight voor Safari 12 (Mac Mojave)

In Safari versie 12, voor Mac Mojave 10.14 zal U merken dat de Silverlight plug-in niet beschikbaar is. Het is helaas wachten tot Microsoft ondersteuning biedt voor Silverlight in Safari 12. In de tussentijd raadt ik U aan om Google Chrome en de IE tab plugin te installeren om gebruik te maken van Silverlight op een Mac computer.

Ik hoop dat dit artikel U heeft geholpen om Silverlight in Internet Explorer of Google Chrome te installeren.
Reacties kunt U plaatsen onderaan deze instructie.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

2 Reacties

  1. hans
    november 27, 2019
    • Stefan
      november 28, 2019

Plaats een reactie