Rundll32 foutmelding? 6 tips om de Rundll32 fout te verhelpen

Stefan
Rundll32 foutmelding? 6 tips om de Rundll32 fout te verhelpen

Rundll32 is een proces in Windows dat gebruikers al jaren kwelt met foutmeldingen. Rundll32 voert 32-bit dll-bestanden uit in Windows. Dll-bestanden bevatten functies die worden gebruikt in verschillende applicaties.

Echter, verkeerde instellingen, fout geconfigureerde software of foutieve systeembestanden kunnen ervoor zorgen dat Rundll32 een foutmelding weergeeft als “Rundll32 reageert niet”.

Het is een veel voorkomende foutmelding, die zoals gezegd gebruikers als jaren kwelt in Windows 7, Windows 8 en Windows 10.

In dit artikel geef ik meerdere tips om het Rundll32 probleem op te lossen. Ik raad u aan alle stappen te volgen tot u de oplossing heeft gevonden.

Rundll32 foutmelding

Miniaturen uitschakelen

Als u de Rundll32 foutmelding krijgt in Windows-verkenner dan kan het weergeven van miniaturen de foutmelding veroorzaken. Indien dit het geval is dan raadt ik u aan om miniaturen uit te schakelen in Windows-verkenner.

Open Windows-verkenner. Klik op tabblad Beeld en daarna op Opties.

windows verkenner mapopties

Klik op tabblad Weergave en schakel daarna de optie: Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen in.

miniaturen uitschakelen windows 10

Klik op Toepassen om de mapopties uit te schakelen.

Probleem oplosser voor bestanden en mappen

Als u nog steeds een Rundll32 foutmelding krijgt in Windows-verkenner dan kunt u de “Probleem oplosser voor bestanden en mappen” downloaden en uitvoeren. Hiermee lost Windows automatisch problemen op die zijn ontstaan door het gevolg van aanpassingen in bestand en mappen instellingen.

Download Probleem oplosser voor bestanden en mappen van Microsoft.com en voer het bestand uit.

Probleem oplosser voor bestanden en mappen

Klik op Volgende en volg de stappen.

Lees ook
Klok verbergen in Windows 10 taakbalk? Zo werkt het!

Probleem oplosser voor bestanden en mappen opties

Schakel alle selectievakjes in en klik op Volgende. Het probleem wordt nu automatisch opgelost, Windows kan worden herstart.

Software verwijderen

Indien het Rundll32 probleem onlangs is ontstaan, bijvoorbeeld na installatie van specifieke software dan raadt ik u aan de recent geïnstalleerde software te verwijderen. Indien mogelijk kunt u Windows ook herstellen naar een eerder herstelpunt.

Stuurprogramma’s en services uitschakelen

Om uit te vinden welke software de Rundll32 foutmelding veroorzaakt raadt ik u aan om Windows schoon op te starten. Daarna uw computer te herstarten en daarna weer stuk voor stuk in te schakelen en telkens te herstarten. Op deze manier kunt u uitvinden welke software/service of stuurprogramma verantwoordelijk is voor de hinderlijke Rundll32 foutmelding.

Het kost even wat tijd om het zo uit te vinden.

In de Windows zoekbalk type: msconfig om Systeemconfiguratie te openen. Klik op tabblad Services. Klik de optie: Alle Microsoft-service verbergen aan. Klik daarna op de knop: Alles uitschakelen.

systeemconfiguratie services uitschakelen

Daarna klik op tabblad Opstarten. Klik daarna op de link: Taakbeheer openen. Klik alle programma’s een voor een aan en klik op Uitschakelen.

taakbeheer opstart programmas uitschakelen

Herstart de computer.

Daarna volg alle stappen in dit hoofdstuk opnieuw en schakel de service en het opstart programma een voor een in en herstart.

Als u op een gegeven moment weer de Rundll32 foutmelding krijgt dan weet u dat het ligt aan het laatst ingeschakelde service of opstart programma.

Windows controleren op fouten

Soms is Windows 10 beschadigd en kan het daarom foutmeldingen veroorzaken. Om generieke problemen in Windows op te lossen kunt u gebruik maken van deze informatie: Een probleem in Windows oplossen.

Lees ook
Tips om uw Windows computer sneller te maken

Data execution prevention uitschakelen

Data Execution Prevention (DEP) is een functie in Windows die het geheugen beschermt tegen het uitvoeren van gevaarlijke code, voornamelijk ingezet door malware. Echter, DEP kan in sommige gevallen zorgen voor een Rundll32 foutmelding. Het is het proberen waard om te kijken of DEP het probleem is dat de Rundll32 foutmelding veroorzaakt. Indien u opmerkt dat DEP het probleem niet is dan raadt ik u aan om DEP weer in te schakelen.

In de Windows zoekbalk type: cmd.exe. Klik op het Opdrachtprompt resultaat met de rechtermuisknop en kies Als Administrator uitvoeren.

In het opdrachtprompt venster type:

bcdedit /set {current} nx AlwaysOff

Om Data Execution Prevention weer in te schakelen type:

bcdedit /set {current} nx AlwaysOn

data execution prevention uitschakelen in windows 10

Ik hoop dat u hiermee het Rundll32 probleem heeft kunnen oplossen dan wel identificeren. Het is vaak een ingewikkeld klusje om het probleem met Rundll32 foutmelding(en) te identificeren, maar niet onmogelijk.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
2 reacties
  1. Mijn canon printer werkt niet meer, niet via de wifi en niet via een usb kabel. Krijg de melding: windows host process {Rundll 32} reageert niet. Niet overeenkomstige pap.instellingen vanaf computer. Wat nu te doen, heb hier echt geen verstand van, ik weet niet eens waar ik moet zoeken voor de instellingen.

    M.vr.gr. Petra van Eldik

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *