Waarom is Windows traag? Vind het probleem met Perfmon

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Een ingebouwd hulpmiddel in Windows, de Prestatiemonitor ofwel “Perfmon”, stelt u in staat een diagnose te stellen van de systeemprestaties en de apps of programma’s te identificeren die het Windows-systeem vertragen. De app doet nog veel meer, maar de prestaties is waar we ons in dit artikel op focussen.

Soms is Windows traag, maar heeft u geen idee waarom. U kunt kijken in taakbeheer om de processen die het systeem vertragen te identificeren. Naast taakbeheer kunt u ook de prestatiemonitor inzetten. Beide geven inzicht in systeemprocessen en de prestaties. Dit is hoe u de prestatiemonitor instelt om inzicht te krijgen waarom Windows traag is en welk proces van welke app hiervoor verantwoordelijk is.

Prestatiemeter gebruiken

Om het proces te identificeren dat Windows vertraagd dient u eerst de prestatiemeter te openen. Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren.

Uitvoeren

In het uitvoeren venster type:

perfmon

Perfmon openen

Klik links in het menu op Gegevensverzamelaarsets. Klik daarna op Systeem. U ziet hier een tweetal voorgedefinieerde systeem tests.

Perfmon system performance test

Klik met de rechtermuisknop op de “System Performance (Systeemprestaties)” test. Klik daarna op Starten.

De systeemprestatie test wordt gestart. Dit duurt ongeveer iets meer dan 1 minuut. In de tussentijd kunt u de computer gewoon gebruiken. Als u bepaalde processen wilt identificeren als vertragend zorg dat voordat u de systeemprestatie test start dat deze app(s) zijn gestart. U kunt de test meerdere malen opnieuw starten.

System performance test starten met de Prestatiemeter

Als de systeemprestatie test via perfmon is afgerond dan dient u het rapport te openen.

Klik links in het menu op Rapporten. Klik daarna op Systeem. Klik op System Performance. U ziet nu een rapport met de gebruikersnaam, datum/tijd en het volgnummer. Dubbelklik op het rapport om te openen.

Perfmon rapporten

Ik raad aan als u niet al te technisch bent om te kijken in de samenvatting. Hier ziet u bij de tekst “Eerste procesgroep” het proces wat Windows op het moment van starten van de prestatie test het meest heeft vertraagd. In dit voorbeeld is dit “Chrome.exe” van de Google Chrome browser.

U kunt de andere resultaten ook bekijken door de verschillende subcategorieƫn in het rapport open te klikken. De resultaten kunt u gebruiken om te bepalen welke acties u dient uit te voeren om een trage Windows-computer weer sneller te maken.

Prestatiemeter rapport samenvatting

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om te identificeren waarom Windows traag is. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook šŸ™‚

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ā†“