Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Een ISO-bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Hoe kan ik een ISO-bestand openen? Het is veel gebruikte vraag door computer gebruikers. Laat ik beginnen met de basis, wat is een ISO-bestand?

Een ISO-bestand of “image” is een containerformaat voor het opslaan van de inhoud van een fysieke schijf, bijvoorbeeld een CD, DVD, of Blu-ray). Dit bestandsformaat wordt vaak door softwarebedrijven gebruikt om apps en tools via het internet te verspreiden, zonder dat daarvoor fysieke media nodig zijn, wat zowel duur als tijdrovend kan zijn. Microsoft gebruikt deze methode om test-versies van Windows 11 en andere software onder testers te verspreiden.

Er zijn vele andere tools die ISO-bestanden kunnen schrijven en lezen. Dit zijn onder andere Daemon tools, Virtual clonedrive, PowerISO, AnyBurn en WinCDEmu. De meeste van de tools zijn gratis te gebruiken.

Echter in Windows 11 is er in principe geen hulpmiddel nodig om een ISO-bestand te kunnen openen. Dit is hoe u een ISO-bestand opent in Windows 11.

Een ISO-bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Om een ISO-bestand, image of schijfkopiebestand te openen in Windows 11 opent u eerst de Windows verkenner.

Ga naar de locatie van het ISO-bestand en dubbelklik erop. Het ISO-bestand wordt nu geopend. Het openen van een ISO-bestand noemen we ook wel “mounten” of “koppelen” in het Nederlands.

ISO-bestand openen in Windows 11

Het “mounten” – “koppelen” betekent dat het ISO-bestand wordt geopend als een nieuwe schijfletter en zichtbaar wordt in de Windows verkenner als een virtueel “DVD-station”. Ook ziet u direct de inhoud van het ISO-bestand.

Inhoud van het ISO-bestand

Een andere manier om een ISO-bestand te openen in Windows 11 is door met de rechtermuisknop op het ISO-bestand te klikken. In het menu klikt u vervolgens op “Koppelen”.

ISO-bestand openen door het ISO-bestand te koppelen

Om een ISO-bestand vervolgens te ontkoppelen. Klikt u met de rechtermuisknop op de virtuele schijf en klikt u op “Uitwerpen”.

ISO-bestand uitwerpen in Windows 11

ISO bestand koppelen lukt niet?

Als het koppelen van het ISO bestand niet lukt, dan heeft u mogelijk een andere app als standaard ingesteld om ISO bestanden te openen.

Koppelen mist in Windows 11 voor iso bestand

Om een ISO bestand in Windows 11 te koppelen moet u het ISO bestand openen met de Windows verkenner. U moet de Windows verkenner dus instellen als standaard app voor (“.ISO”) bestanden.

Klik met de rechtermuisknop op het ISO bestand. In het menu klik op “Eigenschappen”. Klik op “Wijzigen” naast “Openen met”. Selecteer vervolgens de “Windows verkenner” en klik op “OK”.

Windows verkenner instellen om ISO bestanden te openen in Windows 11

U kunt nu een ISO bestand koppelen in Windows 11.

ISO bestand koppelen

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
10 REACTIES
 1. beste
  ik heb edge verwijdert wil ik nu iets veranderen komt er steeds te staan dat je edge nodig hebt zijn er geen andere manieren omdat op te lossen of edge terug installeren
  mvg

  • Hallo, daar is geen tool voor nodig. De meeste hulpmiddelen zijn onzin en doen niets anders dan wat u zelf ook kunt.
   Zoek via de taakbalk op “schijfopruiming”. Open deze app en voer de acties uit. Dit is voldoende om uw besturingssysteem opgeruimd te houden.
   Succes!

 2. Ik gebruik win 11 en wil graag een iso bstand koppelen. Maar de keuze ‘koppelen’ komt niet in mijn scherm naar voren. Ik wilde een schermafdruk meesturen maar dat lukte niet.
  Mis ik soms iets op mijn computer?

  • Hallo, ik vermoed dat er een andere app staat ingesteld in Windows 11 om ISO bestanden mee te openen.

   Klik met de rechtermuisknop op het (“.iso”) bestand. In het menu klik op “Eigenschappen”. Klik op “Wijzigen” naast “Openen met” en selecteer de app “Windows verkenner”.
   Hopelijk kunt u nu wel het ISO bestand koppelen. Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!