Download de Officiele Windows 11 ISO en installeren (Gids)

Stefan
Download de Officiele Windows 11 ISO en Windows 11 installeren

Microsoft heeft voor iedereen die dat wil een ISO-bestand uitgebracht om Windows 11 op een schone Windows 10 computer te installeren. U kunt dit ISO-bestand gebruiken om Windows 11 op een virtuele machine te installeren of te installeren via USB.

Het is echter nog steeds nodig om u aan te melden bij het Windows Insider programma. Het Windows Insider programma is een gemeenschap van miljoenen Windows-fans die als eerste te zien krijgen wat de volgende stap is.

Windows Insiders draaien previews van het platform, genaamd Windows Insider Preview Builds, geven vervolgens feedback en werken rechtstreeks samen met onze engineers om de toekomst van Windows mee vorm te geven.

Aanmelden Windows Insider programma (overslaan!)

Deze stap hoeft u niet meer uit te voeren. Windows 11 is sinds 5 oktober officieel beschikbaar.

Ga door naar de volgende 2de stap “Windows 11 iso-bestand downloaden”. Navigeer een stukje naar beneden in dit artikel.

Om de Windows 11 ISO-bestanden te downloaden en daarna te installeren dient u zich aan te melden bij het Windows Insider Program. Dit is geheel gratis.

Aanmelden om Windows Insider te worden is een kwestie van registreren met hetzelfde Microsoft-account waarmee u inlogt op Windows en Microsoft toestaan diagnostische gegevens van uw computer te verzamelen. Zodra dat is gebeurd, kunt u een kanaal kiezen en toegang krijgen tot de ISO-bestanden die Microsoft aanbiedt om te downloaden. Na het aanmelden bij het Insider programma leg ik u uit hoe u de ISO-bestanden kunt downloaden.

Het is aan te raden om u aan te melden bij het Windows Insider programma via Windows zelf. Als u zich via de website probeert te registreren wordt u namelijk ook op enig moment doorverwezen naar de Windows Insider instellingen op uw computer.

Als u al aangemeld bent bij het Windows insider programma dan kunt u deze stap overslaan. Ga door naar Windows 11 ISO-bestand downloaden.

In de Windows zoekbalk type: Windows Insider. Klik op het Instellingen Windows Insider programma.

Lees ook
Het pictogram van elk bestandstype wijzigen in Windows 11 of 10

Windows Insider programma instellingen openen

U krijgt hoogstwaarschijnlijk de volgende onderstaande melding te zien in Windows. Zo niet, selecteer dan “Optionele diagnostische gegevens” en sla deze stap over en ga verder naar: Optionele diagnostische gegeven inschakelen.

Als u de instellingen van het Windows Insider-programma voor uw apparaat wilt beheren en wilt dat deze in het Windows Insider-programma blijven staan, moet uw optionele diagnostische gegevens inschakelen.

Diagnostische data inschakelen in Windows

Klik op de link: Ga naar Diagnostische gegevens & feedbackinstellingen voor het inschakelen van optionele diagnostische gegevens. Er wordt een nieuw venster geopend.

Schakel de optie: Optionele diagnostische gegevens in. Hoogstwaarschijnlijk is ook deze optie uitgeschakeld.

Optionele diagnostische gegevens uitgeschakelt

Om de Optionele diagnostische gegevens in te schakelen typt u in de Windows zoekbalk: gpedit.msc.

gpedit msc openen

Gpedit.msc niet beschikbaar? Lees dit artikel.

In de Groepbeleid editor open de volgende structuur.

  1. Ga naar Computerconfiguratie > Beheer sjablonen > Windows-onderdelen > Gegevensverzameling en previewversies.
  2. Dubbelklik op Telemetrie toestaan
  3. Wijzig Telemetrie toestaan in Ingeschakeld
  4. Selecteer daaronder, onder Opties, 3 – Optioneel uit het vervolgkeuzemenu en klik op Toepassen
  5. Ga terug naar boven en verander Telemetrie toestaan terug in Ingeschakeld.
  6. Klik op Toepassen en sluit de Groepsbeleid editor.

telemetrie toestaan in windows

In de Windows zoekbalk type: services.msc.

Zoek naar een service genaamd: Connected user experience and telemetry. Klik met de rechtermuisknop op deze service en kies Eigenschappen uit het menu.

Wijzig het opstarttype naar Automatisch, klik op Toepassen en daarna op Starten. Zorg dat de service is gestart.

diagtrack service starten

Ga nu terug naar de diagnostische gegevens en schakel de optie: Optionele diagnostische gegevens in.

Optionele diagnostische gegevens inschakelen in Windows

Optionele diagnostische gegevens inschakelen

In de Windows zoekbalk type nu: Windows Insider.

Ga terug naar de Windows Insider instellingen en klik op de Aan de slag knop. U kunt nu deelnemen aan de Windows Insider previews voor Windows 11.

Klik op de Aan de slag knop. Klik daarna op de Een account koppelen knop om uw Microsoft account aan te melden voor het Windows Insider programma.

Lees ook
Msvcr71.dll niet gevonden of msvcr71.dll foutmelding

windows insider account

Selecteer het gewenste insider programma. Lees de informatie goed door. Klik daarna op Bevestigen.

Dev channel insider programma

U dient de computer te herstarten. Sla de URL van dit artikel op en keer terug naar dit artikel na de herstart van Windows.

Windows 11 ISO-bestand downloaden

Om het ISO-bestand van Windows 11 te downloaden gaat u met de browser naar:

Download Windows 11 (microsoft.com)

Navigeer naar onder tot u bij “Windows 11-schijfkopiebestand (ISO) downloaden” bent. Klik op Downloaden.

Selecteer daarna de gewenst product taal. Dit is de taal waarin Windows 11 wordt geïnstalleerd. Klik op bevestigen

Er wordt nu een download link naar het ISO-bestand aangemaakt die 24 uur geldig is. Klik op deze link om het Windows 11 ISO-bestand te downloaden.

Windows 11 iso downloaden

Windows 11 ISO wordt gedownload. De grootte van dit Windows 11 ISO-bestand is 5GB.

Windows 11 iso wordt gedownload

U kunt dit bestand gebruiken om weg te schrijven naar een opstartbare USB-stick of gebruiken om op een virtuele machine te installeren. In dit artikel leg ik u uit hoe u een opstartbare USB-stick maakt met Windows 11. U kunt daarmee Windows 11 installeren.

Indien u vanuit een artikel aan het lezen was om Windows 11 te installeren, ga dan nu terug naar dat artikel op PC Tips. U hoeft het aanmaken van de USB-stick met Windows 11 niet uit te voeren.

Opstartbare USB-stick aanmaken om Windows 11 te installeren

Begin met het downloaden van Rufus naar uw computer. Klik op Download Rufus Portable. Start daarna Rufus. Er is als u voor portable heeft gekozen geen installatie vereist.

Zorg dat de USB-stick die u gaat gebruiken geformatteerd is en dat deze is geselecteerd als Apparaat in Rufus. Klik daarna op Selecteren.

Rufus opstartbare usb stick aanmaken met Windows 11

Selecteer het Windows 11 ISO-bestand en klik op Openen.

ISO plaatsen op USB stick met Rufus

Rufus zal zelf de nodige instellingen detecteren en toepassen. U hoeft hier niets te wijzigen. Het enige wat u mogelijk nog wilt wijzigen is het “Volumelabel” de naam voor de USB-stick. Klik daarna op Starten.

Lees ook
Update in Windows 11 of 10 verbergen en niet installeren

Windows 11 iso plaatsen op usb voor installatie

Rufus geeft u nogmaals een melding dat alle data op de aangesloten USB-Stick verloren zal gaan. Klik op OK om te bevestigen.

Data gaat verloren op USB-stick

Als Rufus klaar is met het plaatsen van de Windows 11 ISO-bestanden op de USB-Stick dan kunt u Windows 11 installeren vanaf USB op een schone computer.

Windows 11 installeren vanaf USB-Stick

Om Windows 11 te installeren vanaf de USB-Stick gaan we de zojuist aangemaakte USB-Stick met het Windows 11 ISO-bestand gebruiken.

Het is belangrijk dat u de BIOS instelt om te starten vanaf de USB-Stick. Dit is voor een iedere BIOS model weer anders. In de meeste gevallen drukt u op F2, F12, DEL, of ESC om in de BIOS instellingen van uw computer te geraken. Daarna wijzigt u de “Start-up order”, “Boot order” of de “Opstartvolgorde” naar eerste apparaat de USB-Stick en daarna pas de harde schijf.

Dit is een voorbeeld voor Lenovo computers. Ik kan helaas niet voor elk computermodel de opstartvolgorde uitleg verstrekken.

Als u zowel de Usb-stick heeft aangemaakt als de BIOS opstartinstellingen heeft aangepast zal de Windows 11 installatie starten vanaf de USB-stick. Volg de installatie en installeer Windows 11 op de manier zoals u dat wenst!

Windows 11 installatie starten

Optioneel: Windows 11 USB maken met EaseUS Win11Builder

Om een Windows 11 USB aan te maken voor installatie kunt u EaseUS Win11builder gebruiken. Dit hulpmiddel van Windows 11 voor u plaatsen op een USB-stick ter installatie. U kunt ook kiezen om TPM 2.0 en Secure Boot controles te omzeilen.

Download EaseUS Win11builder.

EaseUS Win11Builder

Plaats de USB-stick in uw computer. Selecteer het USB-apparaat en klik op Create. Helaas is het mij nooit gelukt om te starten vanaf de door EaseUS Win11Builder aangemaakte Windows 11 installatie. U kunt het proberen.

Lees meer: Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en Secure Boot.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *