More
  ComputerComputer
  Startpagina Handige tips Mac OSX Windows installeren op Mac met Parallels Desktop

  Windows installeren op Mac met Parallels Desktop

  Windows installeren op een Mac kan op verschillende manieren. Een van deze manieren is de ingebouwde techniek in Mac OS genaamd BootCamp. Echter, Windows installeren en gebruiken op een Mac kan makkelijker namelijk met Parallels Desktop.

  Parallels Desktop is een zogeheten Virtuele Machine. Een virtuele machine is een software applicatie die een computer nabootst.

  Doordat u met Parallels Desktop een virtuele machine kunt aanmaken kunt u op deze machine Windows installeren. Dat maakt het uiteindelijk mogelijk om Windows op een Mac te starten. Niet alleen Windows, met Parallels Desktop kunt u ook Mac, Linux of Android installeren op uw Mac.

  Parallels Desktop is zo simpel in gebruik dat iedereen ook zonder technische kennis er gebruik van kan maken.

  In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u Windows kunt installeren op uw Mac met Parallels Desktop.

  Windows installeren op Mac

  Parallels Desktop

  Om te beginnen dient u Parallels Desktop Mac te downloaden. Installeer Parallels Desktop zoals u iedere applicatie op uw Mac installeert.

  Als u nog geen Windows ISO-bestand heeft maar wel een Windows licentie code dan kunt u het Windows ISO-bestand downloaden.

  Nog geen Windows licentie? Koop een Windows licentie veilig en direct via Bol.com.

  Open Parallels Desktop. In het Control Center, klik op de + om een nieuwe virtuele machine aan te maken.

  virtuele machine toevoegen

  Klik op: Install Windows or another OS from a DVD or image file. Klik daarna op de Continue knop.

  nieuwe windows installatie parallels desktop

  Parallels Desktop vind een ISO-bestand automatisch. Zo niet dan klikt u op: Choose manually.

  windows iso selecteren parallels desktop

  Als u: Choose manually heeft gekozen heeft u de keuze uit het installeren van Windows vanaf een DVD, image-bestand of USB drive. Klik op Continue als u de Windows installatie media heeft geselecteerd.

  windows installeren dvd usb of image bestand

  In het volgende venster kunt u de Windows licentie code invullen om Windows sneller te installeren. De installatie van Windows loopt dan automatisch door tot het eind en zal tijdens de installatie van Windows niet meer vragen om een licentie code in te vullen.

  Vink deze optie uit als u niet wilt dat Windows met een code wordt geinstalleerd of als u nog geen licentie code heeft. Klik op de Continue knop om door te gaan.

  windows licentie code parallels desktop

  In het volgende venster kunt u aangeven waar u Windows hoofdzakelijk voor gaat gebruiken. Parallels Desktop past dan de optimale instellingen toe in de Windows virtuele machine, aangepast aan uw Mac computer specificaties.

  Klik op de Continue knop om door te gaan.

  waar gaat u windows voor gebruiken parallels desktop

  Geef de Windows installatie op uw Mac een naam. Selecteer de locatie van het Parallels desktop bestand. Afhankelijk van de grootte van het Windows bron bestand wordt bepaald hoeveel schijfruimte uw Mac vrij dient te hebben voor installatie.

  Onderaan kunt u aangeven of u een snelkoppeling wilt verkrijgen op het Mac bureaublad en of u de instellingen van de Windows virtuele machine wilt aanpassen voor installatie.

  In dit installatie proces ga ik er vanuit dat u de instellingen wilt aanpassen voor installatie. Dit om u een idee te geven wat u allemaal kunt aanpassen.

  Klik op de Create knop om een Windows virtuele machine aan te maken op uw Mac middels Parallels Desktop.

  naam en locatie bestand parallels desktop

  De virtuele Windows machine wordt nu aangemaakt op uw Mac.

  windows virtuele machine aanmaken mac Als de virtuele machine is aangemaakt worden de opties getoond waarmee u de virtuele Windows machine op uw Mac kunt aanpassen.

  In het tabblad: General vind u de instellingen om de virtuele machine naam en omschrijving aan te passen. Ook ziet u waar u de machine voor heeft geinstalleerd “Productivity” in dit voorbeeld en de totale schijfruimte die de Parallels Desktop virtuele machine inneemt op uw Mac.

  parallels desktop configuratie aanpassen

  Het volgende tabblad: Options. Allerlei opties om de virtuele machine aan te passen aan de wens van de gebruiker. Denk hierbij aan welke mappen u wilt delen met de virtuele machine,  welk e-mail programma er gebruikt dient te worden, of de virtuele machine automatisch mag pauzeren etc. Ik raad u aan deze opties stuk voor stuk zelf te bekijken en aan te passen waar nodig.

  parallels desktop opties aanpassen virtuele machine

  Tabblad: Hardware. Dit zijn instellingen die u kunt aanpassen voor de virtuele hardware die de Windows machine gebruikt. In principe hoeft u hier niets aan te passen, de beste instellingen zijn overgenomen uit uw selectie “waarvoor u de machine gaat gebruiken”. Heeft u bijvoorbeeld “Gaming” geselecteerd worden hier de beste instellingen toegepast van uw Mac op de virtuele machine t.b.v. gaming.

  De hardware instellingen zijn wat geavanceerd voor de gemiddelde gebruiker. Ook hier is het raadzaam om de virtuele hardware instellingen waar nodig aan te passen aan uw wensen.

  parallels desktop hardware instellingen aanpassen

  Parallels Desktop biedt ook beveiligings instellingen om uw virtuele machine (bestand) te beveiligen. U kunt een wachtwoord toepassen op de virtuele machine, dit voorkomt dat andere gebruikers van uw Mac de virtuele machine kunnen starten en aanpassen.

  U kunt ook alle instellingen van Windows op uw virtuele Parallels machine isoleren van uw Mac. Als u bijvoorbeeld mappen deelt of andere instellingen en u zet de optie: Isolate Windows from Mac aan dan wordt er geen enkele koppeling meer gelegd tussen de virtuele machine en uw Mac.

  parallels desktop beveiligings instellingen aanpassen

  U kunt nog een back-up instellingen om de Parallels virtuele machine automatisch te backuppen. Als u Time Machine heeft ingesteld wordt de virtuele machine al automatisch meegenomen in de back-up.

  Als u Smartguard activeerd in Parallels dan worden er om de zoveel tijd (die u instelt) automatisch snapshots genomen. Snapshots zijn tijdelijke kopieen van de huidige staat van de virtuele machine, op deze manier kunt u altijd een tijdelijke back-up terugzetten van de virtuele machine.

  parallels desktop backup instellingen virtuele machine

  Als u alle instellingen heeft nagelopen en aangepast waar nodig dan kunt u de configuratie sluiten door op de rode knop te klikken in het configuratie venster. De installatie van Windows zal dan automatisch verder gaan.

  windows installeren mac

  Volg het complete Windows installatie proces en u heeft met succes Windows geinstalleerd op uw Mac.

  windows installatie mac os

  Heeft u vragen dan kunt u het onderstaande commentaar veld gebruiken. Ik help u graag verder, bedankt voor het lezen!

  Lees ook: Mac opschonen en Mac sneller maken.

  Vind u dit artikel handig? Bent u geholpen? Klik dan op de “Vind ik leuk” of “Like” knop. U ondersteunt daarmee mijn website. U kunt ook op één van de andere sociale media knoppen klikken en dit bericht delen op sociale media. Bedankt!

  Avatar of Stefan
  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Safari tabblad of startpagina aanpassen? Dit is hoe! (Big Sur)

  Safari is de standaard web browser van Apple in het Mac OS Big Sur besturingssysteem. Als u de Safari browser start merkt u meteen...

  Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

  Een externe hardeschijf is erg handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe hardeschijf gebruikt kunt u veel...

  Het Bedieningspaneel aanpassen in Mac OS Big Sur, Dit is hoe!

  Het bedieningspaneel is een handige snelle manier om verschillende instellingen in Mac OS Big Sur aan te passen. In het bedieningspaneel kunt u WiFi...

  Batterij percentage weergeven in Mac OS Big Sur

  Het batterij percentage wordt in MacOS Big Sur standaard verborgen. Het batterij percentage wordt niet weergegeven, Big Sur laat alleen zien aan de hand...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x