Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Standaard apps wijzigen in Windows 11

U kunt in Windows 11 de standaard apps wijzigen. Dit betekent dat u een bestandstype, koppelingstype of een categorie een andere app kunt toewijzen om hiermee de app te openen.

Misschien geeft u de voorkeur aan een bepaalde app boven de standaard app die met Windows 11 wordt meegeleverd. U gebruikt bijvoorbeeld liever een browser van derden dan Microsoft Edge.

Daarnaast zijn sommige apps beter geschikt voor bepaalde taken of bestandsformaten dan andere. Misschien wilt u een andere app gebruiken voor een specifieke taak, zoals het openen van een bepaald type bestand.

Bepaalde apps van derden bieden meer functies of aanpassingsmogelijkheden dan de standaard apps die bij Windows 11 worden geleverd. Met een andere fotoviewer kunt u bijvoorbeeld foto’s bewerken of organiseren op een manier die beter aansluit bij uw behoeften.

De standaard apps wijzigen in Windows 11 helpt u met het personaliseren van Windows 11. Ook is er een optie om de standaard apps opnieuw in te stellen. Dit is bijvoorbeeld aan te raden als u een bestandstype heeft gekoppeld aan een verkeerde app.

Standaard apps wijzigen in Windows 11

Om te beginnen opent u instellingen. Klik vervolgens in het linkermenu op “Apps” en hierna op “Standaard-apps”.

U kunt vervolgens bovenin zoeken naar de app waarvan u de standaard-app wilt wijzigen of u zoekt in de lijst.

Standaard-apps zoeken

Als u op een bepaalde app klikt, dan ziet u alle bestandsextensies die aan deze app zijn toegewezen.

In dit voorbeeld gebruik ik de app “Foto’s” omdat het meerdere bestandsextensie betreft en dit een duidelijk voorbeeld is.

Stel dat u een andere fotoviewer wilt toewijzen aan het bestandstype “.jpg” dan zoekt u “.jpg” in de lijst. U zoekt “.jpg” om dat JPG bestanden standaard met de “foto’s” app worden geopend. Dit bestandtype gaan we in dit voorbeeld wijzigen naar een andere app.

Klik rechts naast het bestandstype op het koppeling teken.

Bestandskoppeling wijzigen in Windows 11

U krijgt nu de vraag hoe u de koppeling vanaf nu wilt openen. U kunt uiteraard de standaard app blijven gebruiken, maar door onderin op “meer app’s” te klikken kunt u een andere app uit de lijst selecteren.

Hoe wilt u de koppeling vanaf nu openen

Als de app niet in de lijst voorkomt, dan navigeert u helemaal naar beneden tot de link “Een andere app zoeken op deze pc”.

Een andere app zoeken op deze PC

Er verschijnt nu een openen venster waar u het uitvoerbaar bestand (“.exe”) kunt selecteren om dit bestandstype mee te openen.

Openen met

Het bestandstype is vanaf nu gekoppeld aan een nieuwe standaard app.

Als u teruggaat naar de “standaard-apps”, dan ziet u onderin bij de “verwante instellingen” nog aanvullende instellingen.

Zo kunt u een bepaald bestandstype koppelen aan een app. Ook kunt u een koppelingstype wijzigen naar een standaard app en kunt u de standaard apps opnieuw instellen. Hiermee herstelt u alle standaardkoppelingen aan een app zoals Microsoft deze heeft ingesteld. Een voorbeeld; de webbrowser wordt weer teruggezet naar de standaard browser Microsoft Edge.

Standaard apps verwante instellingen

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES
  1. Een vraag heb ik niet. Leer wél graag bij wat Pc aangaat. Ik ben van de generatie die nog leren schrijven heeft met inkt (echt waar) En daar is uw site enorm handig voor
    Waarvoor DANK
    Vele groetjes,
    Erin

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!