Energiemodus aanpassen in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
energiemodus aanpassen in windows 11

Alle recente versies van Windows hebben instellingen voor de energiemodus waarmee u het stroomverbruik van uw computer kunt regelen. Windows 11 vormt hierop geen uitzondering. Dat betekent dat u, net als bij zijn voorgangers, ook in Windows 11 verschillende instellingen kunt toewijzen om de prestaties in evenwicht te brengen met het energieverbruik.

Standaard gebruikt Windows 11 een “gebalanceerd” energiemodus die prestaties verbetert met het stroomverbruik. U kunt dat echter wijzigen om ofwel energie te besparen ten koste van prestaties of de beste prestaties te krijgen met een hoger batterijverbruik.

Windows 10 biedt minstens drie manieren om de instellingen in Windows 10 energiemodus van uw computer te wijzigen, waaronder de optie om snel tussen energiemodi te schakelen, rechtstreeks vanaf het batterijpictogram in het systeemvak op de taakbalk. In Windows 11 kunt u dit doen via de instellingen.

In dit artikel doorloop ik samen met u instellingen om de energiemodus op uw Windows 11 computer aan te passen om de levensduur van de batterij te verbeteren.

Energiemodus aanpassen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows instellingen

Klik links in het menu op Systeem. Klik daarna op de “Aan/uit & accu” instellingen.

Batterijbesparing instellingen in Windows 11

Energiemodus

Klik op Energiemodus om te kiezen uit drie verschillende energie modi.

  • Beste energie-efficiëntie
  • Gebalanceerd (standaard)
  • Beste prestaties

Beste energie-efficiëntie probeert energie te besparen door de snelheid van de CPU de hele tijd te verlagen en de helderheid van het scherm te verlagen, naast andere soortgelijke instellingen.

Gebalanceerd verhoogt automatisch de snelheid van de CPU wanneer de computer het nodig heeft, en verlaagt het wanneer het niet nodig is. Dit is de standaardinstelling.

Lees ook
"Diagnostiek van app" uitschakelen in Windows 11

De modus Beste prestaties verlaagt de snelheid van de CPU niet wanneer het niet wordt gebruikt, en laat de CPU het grootste deel van de tijd op hogere snelheden draaien. Het verhoogt ook de helderheid van het scherm. Andere onderdelen, zoals Wi-Fi of schijfstation(s), gaan mogelijk ook niet in de energiebesparingsmodus.

Als u een energie modus heeft gekozen dan is deze energie modus direct actief. Er is geen herstart van de computer nodig.

Energiemodus Windows 11

Scherm en slaapstand instellingen

Om meer energie te besparen in Windows kunt u ook het scherm en slaapstand instellingen in Windows 11 aanpassen. U bepaalt hiermee wanneer het schermt moet worden uitgeschakeld of wanneer de computer in slaapstand gaat of juist niet.

Klik op Scherm en slaapstand. Er zijn enkele instellingen die u aan kunt passen naar wens.

  • Bij gebruik van batterijstroom, het scherm uitschakelen na.
  • Wanneer aangesloten op netstroom, het scherm uitschakelen na.
  • Bij gebruik van batterijstroom, het apparaat in slaapstand zetten na.
  • Wanneer aangesloten op netstroom, het apparaat in slaapstand zetten na.

Deze instellingen zijn voor ieder verschillend. Standaard staan al deze scherm en slaapstand instellingen op Nooit.

Scherm en slaapstand instellingen in Windows 11

Batterijbesparing

In Windows 11 zit ook een functie om batterij te besparen. U kunt in Windows 11 zelf aangeven wanneer en/of u wenst dat batterijbesparing wordt geactiveerd.

Klik op de “Nu inschakelen” knop om batterijbesparing direct in te schakelen. Dit werkt alleen als uw computer niet verbonden is met netstroom. Daarnaast kunt u ook een percentage selecteren wanneer de batterijbesparing modus moet worden ingeschakeld. Als u wilt dan kunt u in deze batterijbesparing instellingen ook aangeven of het scherm moet worden gedimd bij een laag batterij percentage.

Lees ook
Kortingscodes en winkelen met Microsoft Edge om geld te besparen

Batterijbesparing in Windows 11

Accuverbruik

Klik op Accuverbruik om inzicht te krijgen in het accuverbruik voor een vast ingestelde periode. U ziet dan direct hoelang het scherm aan- of uit stond en de slaaptijden van de computer.

Onderin ziet u het batterijverbruik per app.

Accuverbruik in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
8 reacties
  1. Waarom houd de laptop de instelling ‘beste prestaties’, niet vast. Als ik de laptop uit doet en weer start, staat de laptop weer in zijn oude instelling, ‘gebalanceerd’, waarom?

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *