Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows installeren op een Mac via Parallels 18? Zo werkt het!

Windows installeren op een Mac kan op verschillende manieren. Een van deze manieren is via Parallels desktop voor Mac.

Parallels Desktop is een zogeheten Virtuele Machine. Een virtuele machine is een softwareapplicatie die een computer nabootst.

Doordat u met Parallels Desktop een virtuele machine kunt aanmaken kunt u op deze machine Windows 10 of Windows 11 installeren. Dat maakt het uiteindelijk mogelijk om Windows op een Mac te starten. Niet alleen Windows, met Parallels Desktop kunt u ook Mac, Linux of Android installeren op uw Mac.

Parallels Desktop is zo simpel in gebruik dat iedereen ook zonder technische kennis er gebruik van kan maken.

In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u Windows kunt installeren op uw Mac met Parallels Desktop 18 en hoger.

Windows installeren op een Mac via Parallels desktop

Om te beginnen dient u Parallels Desktop Mac te downloaden. Installeer Parallels Desktop zoals u iedere applicatie op uw Mac installeert.

Als u nog geen Windows ISO-bestand heeft, maar wel een Windows-licentie code dan kunt u het Windows ISO-bestand downloaden.

Nog geen Windows-licentie? Koop een Windows licentie veilig en direct via Bol.com.

Open Parallels Desktop. In het Control Center, klik op de + om een nieuwe virtuele machine aan te maken.

virtuele machine toevoegen

Klik op: Install Windows or another OS from a DVD or image file. Klik daarna op de Continue knop.

nieuwe windows installatie parallels desktop

Parallels Desktop vind een ISO-bestand automatisch. Zo niet dan klikt u op: Choose manually.

windows iso selecteren parallels desktop

Als u: Choose manually heeft gekozen heeft u de keuze uit het installeren van Windows vanaf een USB, image of DVD. Klik op Continue als u de Windows-installatie media heeft geselecteerd.

windows installeren dvd usb of image bestand

In het volgende venster kunt u de Windows-licentie code invullen om Windows sneller te installeren. De installatie van Windows loopt dan automatisch door tot het eind en zal tijdens de installatie van Windows niet meer vragen om een licentie code in te vullen.

Vink deze optie uit als u niet wilt dat Windows met een code wordt geïnstalleerd of als u nog geen licentie code heeft. Klik op de Continue knop om door te gaan.

windows licentie code parallels desktop

In het volgende venster kunt u aangeven waar u Windows hoofdzakelijk voor gaat gebruiken. Parallels Desktop past dan de optimale instellingen toe in de Windows virtuele machine, aangepast aan uw Mac computer specificaties.

Klik op de Continue knop om door te gaan.

waar gaat u windows voor gebruiken parallels desktop

Geef de Windows-installatie op uw Mac een naam. Selecteer de locatie van het Parallels desktop bestand. Afhankelijk van de grootte van het Windows bron bestand wordt bepaald hoeveel schijfruimte uw Mac vrij dient te hebben voor installatie.

Onderaan kunt u aangeven of u een snelkoppeling wilt verkrijgen op het Mac bureaublad en/of u de instellingen van de Windows virtuele machine wilt aanpassen voor installatie.

In dit installatie proces ga ik er vanuit dat u de instellingen wilt aanpassen voor installatie. Dit om u een idee te geven wat u allemaal kunt aanpassen.

Klik op de Create knop om een Windows virtuele machine aan te maken op uw Mac middels Parallels Desktop.

naam en locatie bestand parallels desktop

De virtuele Windows-machine wordt nu aangemaakt op uw Mac.

windows virtuele machine aanmaken macAls de virtuele machine is aangemaakt worden de opties getoond waarmee u de virtuele Windows-machine op uw Mac kunt aanpassen.

In het tabblad: General vind u de instellingen om de virtuele machine naam en omschrijving aan te passen. Ook ziet u waar u de machine voor heeft geïnstalleerd “Productivity” in dit voorbeeld en de totale schijfruimte die de Parallels Desktop virtuele machine inneemt op uw Mac.

parallels desktop configuratie aanpassen

Het volgende tabblad: Options. Allerlei opties om de virtuele machine aan te passen aan de wens van de gebruiker. Denk hierbij aan welke mappen u wilt delen met de virtuele machine,  welk e-mail programma er gebruikt dient te worden, of de virtuele machine automatisch mag pauzeren etc. Ik raad u aan deze opties stuk voor stuk zelf te bekijken en aan te passen waar nodig.

parallels desktop opties aanpassen virtuele machine

Tabblad: Hardware. Dit zijn instellingen die u kunt aanpassen voor de virtuele hardware die de Windows-machine gebruikt. In principe hoeft u hier niets aan te passen, de beste instellingen zijn overgenomen uit uw selectie “waarvoor u de machine gaat gebruiken”. Heeft u bijvoorbeeld “Gaming” geselecteerd worden hier de beste instellingen toegepast van uw Mac op de virtuele machine t.b.v. gaming.

De hardware-instellingen zijn wat geavanceerd voor de gemiddelde gebruiker. Ook hier is het raadzaam om de virtuele hardware-instellingen waar nodig aan te passen aan uw wensen.

parallels desktop hardware instellingen aanpassen

Parallels Desktop biedt ook beveiligings instellingen om uw virtuele machine (bestand) te beveiligen. U kunt een wachtwoord toepassen op de virtuele machine, dit voorkomt dat andere gebruikers van uw Mac de virtuele machine kunnen starten en aanpassen.

U kunt ook alle instellingen van Windows op uw virtuele Parallels machine isoleren van uw Mac. Als u bijvoorbeeld mappen deelt of andere instellingen en u zet de optie: Isolate Windows from Mac aan dan wordt er geen enkele koppeling meer gelegd tussen de virtuele machine en uw Mac.

parallels desktop beveiligings instellingen aanpassen

U kunt nog een back-up instellingen om de Parallels virtuele machine automatisch te backuppen. Als u Time Machine heeft ingesteld wordt de virtuele machine al automatisch meegenomen in de back-up.

Als u Smartguard activeerd in Parallels dan worden er om de zoveel tijd (die u instelt) automatisch snapshots genomen. Snapshots zijn tijdelijke kopieen van de huidige staat van de virtuele machine, op deze manier kunt u altijd een tijdelijke back-up terugzetten van de virtuele machine.

parallels desktop backup instellingen virtuele machine

Als u alle instellingen heeft nagelopen en aangepast waar nodig dan kunt u de configuratie sluiten door op de rode knop te klikken in het configuratie venster. De installatie van Windows zal dan automatisch verder gaan.

windows installeren mac

Volg het complete Windows-installatie proces en u heeft met succes Windows geïnstalleerd op uw Mac.

windows installatie mac os

Heeft u vragen dan kunt u het onderstaande commentaar veld gebruiken. Ik help u graag verder. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Mac opschonen en Mac sneller maken.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!