Scherm splitsen met de Microsoft Edge browser

Stefan
Scherm splitsen met de Microsoft Edge browser

Ontwikkelaars zijn constant bezig met het verbeteren en vernieuwen van hun apps. Zo is Microsoft ook bezig met het vernieuwen van de Microsoft Edge browser.

Als u geïnteresseerd bent in nieuwe functies of verbeterde functionaliteit dan kunt u per browser een zogenaamde test- of ontwikkelaarsversie downloaden. Als u de nieuwste functionaliteit voor de Microsoft Edge browser wilt gebruiken dan kunt u ook voor deze browser een zogenaamde “Canary” versie downloaden.

Microsoft Edge Canary is een versie van de Microsoft Edge browser die dagelijks wordt bijgewerkt met de nieuwste functies en probleemoplossingen. Het is bedoeld voor ontwikkelaars die de laatste wijzigingen aan de browser willen testen voordat ze worden vrijgegeven voor het grote publiek.

Omdat Microsoft Edge Canary zo vaak wordt bijgewerkt, kan het minder stabiel zijn dan de stabiele/publieke versie van Microsoft Edge en kan het fouten of andere problemen bevatten. Het voordeel is dat er ook nieuwe functies mee kunnen worden getest, zoals “Scherm splitsen”.

Scherm splitsen met de Microsoft Edge browser

Dit is een functie die ik zelf wel interessant vond en daarom wilde delen met mijn bezoekers. Scherm splitsen is een nieuwe functie in Microsoft Edge waarin het browser scherm kan worden opgedeeld in twee delen. In elk deel kan een andere website worden geopend. U kunt op deze manier dus werken in twee websites tegelijk.

Om scherm splitsen te gebruiken in de Canary versie van Microsoft Edge moet u het eerst inschakelen. Dit werkt op de volgende manier.

Download en installeer Microsoft Edge Canary. Deze test versie wordt naast de Microsoft Edge browser geïnstalleerd. De huidige Edge installatie wordt dus niet vervangen door Canary.

Open de Microsoft Edge Canary browser. In de adresbalk type: edge://flags om de verborgen instellingen en experimenten te openen.

edge flags

In het veld “Zoekvlaggen” typt u: split.

Wijzig vervolgens het experiment “Microsoft Edge Split Screen” naar “Enabled”. Klik vervolgens onderin op de knop “Opnieuw opstarten” om de browser opnieuw op te starten en de wijziging toe te passen.

Microsoft Split Screen inschakelen

Als u de Microsoft Edge browser opnieuw heeft gestart, dan opent u de instellingen. In de instellingen klikt u links op “Uiterlijk” en vervolgens schakelt u de optie “Knop Scherm splitsen” in.

Knop Scherm Splitsen weergeven in Microsoft Edge

U ziet nu in de Microsoft Edge menubalk een “Venster splitsen” knop.

Optioneel: Standaard browser wijzigen in Windows 11.

Venster Splitsen in Microsoft Edge

Als u op de “Scherm splitsen” knop klikt dan wordt het browser venster verdeeld in twee delen. Door op een deel te klikken kunt u een selectie maken en geeft u in de adresbalk het website adres in om deze site in het geselecteerde deel te bezoeken. Op deze manier kunt u in elk gedeeld venster een andere site openen.

Tweede website openen in scherm delen

Als u het venster heeft opgedeeld, en u beweegt met de muis naar de rechterbovenhoek dan ziet u “meer opties”. Hier kunt u het gedeelde venster sluiten, het linker deel naar rechts verplaatsen of u opent de beide vensters als een nieuw tabblad.

Venster delen meer opties

Het is niet duidelijk op deze functie ooit wordt overgezet naar de publieke versie van Microsoft Edge. Ik weet dat veel functies het in de Canary build nooit halen naar de publieke versie.

Het is ondanks dat wel leuk om te zien aan welke nieuwe functies Microsoft werkt. Houdt er rekening mee dat het niet aanbevolen is om Canary te gebruiken in productieomgeving, er kunnen onverwachte fouten ontstaan.

Lees ook:

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *