Failed in attempting to update the source: winget [Oplossing]

Stefan
Failed in attempting to update the source winget

Als u de foutmelding “Failed in attempting to update the source: winget” ziet, dan wijst dit meestal op een probleem met het bijwerken van de repository-bron van de Windows Package Manager (ook bekend als winget).

Deze foutmelding kan voorkomen bij het updaten van de bron, het upgraden, het zoeken naar packages en meer. Het is niet altijd duidelijk waarom deze foutmelding ontstaat, maar hier zijn enkele veel voorkomende problemen.

WinGet repository-bron wordt geblokkeerd door een firewall.

Firewalls zijn ontworpen om uw netwerk te beschermen door toegang tot bepaalde externe bronnen te blokkeren. Soms kan een firewall echter ook legitieme verbindingen met de WinGet repository-bron blokkeren. Het aanpassen van de firewall-instellingen of het tijdelijk uitschakelen van de firewall kan helpen om dit probleem op te lossen.

Er staan verwijzingen in het HOSTS-bestand die toegang tot de repository-bron blokkeren.

Het HOSTS-bestand op Windows-systemen kan worden gebruikt om DNS-vertalingen te beïnvloeden. Als er regels zijn toegevoegd die verwijzen naar de domeinen van de WinGet repository-bron, kan dit toegang tot deze bronnen blokkeren. Het controleren en aanpassen van het HOSTS-bestand kan noodzakelijk zijn.

Er is een storing bij de repository-bron, meestal op de servers van Microsoft.

Af en toe kunnen er storingen optreden bij de servers van Microsoft die de WinGet repository-bron hosten. Dit kan tijdelijke toegangsproblemen veroorzaken. In dergelijke gevallen is het raadzaam om het later opnieuw te proberen of de status van de Microsoft-servers te controleren via hun officiële statuspagina’s of sociale media kanalen.

Een verouderde versie van winget is geïnstalleerd.

Zoals met veel software, kunnen oudere versies van WinGet problemen ondervinden bij het communiceren met nieuwere serverinfrastructuren of het ondersteunen van recent toegevoegde functies. Het updaten naar de nieuwste versie van WinGet kan deze problemen verhelpen.

Lees ook
Updates onderbreken verlengen via Register in Windows 11

Failed in attempting to update the source: winget

Naast deze veelvoorkomende problemen, kunnen ook netwerkconfiguratiefouten, problemen met gebruikersrechten, of conflicten met andere geïnstalleerde software bijdragen aan het ontstaan van deze foutmelding. Het methodisch troubleshooten van deze problemen kan helpen bij het identificeren en oplossen van de onderliggende oorzaak. Het controleren van logbestanden, het uitvoeren van winget met verhoogde rechten, of het tijdelijk uitschakelen van antivirussoftware zijn enkele van de stappen die u kunt ondernemen om het probleem op te lossen.

Failed in attempting to update the source: winget foutmelding

Download sources.msix

Een van de meest gemelde oplossingen is door “sources.msix” handmatig via de Microsoft Edge browser te downloaden en te installeren.

Open de Microsoft Edge browser en download: https://cdn.winget.microsoft.com/cache/source.msix

Sources.msix downloaden

Open de map waar het bestand naartoe is gedownload. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op “sources.msix” en klik op “Installeren”.

sources.msix installeren

Windows Package Manager kan nu worden bijgewerkt. Klik hiervoor op de “Bijwerken” knop.

Windows Package Manager kan nu worden bijgewerkt

Bevestig nogmaals door op “Opnieuw installeren” te klikken.

Winget opnieuw installeren

Herstart nu uw computer. Het probleem “Failed in attempting to update the source: winget” zou nu opgelost moeten zijn.

HOSTS bestand aanpassen

Een andere oplossing is door het HOSTS-bestand in Windows aan te passen. Door een regel toe te voegen met het IP-adres en hostnaam van Microsoft is het probleem ook opgelost.

Klik in de taakbalk op “Zoeken”. Zoek vervolgens naar “kladblok”. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “Als administrator uitvoeren”.

Kladblok uitvoeren als administrator

Klik in het menu op “Bestand” en vervolgens op “Openen”. Ga naar de map c:\windows\system32\drivers\etc\. Wijzig “Tekstbestanden (*.txt)” naar “Alle bestanden” en op het HOSTS-bestand.

hosts bestand openen

Voeg de volgende regel toe, en druk op CTRL +S om op te slaan. Sluit vervolgens kladblok.

152.199.21.175 cdn.winget.microsoft.com

hosts bestand wijzigen

Herstart nu uw computer. Na de herstart controleert u of de foutmelding “Failed in attempting to update the source: winget” is opgelost.

Lees ook
Windows 11 Insider build 22572 – Wat is er nieuw?

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *