Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Scandisk gebruiken om schijf problemen op te lossen in Windows 11

Scandisk is een diagnostisch hulpprogramma voor harde schijven dat Windows bevat om fouten in bestandssystemen op een harde- of SSD schijf te controleren en te repareren.

De meeste harde schijven hebben hulpmiddelen om problemen te diagnosticeren, te identificeren en te repareren voordat de schijf defect raakt. Deze hulpmiddelen worden meestal aangeleverd bij de aankoop van de schijf door de fabrikant.

Als u een oudere schijf gebruikt die geen hulpprogramma’s heeft om problemen op te sporen en te herstellen , kunt u Scandisk gebruiken om in Windows 11 problemen op te sporen en te herstellen.

Voordat u Scandisk uitvoert, is het raadzaam alle geopende programma’s te sluiten om ervoor te zorgen dat de schijfactiviteit minimaal is terwijl de schijf wordt gescand. U kunt ook overwegen om op te starten in de veilige modus van Windows 11 om de beste resultaten te behalen.

Scandisk gebruiken om schijf problemen op te lossen in Windows 11

Scandisk is een diagnostisch hulpprogramma voor harde schijven dat Windows 11 bevat om fouten in bestandssystemen op een schijf te controleren en te repareren.

Er zijn verschillende manieren om Scandisk in Windows 11 te gebruiken. De eenvoudigste manier is om Windows verkenner te gebruiken om te controleren op schijffouten.

Open eerst een Windows verkenner vanuit het Startmenu, de taakbalk of door op de Windows-toets+E op uw toetsenbord te drukken.

Klik in het Windows verkenner op Deze pc in het linker navigatiedeelvenster. In de “Apparaten en stations” weergave klik op “Lokale schijf C:\” met de rechtermuisknop op en klik op Eigenschappen in het menu.

Lokale schijf C eigenschappen

Klik vervolgens op tabblad “Foutcontrole” en klik op de knop “Controleren” om Scandisk te starten voor de desbetreffende schijf.

Foutcontrole lokale schijf uitvoeren

U kunt het station blijven gebruiken tijdens de scan. Als er fouten worden gevonden, kunt u besluiten of u de fouten wilt herstellen. Fouten op een aangesloten station worden automatisch opgelost.

Harde schijf controleren op fouten in Windows 11

Als alternatief kunt u het Opdrachtprompt gebruiken om dezelfde acties uit te voeren. U moet de Opdrachtprompt openen als beheerder.

Zodra de opdrachtprompt is geopend, voert u de onderstaande opdrachten uit om Scandisk te starten.

sfc /scannow

Sluit het opdrachtprompt venster niet totdat het scanproces is voltooid. Als het klaar is, laat het een rapport zien die aangeeft of en welke sectoren er waren beschadigd en zijn hersteld.

Mocht u nog steeds fouten ondervinden in Windows 11 dan kunt u deze fouten oplossen door het artikel 3 tips om een probleem in Windows op te lossen door te lezen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!