Het Start menu in Windows 10 aanpassen (volledige gids)

Stefan
Het Start menu in Windows 10 aanpassen (volledige gids)

Het start menu in Windows 10, we hebben er allemaal een soort haat liefdes verhouding mee, tenminsten ik wel. In het recente windows 10 is het start menu aanzienlijk veranderd en daar moest ik behoorlijk aan wennen.

In plaats van een start menu met een opvolging van verschillende mappen en snelkoppelingen naar programma’s is het start menu in Windows 10 veranderd in een opstapeling van snelkoppelingen in de vorm van tegels.

Deze tegels worden in Windows 10 aangepast aan het gebruik van de gebruiker, oftewel tegels laten relevante tips zien, het weer en worden toegevoegd of verwijderd indien u specifieke apps juist wel of niet gebruikt.

In dit artikel vind u een aantal tips om het start menu aan te passen. Er zijn een hoop veranderingen die u kunt toepassen op het start menu. Op deze manier kunt u het start menu wijzigen naar uw wens.

Windows 10 start menu aanpassen

Het formaat van de tegels wijzigen

Om het formaat van tegels in het Windows start menu te wijzigen klikt u met de rechtermuisknop op een tegel in het start menu. U kiest dan formaat wijzigen uit het menu. Het formaat van een tegel kunt u daarna wijzigen in klein, middelgroot, breed en groot. U dient het formaat wel voor iedere tegel apart uit te voeren.

formaat tegels wijzigen start menu

Grootte van het Windows start menu aanpassen

Het Windows 10 start menu kunt u aanpassen in zowel de lengte als de breedte. U kunt het start menu groter maken maar niet kleiner zonder eerst tegels te verwijderen.

Het start menu in Windows 10 heeft navenant de scherm resolutie in Windows een bepaalde grootte. U kunt het start menu niet kleiner maken omdat dan alle tegels en structuren niet meer passen in het start menu.

Lees ook
Wat u wilt weten over de nieuwe Microsoft Edge op basis van Chromium

Om de grootte aan te passen van het start menu opent u het start menu en houdt u de muispunt op de randen van de rechterbovenkant en de rechterzijkant, daarna sleept u met de muis de gewenste grootte. Op deze manier past u het start menu aan in formaat.

formaat start menu aanpassen windows 10

Tegels toevoegen of verwijderen uit het start menu

Om tegels aan te passen is het ook handig om tegels te kunnen toevoegen of te kunnen verwijderen.

Tegel verwijderen uit het start menu

Indien u een tegel wilt verwijderen dan klikt u met de rechtermuisknop op de tegel en kiest u voor Verwijderen.

tegel verwijderen windows 10 start menu

Tegel toevoegen aan het start menu

Om een bepaalde app toe te voegen als tegel aan het start menu dan klikt u uit de lijst van apps in het start menu met de rechtermuisknop op de naam en kies Aan start vastmaken.

app aan start vastmaken windows 10 start menu

Live tegels uitschakelen

Sommige tegels in het Windows 10 start menu zijn “live”. Live wil zeggen dat de tegels informatie laten zien die constant wordt aangepast. Live informatie zoals bijvoorbeeld het weer. Indien u deze live tegel informatie wilt uitschakelen dan klikt u met de rechtermuisknop op de betreffende tegel, klikt op meer en daarna op Live tegel uitschakelen.

live tegel uitschakelen

Tegels groeperen

Als u een overzicht wenst te creëren van verschillende tegels dan is het aan te raden om de tegels toe te voegen aan een map. U kunt dit doen door een tegel met de linkermuisknop te selecteren (vast te houden) en te slepen op een andere tegels die u wilt groeperen in een map.

tegels in map plaatsen

Op deze manier maakt een nieuwe map aan en deze kunt u een naam geven voor overzicht.

Lees ook
Een bestand vastmaken aan het menu Start in Windows 11

foldernaam wijzigen tegels start menu windows 10

Oud Windows 7 start menu creëren in Windows 10

Indien u verzot bent op het oude start menu zoals de meeste van ons dit kennen uit Windows 7 en eerder, dan kunt u een soort gelijk start menu maken op de volgende manier.

U klikt op elke tegel stuk voor stuk en verwijderd iedere tegel uit het start menu, of kies voor – van start losmaken. Wijzig daarna het start menu naar een kleiner formaat. Hoe u een tegel kunt verwijderen en het wijzigen van het formaat van het start menu vind u in dit artikel.

Het start menu van Windows 10 komt er dan op de volgende (onderstaande afbeelding) manier uit te zien. Dit lijkt enigzins op het oude vertrouwde start menu zoals men dat kent uit Windows 7 en eerder. Er zijn geen tegels meer aanwezig.

oude start menu in windows 10 terugzetten

Met de app StartIsBack kunt u tegen betaling het Windows 7 start menu weer terugbrengen naar Windows 10.

Apps aanpassen in het start menu

Standaard toont het Windows 10 startmenu verschillende van uw recentelijk geïnstalleerde, meest gebruikte en voorgestelde apps, gevolgd door een lijst van alle apps die op uw systeem zijn geïnstalleerd.

Indien u deze personalisatie instellingen van apps niet wilt tonen in het start menu dan kunt u deze app instellingen op de volgende manier uitschakelen.

Klik op het start menu. In het linker menu klik op het tandwiel icoon om de instellingen te openen.

windows start menu instellingen

Klik daarna op Persoonlijke instellingen.

persoonlijke start menu instellingen windows 10

In het linker menu klik op Start om de start menu instellingen aan te passen. U heeft daarna de keuze om de volgende start menu aanpassingen door te voeren.

Lees ook
Spotify automatisch opstarten uitschakelen in Windows of Mac

Meer tegels weergeven in start. Lijst met apps in start menu weergeven. Recent toegevoegde apps weergeven. Meest gebruikte apps weergeven en Af en toe suggesties in het Start weergeven.

Indien u het start menu in volledig scherm wilt weergeven dan kunt u deze start menu instelling hier ook activeren of juist uitschakelen.

start menu instellingen aanpassen in windows 10

Als u klikt op de link onderin genaamd: Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven dan kunt u de snelkoppelingen wijzigen die worden weergegeven in het linker gedeelte van het start menu.

linker menu aanpassen start menu windows 10

U heeft dan de keuze om de weergave van de volgende snelkoppelingen in- of uit te schakelen. De Windows verkenner, de Windows instellingen, de snelkoppeling naar Documenten, Downloads, Muziek, Afbeeldingen, Video’s, Netwerk en de Persoonlijk (Users) map. Standaard wordt de aan- of uitschakelen knop van Windows ook weergegeven.

kiezen welke mappen er in start worden weergegeven

Ik hoop dat u hiermee het start menu in Windows 10 heeft kunnen aanpassen aan uw wens. Indien u vragen heeft kunt u uw vraag stellen via het commentaar veld onderaan deze instructie.

Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *