Windows vensters uitlijnen in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Windows vensters uitlijnen in Windows 11? Dit is hoe!

Als u vaak met meerdere open vensters werkt in Windows van verschillende apps, dan is “Vensters uitlijnen” in Windows 11 een uitkomst. Windows 11 biedt gebruikers een functie om vensters uit te lijnen om de productiviteit te verbeteren.

Met de functie Vensters uitlijnen in Windows 11 kunt u meerdere vensters tegelijk bekijken en openen door uw scherm in meerdere secties op te splitsen. U kunt maximaal vier app-vensters tegelijk bekijken – zes, als u een hoge-resolutie scherm hebt, waarbij elk venster een bepaald deel van het scherm in beslag neemt.

Windows vensters uitlijnen in Windows 11

Om gebruik te maken van de vensters uitlijnen functie in Windows dient de functie eerst ingeschakeld te zijn.

Vensters uitlijnen inschakelen

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Instellingen

Klik daarna op Systeem en klik op Multitasking.

Multitasking in Windows 11

Klik de aan/uit knop naast “Vensters uitlijnen” om de functie in te schakelen. Druk nogmaals om “Vensters uitlijnen” weer uit te schakelen.

Vensters uitlijnen inschakelen in Windows 11

U heeft een aantal opties die u kunt toepassen op vensters uitlijnen. Deze opties opent u door op de tekst “Vensters uitlijnen” te klikken. De opties worden weergegeven.

  • Wanneer een venster wordt vastgemaakt, laten zien wat er daarnaast kan worden vastgemaakt.
  • Uitgelijnde indelingen weergeven wanneer ik over de knop Maximaliseren van een venster ga.
  • Uitgelijnde indelingen weergeven waarvan de app deel uitmaakt wanneer ik met de muisaanwijzer over de knoppen van de taakbalk ga.
  • Wanneer een venster wordt vastgemaakt, het formaat van het venster automatisch aanpassen aan de beschikbare ruimte.
  • Als het formaat van een vastgemaakt venster wordt gewijzigd, het formaat van eventuele naastliggende vastgemaakte vensters ook wijzigen.
Lees ook
Virus detectie verwijderen uit Windows defender quarantaine

Het is aan te raden om geen opties te wijzigen als u niet weet wat voor effect deze opties hebben op de vensters uitlijnen functie.

Vensters uitlijnen opties

Hoe werkt vensters uitlijnen?

Er is in Windows geen speciale knop nodig om vensters uitlijnen aan te passen in een actief venster. Het enige wat u hoeft te doen is met uw muis over het maximaliseren vierkantje te gaan in een actief venster. Nadat u even wacht wordt er een raster weergegeven waarmee u het actieve venster kunt verplaatsen.

Vensters uitlijnen in Windows 11

U kunt het venster verdelen in delen. Afhankelijk van welke kant u kiest wordt het actieve venster naar deze kant verplaatst. De overige vensters worden aan de andere kant geplaatst. De vensters worden dus gesplitst. Aan de andere kant kunt u klikken op een venster wat u daar wilt plaatsen.

Venster uitlijnen in twee delen

Als u venster heeft gesplits dan kunt ook de grootte van het venster nog aanpassen. U houdt de muis dan op de vrije ruimte tussen de twee vensters. Er verschijnt dan een dikkere balk, deze balk kunt u naar links of naar rechts slepen om de grootte van de venster ruimte aan te passen.

Venster grootte wijzigen met vensters uitlijnen

Op deze manier heeft u vier of zes verschillende rasters waar u vensters in kunt plaatsen. Naast dat u via de maximalisatie knop in het venster de rasters kunt toepassen, kunt ook de vensters verplaatsen via twee andere manieren.

Vensters uitlijnen via toetsencombinatie

Als u vensters uitlijnen in Windows 10 gebruikte dan weet u dat er ook een toetsencombinatie is om een actief venster naar de linker of rechterkant te verplaatsen. Om een venster naar links of rechts te verplaatsen houdt u de Windows-toets ingedrukt en drukt u vervolgens op de linker- of rechter pijltjes toets op uw toetsenbord. Het actieve venster wordt naar links of rechts verplaatst en vraagt u vervolgens wat u met de overige actieve vensters wilt doen.

Lees ook
Netwerkadapter snelheid opzoeken in Windows 11 of Windows 10

U kunt op deze manier ook een venster maximaliseren door op de Windows-toets en de pijl omhoog toets te klikken. Een venster minimaliseren doet u door op de Windows-toets en de pijl naar beneden te klikken.

Vensters uitlijnen door het actieve scherm naar links of rechts te slepen

Heeft u een actief venster wat u snel wilt verplaatsen? Dan sleept u het venster naar een linkerbovenhoek, u maakt dan een raster van vier. Naar links om een raster van twee vensters te maken en hetzelfde naar rechts. Op deze manier kunt u snel een venster verplaatsen. Naast het venster komt een raster met een waas, hierin kunt u beslissen waar de overige vensters worden geplaatst door deze te selecteren.

Venster slepen naar hoek om vensters uit te lijnen

Lees meer productiviteit tips:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. hoe kan ik in de neuwe windows 102 ventsters “onder elkaar “uitrlijnen. Kon vroegr makkelijk mt onderaan rechts on de taakbal te klikken Naast elkaar en verschilldende vensters lukt mij als ik over het maximaliseren bpvenaan rechts vierkantje klik Ik dank u Robert

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *