Verloren of verwijderde bestanden terughalen in Windows 11

Stefan
Verloren of verwijderde bestanden terughalen in Windows 11

Als u per ongeluk een bestand heeft verwijderd. Dan kunt u in bepaalde gevallen het bestand terughalen.

Het terughalen van bestand(en) is nog steeds mogelijk, ook al heeft u het bestand direct verwijderd via de SHIFT + Delete toetsencombinatie of door het leegmaken van de prullenbak. Belangrijk is dat als het bestand verwijderd is, dat de data niet overschreven mag zijn.

Het terughalen van een verwijderd of verloren bestand kan het beste via Windows File Recovery. Er zit echter één nadeel aan dit hulpmiddel, en dat is dat het werkt via verschillende commando’s. Dit is niet even gebruikersvriendelijk voor de minder technische gebruiker.

Om dit probleem op te lossen is er een meer gebruikersvriendelijk hulpmiddel gemaakt voor Windows File Recovery en dit is WinfrGUI.

Uitgebracht in december 2021, WinfrGUI is een 100% gratis Windows bestand herstel hulpprogramma met een GUI. De interface is duidelijk in een oogopslag, en alle niveaus van gebruikers kunnen verwijderde of verloren Windows-bestanden herstellen met slechts een paar muisklikken. Het is een geweldig alternatief voor Windows File Recovery ondersteund en onderschreven door Microsoft.

  • Herstellen van mediabestanden/kantoorbestanden/ZIP bestanden, enz., inclusief JPEG/PDF/DOCX/MP3/EXCEL/ZIP, enz.
  • Herstel verloren Windows bestanden van SSD/HDD/USB/geheugenkaart onder Windows 11/10, NTFS/FAT/exFAT/ReFS.
  • Herstel per ongeluk verwijderde bestanden; herstel bestanden van geformatteerde harde schijven; herstel bestanden van beschadigde harde schijven.

Dit is een 100% gratis hulpmiddel. Gebruikers hoeven geen inhoud of diensten aan te schaffen binnen de software. Het maakt niet uit welke scanmethode wordt gebruikt en welk type bestanden wordt hersteld, er zijn absoluut geen kosten verbonden aan het gebruik van deze software. Een klein nadeel is dat WinfrGUI helaas niet de Nederlandse taal ondersteunt.

Lees ook
Slimme opslag activeren in Windows 10 (Automatisch opruimen)

Verloren of verwijderde bestanden terughalen in Windows 11

Begin met het downloaden en installeren van WinfrGUI naar uw computer. Hierna selecteert u eerst de schijf die u wilt doorzoeken naar bestanden die hersteld kunnen worden.

Wijzig daarna “Save to” naar een schijf met voldoende capaciteit om de herstelde bestanden naartoe te verplaatsen.

Houdt er rekening mee dat dit niet dezelfde partitie mag zijn. Kiest u er bijvoorbeeld voor om de C schijf te controleren op herstelbare bestanden, dan kunt u niet de C schijf kiezen om de herstelde bestanden in op te slaan. Kies dan bijvoorbeeld een D partitie of selecteer een USB of externe schijf.

Nu kunt u een “Scanning mode” selecteren. Ik zou beginnen met de “Quick scan”. Helemaal onderin kunt u nog via “Advanced Settings” kiezen om alle te zoeken op bepaalde bestandtypes en in een bepaalde map.

Om te beginnen met het zoeken naar bestanden die u kunt terughalen klikt u op de “Start Recovery” knop.

Bestanden herstellen met winfrgui

Het zoeken naar herstelbare bestanden kan best lang duren. Ondertussen klikt u op “View recovered files” om te zien welke bestanden er zijn teruggehaald.

View recovered files

Deze herstelde bestanden zijn zichtbaar als een pad. Dat betekent dat er een pad met mappen wordt weergegeven waar zich weer bestanden in bevinden. Deze herstelde bestanden bevinden zich op de door u – eerder gedefinieerde – “Save to” locatie.

Herstelde bestanden

In één van deze mappen zit dus hopelijk het bestand wat u heeft geprobeerd te herstellen. Ik hoop dat het hiermee is gelukt om het bestand te herstellen.

Om dit soort problemen te voorkomen is het belangrijk dat u regelmatig back-ups maakt van uw Windows 11 computer. Dit kunt u doen door een herstelpunt aan te maken of via geautomatiseerde systeem back-ups.

Lees ook
Wifi Voorkeursband instellen op 5Ghz in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *