Een ISO-bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Stefan
Een ISO-bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Hoe kan ik een ISO-bestand openen? Het is veel gebruikte vraag door computer gebruikers. Laat ik beginnen met de basis, wat is een ISO-bestand?

Een ISO-bestand of “image” is een containerformaat voor het opslaan van de inhoud van een fysieke schijf, bijvoorbeeld een CD, DVD, of Blu-ray). Dit bestandsformaat wordt vaak door softwarebedrijven gebruikt om apps en tools via het internet te verspreiden, zonder dat daarvoor fysieke media nodig zijn, wat zowel duur als tijdrovend kan zijn. Microsoft gebruikt deze methode om test-versies van Windows 11 en andere software onder testers te verspreiden.

Er zijn vele andere tools die ISO-bestanden kunnen schrijven en lezen. Dit zijn onder andere Daemon tools, Virtual clonedrive, PowerISO, AnyBurn en WinCDEmu. De meeste van de tools zijn gratis te gebruiken.

Echter in Windows 11 is er in principe geen hulpmiddel nodig om een ISO-bestand te kunnen openen. Dit is hoe u een ISO-bestand opent in Windows 11.

Een ISO-bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Om een ISO-bestand, image of schijfkopiebestand te openen in Windows 11 opent u eerst de Windows verkenner.

Ga naar de locatie van het ISO-bestand en dubbelklik erop. Het ISO-bestand wordt nu geopend. Het openen van een ISO-bestand noemen we ook wel “mounten” of “koppelen” in het Nederlands.

ISO-bestand openen in Windows 11

Het “mounten” – “koppelen” betekent dat het ISO-bestand wordt geopend als een nieuwe schijfletter en zichtbaar wordt in de Windows verkenner als een virtueel “DVD-station”. Ook ziet u direct de inhoud van het ISO-bestand.

Inhoud van het ISO-bestand

Een andere manier om een ISO-bestand te openen in Windows 11 is door met de rechtermuisknop op het ISO-bestand te klikken. In het menu klikt u vervolgens op “Koppelen”.

ISO-bestand openen door het ISO-bestand te koppelen

Om een ISO-bestand vervolgens te ontkoppelen. Klikt u met de rechtermuisknop op de virtuele schijf en klikt u op “Uitwerpen”.

ISO-bestand uitwerpen in Windows 11

ISO bestand koppelen lukt niet?

Als het koppelen van het ISO bestand niet lukt, dan heeft u mogelijk een andere app als standaard ingesteld om ISO bestanden te openen.

Koppelen mist in Windows 11 voor iso bestand

Om een ISO bestand in Windows 11 te koppelen moet u het ISO bestand openen met de Windows verkenner. U moet de Windows verkenner dus instellen als standaard app voor (“.ISO”) bestanden.

Klik met de rechtermuisknop op het ISO bestand. In het menu klik op “Eigenschappen”. Klik op “Wijzigen” naast “Openen met”. Selecteer vervolgens de “Windows verkenner” en klik op “OK”.

Windows verkenner instellen om ISO bestanden te openen in Windows 11

U kunt nu een ISO bestand koppelen in Windows 11.

ISO bestand koppelen

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

10 reacties
 1. beste
  ik heb edge verwijdert wil ik nu iets veranderen komt er steeds te staan dat je edge nodig hebt zijn er geen andere manieren omdat op te lossen of edge terug installeren
  mvg

  1. Hallo, daar is geen tool voor nodig. De meeste hulpmiddelen zijn onzin en doen niets anders dan wat u zelf ook kunt.
   Zoek via de taakbalk op “schijfopruiming”. Open deze app en voer de acties uit. Dit is voldoende om uw besturingssysteem opgeruimd te houden.
   Succes!

 2. Ik gebruik win 11 en wil graag een iso bstand koppelen. Maar de keuze ‘koppelen’ komt niet in mijn scherm naar voren. Ik wilde een schermafdruk meesturen maar dat lukte niet.
  Mis ik soms iets op mijn computer?

  1. Hallo, ik vermoed dat er een andere app staat ingesteld in Windows 11 om ISO bestanden mee te openen.

   Klik met de rechtermuisknop op het (“.iso”) bestand. In het menu klik op “Eigenschappen”. Klik op “Wijzigen” naast “Openen met” en selecteer de app “Windows verkenner”.
   Hopelijk kunt u nu wel het ISO bestand koppelen. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *