Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Waarom is Windows traag? Vind het probleem met Perfmon

Een ingebouwd hulpmiddel in Windows, de Prestatiemonitor ofwel “Perfmon”, stelt u in staat een diagnose te stellen van de systeemprestaties en de apps of programma’s te identificeren die het Windows-systeem vertragen. De app doet nog veel meer, maar de prestaties is waar we ons in dit artikel op focussen.

Soms is Windows traag, maar heeft u geen idee waarom. U kunt kijken in taakbeheer om de processen die het systeem vertragen te identificeren. Naast taakbeheer kunt u ook de prestatiemonitor inzetten. Beide geven inzicht in systeemprocessen en de prestaties. Dit is hoe u de prestatiemonitor instelt om inzicht te krijgen waarom Windows traag is en welk proces van welke app hiervoor verantwoordelijk is.

Prestatiemeter gebruiken

Om het proces te identificeren dat Windows vertraagd dient u eerst de prestatiemeter te openen. Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren.

Uitvoeren

In het uitvoeren venster type:

perfmon

Perfmon openen

Klik links in het menu op Gegevensverzamelaarsets. Klik daarna op Systeem. U ziet hier een tweetal voorgedefinieerde systeem tests.

Perfmon system performance test

Klik met de rechtermuisknop op de “System Performance (Systeemprestaties)” test. Klik daarna op Starten.

De systeemprestatie test wordt gestart. Dit duurt ongeveer iets meer dan 1 minuut. In de tussentijd kunt u de computer gewoon gebruiken. Als u bepaalde processen wilt identificeren als vertragend zorg dat voordat u de systeemprestatie test start dat deze app(s) zijn gestart. U kunt de test meerdere malen opnieuw starten.

System performance test starten met de Prestatiemeter

Als de systeemprestatie test via perfmon is afgerond dan dient u het rapport te openen.

Klik links in het menu op Rapporten. Klik daarna op Systeem. Klik op System Performance. U ziet nu een rapport met de gebruikersnaam, datum/tijd en het volgnummer. Dubbelklik op het rapport om te openen.

Perfmon rapporten

Ik raad aan als u niet al te technisch bent om te kijken in de samenvatting. Hier ziet u bij de tekst “Eerste procesgroep” het proces wat Windows op het moment van starten van de prestatie test het meest heeft vertraagd. In dit voorbeeld is dit “Chrome.exe” van de Google Chrome browser.

U kunt de andere resultaten ook bekijken door de verschillende subcategorieën in het rapport open te klikken. De resultaten kunt u gebruiken om te bepalen welke acties u dient uit te voeren om een trage Windows-computer weer sneller te maken.

Prestatiemeter rapport samenvatting

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om te identificeren waarom Windows traag is. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!