Windows Subsysteem voor Linux (WSL) installeren in Windows 11

Stefan
Windows Subsystem for Linux (WSL) installeren in Windows 11

Windows Subsysteem voor Linux (WSL) is een onderdeel van Windows waarmee gebruikers het Linux-besturingssysteem kunnen draaien. U kunt Ubuntu of een andere Linux distro naar keuze installeren rechtstreeks in Windows 11.

Met Windows Subsysteem voor Linux kunnen ontwikkelaars een GNU/Linux omgeving inclusief de meeste command-line tools, hulpprogramma’s en toepassingen – rechtstreeks en ongewijzigd onder Windows draaien, zonder de hulp van een traditionele virtuele machine of dualboot setup.

Windows Subsysteem voor Linux (WSL) installeren

U kunt WSL op twee manieren installeren. Namelijk via een opdrachtprompt of via de Microsoft Store. De Microsoft Store is misschien wel de handigste manier omdat het updaten van WSL dan ook via de Microsoft Store verloopt. Als u WSL via het Opdrachtprompt installeert dan dient u een update argument uit te voeren om te controleren op updates.

Windows Subsysteem voor Linux installeren via Opdrachtprompt

Klik op de startknop en zoek naar “Opdrachtprompt”. Klik met de rechtermuisknop op het resultaat en kies voor “Als Administrator uitvoeren”.

In het opdrachtprompt type:

wsl --install

Windows subsystem for Linux wordt nu geïnstalleerd. Er worden ook andere vereisten geïnstalleerd zoals Virtual Machine Platform en de linux distro Ubuntu.

install wsl

Als de installatie van WSL is voltooid dient u de computer te herstarten.

Windows subsystem for linux geinstalleerd in Windows 11

Na de herstart dient u de configuratie van WSL te voltooien. Tijdens de herstart worden er updates uitgevoerd in Windows 11, houdt de computer ingeschakeld.

Mocht u een foutmelding: 0x80370102 krijgen na de herstart, dan dient u CPU-virtualisatie in te schakelen in de BIOS. Dit kan ook voorkomen op een virtuele machine, zorg dan dat hypervisor virtualisatie aanstaat in de VM-instellingen.

Na de herstart wordt Ubuntu linux geïnstalleerd, dit kan even duren. Daarna wordt er gevraagd een linux gebruiker aan te maken.

wsl linux gebruiker aanmaken

Na het aanmaken van de gebruiker in WSL – Ubuntu linux wordt de installatie afgerond en is Windows Subsysteem voor Linux klaar voor gebruik.

WSL ubuntu installatie succesvol in windows 11

Windows Subsysteem voor Linux installeren via Microsoft Store

U kunt WSL ook installeren vanuit de Microsoft Store. Het voordeel van het installeren vanuit de Store is dat u regelmatig updates voor WSL via de Store kunt installeren.

Voordat u Windows Subsysteem voor Linux app installeert vanuit Store. U moet ervoor zorgen dat het Virtual Machine Platform is ingeschakeld in de Windows-onderdelen.

Open het configuratiescherm en klik op “Programma’s”. Klik daarna op “Windows-onderdelen in- of uitschakelen”. Klik daarna op “Platform voor virtuele machine” en schakel het onderdeel in. Klik daarna op OK.

Platform voor virtuele machine inschakelen in Windows

De installatie van dit onderdeel zal starten. Eenmaal klaar, herstart uw computer.

Ga daarna naar deze pagina om Windows Subsysteem voor Linux app te downloaden. De Microsoft Store wordt geopend als u op de “Downloaden” knop klikt.

Windows subsystem for Linux downloaden

Windows Subsysteem voor Linux verwijderen

Om WSL te verwijderen doet u het volgende.

Open het configuratiescherm en klik op “Programma’s”. Klik daarna op “Windows-onderdelen in- of uitschakelen”. Klik daarna op “Windows-subsysteem voor Linux” en schakel het onderdeel uit. Klik daarna op OK.

WSL Windows subsysteem voor Linux verwijderen

Windows Subsysteem voor Linux commando’s

Om WSL te updaten opent u een Opdrachtprompt en typt u:

wsl --update

U kunt ook via de Microsoft Store updaten als u WSL via de Store heeft geïnstalleerd.

Als u Windows Subsysteem voor Linux wilt installeren met een andere Linux distributie, dan kunt u dit commando proberen om een lijst op te vragen van andere beschikbare distro’s:

In de opdrachtprompt, type het volgende commando:

wsl --list --online

Dit zal een lijst van beschikbare Linux distro’s laten zien. Om de installatie met de Linux distro van u keuze te starten, typt u dit commando:

wsl --install -d naam-van-distro

Als je bijvoorbeeld Debian wilt installeren, vervang dan de naam-van-distro door Debian in het bovenstaande commando.

Om meer commando’s te raadplegen typt u simpelweg

wsl

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
 1. Beste Stefan,

  Ik heb windows 11. Heb netjes uw stappen opgevolgd, en het is gelukt om tot het windows terminal scherm te komen met de laatste regel de groene letters.
  Maar ik wil naar het grafische paarse scherm van mijn geïnstalleerde ubuntu.
  Ik ben het niet meer gewend, om net als vroeger in msDos 5 te werken!
  Ik het nu niet mogelijk de grafische interface die ik bedoel?

  vriendelijke groet

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *