Windows naast elkaar (Dual boot) installeren, DIT IS HOE

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit artikel via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een PayPal donatie aan PC Tips.

Twee Windows versies, of een ander besturingssysteem naast Windows installeren? Ja dat kan. Dit heet een dual boot en daarmee kunt u twee besturingssystemen naast elkaar gebruiken. Als u de computer opstart heeft u keuze uit twee besturingssystemen.

Het is belangrijk dat u altijd back-ups heeft en back-ups heeft van belangrijke bestanden, zorg ervoor dat u ten alle tijden terug kunt naar de situatie zoals deze is voordat u aan dual boot begint. Als u een fout maakt kunt u zomaar een hele partitie verwijderen of beschadigen.

Windows naast elkaar (Dual boot) installeren

Partitie verkleinen met schijfbeheer

Ik ga er in deze instructie gemakshalve vanuit dat u Windows gebruikt en er naast Windows nog een besturingssysteem naast wilt installeren.

In het zoekvenster van Windows zoek op: diskmgmt.msc

diskmgmt msc openen

Schijfbeheer opent nu. Zoek uw C partitie en klik erop met de rechtermuisknop. Selecteer Volume verkleinen uit het menu.

volume verkleinen schijfbeheer

U kunt daarna aangeven met hoeveel MB de huidige C partitie verkleind dient te worden. Dit is even afhankelijk van hoeveel schijfruimte u nodig heeft voor het besturingssysteem wat u naast Windows wilt installeren.

Mocht u Windows 10 naast Windows 10 willen installeren raadt ik u aan minimaal 30GB (30000 MB) vrij te houden. Deze keuze heeft u zelf mogelijk al gemaakt.

c partitie verkleinen

Als u de partitie heeft verkleind ziet u een ‘niet toegewezen’ vrije ruimte onstaan. Deze ruimte kunt u gebruiken tijdens de installatie van het dual boot besturingssysteem.

niet toegewezen ruimte

Installatie-media aanmaken

Nu u vrije ruimte heeft gemaakt op uw huidige C partitie in Windows dient u installatie media aan te maken het besturingssysteem dat u wilt installeren naast Windows.

Mogelijk heeft u deze installatie media al, zoals een USB Stick met het besturingssysteem erop of een CD/DVD. Als u een ISO-bestand heeft kunt u met ISO2USB installatie media aanmaken.

U heeft nodig een USB stick die helemaal leeg en geformatteerd is, alle data op de USB stick gaat verloren.

Om te beginnen dient u de ISO van het benodigde besturingssysteem te downloaden, of die heeft u al. Daarna download u ISO2USB.exe.

Open ISO2USB.exe. In het veld: New drive Label, geef het beestje een naam. Maakt niet uit.

Onder ISO File, selecteer het zojuist gedownloade of bekende ISO bestand – besturingssysteem.

Klik op Process om de ISO op de USB Stick te plaatsen.

iso2usb hiren bootcd

Even wachten tot de Bootable ISO gemaakt is.

Start nu uw computer vanaf de USB. U dient de USB Stick in de boot order als eerste in te stellen zodat het besturingssysteem installatie proces dus start voor dat Windows wordt gestart.

Het probleem is: elke computer dient op een andere manier geconfigureerd te worden om een USB Stick als eerste apparaat in te stellen in de ‘BIOS Boot order’.  Het is dus niet mogelijk voor mij om dit voor elke computer apart aan te bieden in deze instructie. Maar ik ga het wel proberen; zet de computer uit, helemaal uit, druk op de aanzet knop, en druk zsm F2 OF F12 of DEL op uw toetsenbord. U bent nu ALS het goed is in de Bios instellingen. Zoek naar BOOT ORDER en wijzig deze zodanig dat de USB Stick als eerste apparaat staat ingesteld.

Windows installeren in dual boot

Volg het normale Windows installatie proces totdat u bij welke type installatie u wilt installeren bent.

Tijdens de installatie van Windows is het belangrijk dat u de optie: alleen Windows installeren (geavanceerd) kiest!

alleen Windows installeren

Niet de optie om Windows te upgraden, U overschrijft dan mogelijk uw huidige Windows installatie.

Installeer het besturingssysteem op de eerder vrijgemaakte ‘niet toegewezen‘ schijfruimte.

niet toegewezen ruimte windows installeren

U heeft na de installatie en herstart de keuze om een van de twee besturingssystemen van Windows te selecteren.

dual boot selecteren

Als u klikt op: Standaardinstellingen wijzigen of andere opties kiezen heeft u nog een aantal opties.

zo kunt u een timer instellen om na een aantal seconden automatisch het besturingssysteem te selecteren. U kunt ook een standaard besturingssysteem instellen, niet aan te raden.. Of andere opties zoals herstelprogramma’s of Windows starten vanaf een ander apparaat.

dual boot opties

Als u Linux naast Windows installeert zal Linux een GRUB boot loader installeren die het mogelijk maakt om de keuze te maken tussen Windows of Linux.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓