OneDrive synchronisatie stopzetten of uitschakelen

Stefan
OneDrive synchronisatie stopzetten of uitschakelen

OneDrive is een cloudoplossing ontwikkeld door Microsoft. Het helpt gebruikers van Windows 11 of Windows 10 om data zoals afbeeldingen, documenten en andere persoonlijke bestanden te synchroniseren met een online opslag.

Het synchroniseren van OneDrive werkt alleen als OneDrive in Windows is geactiveerd. Dat betekent dat de gebruiker ingelogd moet zijn via een Microsoft-account en dat er een synchronisatie moet zijn geactiveerd. In de meeste gevallen wordt standaard de afbeeldingen, documenten en persoonlijke kluis map gesynchroniseerd.

Er zijn een aantal manieren om het synchroniseren in OneDrive te stoppen. U kunt OneDrive synchronisatie tijdelijk stop zetten met een vooringestelde tijd. Ook is het mogelijk om bepaalde mappen niet meer te synchroniseren of het synchroniseren volledig stop te zetten door de PC los te koppelen uit uw OneDrive account.

OneDrive synchronisatie stopzetten of uitschakelen

OneDrive synchronisatie tijdelijk stoppen

De eerste manier om het synchroniseren te stoppen is door het tijdelijk te onderbreken. Als u de synchronisatie tijdelijk onderbreekt dan worden er in deze ingestelde tijdsperiode geen gegeven verzonden naar de OneDrive cloud.

Klik met de rechtermuisknop op het OneDrive pictogram in het overloopmenu. In het menu klik vervolgens op “Synchronisatie onderbreken”. U kunt nu een aantal uur kiezen om de synchronisatie te onderbreken, bijvoorbeeld 2 uur, 8 uur of 24 uur.

OneDrive tijdelijk onderbreken

OneDrive synchronisatie van mappen wijzigen

OneDrive synchroniseert standaard de afbeeldingen en documenten mappen. Deze mappen kunt u aanpassen. Als u bijvoorbeeld niet wilt dat de documenten worden gesynchroniseerd dan schakelt u de synchronisatie voor deze map uit. De rest van de mappen blijft dan wel gesynchroniseerd in OneDrive.

Lees ook
Bing Chat AI nu beschikbaar in Microsoft Edge (Windows 11)

Open OneDrive op uw computer. Onderin het menu klik op Help & instellingen.

Help en instellingen

Klik vervolgens op instellingen in het OneDrive menu.

OneDrive instellingen openen

In de instellingen klik op de “Mappen kiezen” knop om te bepalen welke mappen u wel en welke u niet wilt synchroniseren met OneDrive.

OneDrive mappen kiezen

Kies wat u beschikbaar wilt maken in OneDrive. Deze bestanden zijn vervolgens on-demand beschikbaar. Niet-geselecteerde mappen zijn verborgen in Bestandenverkenner.

Om een bepaalde map uit te sluiten, dus niet te synchroniseren, deselecteert u deze map en klik op OK om te bevestigen.

Mappen uitsluiten van synchronisatie in OneDrive

OneDrive synchronisatie uitschakelen door PC te ontkoppelen

Als u OneDrive helemaal niet meer wilt gebruiken en alle synchronisatie definitief wilt stoppen, dan kunt u de PC ontkoppelen. Er worden dan geen gegevens meer gesynchroniseerd.

Alle lokale bestanden die blijven beschikbaar, maar onlinebestanden worden verwijderd van de PC. Deze kunt u alleen nog online raadplegen via https://onedrive.live.com/about/nl-nl/signin/

Open OneDrive op uw computer. Onderin het menu klik op Help & instellingen.

Help en instellingen

Klik vervolgens op instellingen in het OneDrive menu.

OneDrive instellingen openen

Klik op tabblad Account en daarna op “Deze pc ontkoppelen”.

Deze PC ontkoppelen

U ziet de volgende melding:

Uw OneDrive-bestanden worden niet meer gesynchroniseerd. Lokaal beschikbare bestanden blijven opgeslagen op dit apparaat, maar onlinebestanden worden verwijderd.

Als u akkoord bent dan klikt u op de “Account ontkoppelen” knop.

Account op deze PC ontkoppelen

U heeft nu met succes de volledige synchronisatie gestopt.

OneDrive verwijderen

Als u de synchronisatie heeft gestopt, dan wilt u mogelijk ook OneDrive verwijderen. U gebruikt OneDrive niet meer in Windows 10 of Windows 11 of heeft het nooit gebruikt. Het is veilig om OneDrive te verwijderen. Mocht u bestanden in OneDrive hebben opgeslagen en u verwijderd OneDrive, dan kunt u deze online nog altijd raadplegen.

Lees ook
Windows 10 firewall uitschakelen? Dit is hoe het werkt!

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Apps en onderdelen. In de geïnstalleerde apps zoek op OneDrive.

Klik vervolgens op de 3 verticale puntjes en klik op verwijderen. Volg nu de verwijderprocedure om OneDrive te de-installeren.

OneDrive verwijderen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

6 reacties
 1. Hoi, Al mijn bureaublad iconen/bestanden staan ook op een andere PC. Ik heb daar per ongelijk ook one-drive op geïnstalleerd. Hoe krijg ik deze weg op die andere PC maar dat ze wel op mijn eigen PC blijven staan …. wat ik begrijp is ontkoppelen, maar moet dat van mijn eigen PC of vanuit die andere PC. Hoor het graag wat te doen.

  1. Hallo, als u ontkoppelt dan krijgt u een snelkoppeling te zien “waar zijn mijn bestanden”. Die staan op OneDrive cloud. Vanaf daar kunt u ze terug kopiëren naar de gewenste plaats.
   Succes!

 2. Hallo, ik heb een one drive account van de hoge school. Alle mappen die op mijn one drive staan, staan ook op de pc en worden automatisch gesynchroniseerd. Nu studeer ik af en had graag one drive volledig ontkoppeld van mijn laptop, want op mijn account van de hoge school zal ik niet meer kunnen. Hoe doe ik dit het beste? Kan ik gewoon ontkoppelen? Ik ben wat bang dat ik alles kwijt zal zijn, foto’s, bestanden,…
  Alvast bedankt voor uw antwoord

 3. Hoi,
  Op een of andere manier heeft Onedrive mijn computer overgenomen. In de verkenner staat onder al mijn mappen opeens onedrive. Ik heb het programma verwijderd maar ik zie nog steeds onedrive staan bij de mappen en als ik documenten opsla ook. Wat kan ik nu het beste doen?
  Alvast bedankt!
  Melissa

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *