Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Ransomware bescherming inschakelen in Windows 11

Ransomware is hedendaags een zeer groot probleem. Elke dag worden er bedrijven en particulieren Windows-gebruikers getroffen door een aanval met ransomware.

In 2021 werd er voor 21 biljoen aan schade aangericht door ransomware. De verwachting is dat de kosten voor de schade gaan stijgen tot 265 biljoen in 2031. Dat is dus enorm en daarom is bescherming tegen ransomware een vereiste.

In Windows 11 is een bescherming tegen ransomware aanvallen geïmplementeerd in Windows-beveiliging. Het is onderdeel van een pakket dat is samengevat als “Windows-beveiliging” en biedt uitstekende bescherming tegen een ransomware aanval. De functie die beschermt tegen ransomware heet “Controlled Folder Access”.

Controlled Folder Access wanneer het is ingeschakeld, gebruikt een mechanisme om apps (uitvoerbare bestanden, scripts en DLL bestanden) te volgen die proberen wijzigingen aan te brengen in bestanden in de beveiligde mappen. Als de app kwaadaardig is of niet wordt herkend, zal de functie de poging direct blokkeren en ontvangt u een melding van de verdachte activiteit.

Dit is hoe u Controlled Folder Access in Windows 11 kunt inschakelen en kunt beheren.

Ransomware bescherming inschakelen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik vervolgens links op “Privacy & Beveiliging”.

In de Privacy & Beveiliging instellingen klik vervolgens op Windows-beveiliging en daarna op de “Windows-beveiliging openen” knop.

Windows-beveiliging openen

Klik vervolgens in “Windows-beveiliging” links op “Virus- en bedreigingsbeveiliging” en daarna onderaan op “Bescherming tegen ransomware beheren”.

Bescherming tegen ransomware beheren in Windows 11

Om ransomware bescherming in te schakelen in Windows 11, schakelt u de “Controlled Folder Access” functie in door op de blauwe aan/uit knop te klikken.

Controlled Folder Access inschakelen in Windows 11

Beschermde map toevoegen aan ransomware bescherming

Nu u ransomware bescherming heeft ingeschakeld is uw Windows 11 computer beschermd tegen ongewenste aanpassing aan diverse bestanden. U kunt hierna nog verder gaan en bepaalde mappen toevoegen aan de ransomware bescherming. De mappen die u toevoegt worden beschermd tegen ransomware, inclusief alle onderliggende bestanden in deze mappen.

Om mappen te beschermen tegen ransomware klikt u op de “Beschermde mappen” link. Door op de “Een beveiligde map toevoegen” te klikken kunt u mappen toevoegen.

Standaard zijn Windows 11 systeemmappen en document mappen al toegevoegd aan de ransomware bescherming.

Beschermde mappen toevoegen aan ransomware bescherming in Windows 11

App toestaan voor ransomware bescherming

Het komt wel eens voor dat “Controlled Folder Access” (“ransomware bescherming”) een app blokkeert die wordt aangemerkt als gevaarlijk. Deze app kunt u uitzonderen van bescherming. Op deze manier kan deze app wijzigingen toevoegen aan de “Beschermde mappen”.

Ga terug naar de bescherming tegen ransomware instellingen. Klik vervolgens op “Een app toestaan via Controlled Folder Access”.

Klik op de knop “Een toegestane app toevoegen” om een uitzondering voor een app toe te voegen aan de lijst.

Een app toestaan in Controlled Folder Access

Gegevensherstel bij ransomware

In de ransomware bescherming in Windows 11 kunt u instellen dat bepaalde apps en bestanden kunnen worden hersteld na een ransomware aanval. Hiervoor dient u OneDrive in te stellen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!