Mac OS onderhoudstaken uitvoeren (zonder apps)

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Mac OS X bevat een aantal scripts en taken die standaard onderhoud uitvoeren. Deze onderhoudstaken zijn onderverdeeld in dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Het is aan te raden om deze taken uit te voeren om uw Apple Mac computer in top conditie te houden.

Geen zin om handmatig onderhoud te plegen aan uw Mac?
Met CleanMyMac kunt u automatisch onderhoud plegen aan uw Mac, uw Mac wordt dagelijks opgeschoond. U heeft geen omkijken meer naar scripts, bestanden of logbestanden. Meer informatie

Er zijn verschillende apps beschikbaar om Mac onderhoudstaken, welke standaard in Mac OS X zitten te starten. Het is echter ook mogelijk om deze onderhoudstaken handmatig te starten via Terminal. U gebruikt dus een command-line prompt om de onderhoudstaken te starten in Mac OS X.

Het is belangrijk dat u super user rechten heeft in Mac OS X, administrator of beheerders rechten dus. Bent u geen beheerder dan kunt u deze taken niet handmatig starten.

Het starten van onderhoudstaken gaat via Terminal. Om terminal te openen op uw Mac gaat u naar Applicaties > Hulpprogramma’s > Terminal. U kunt ook CMD + Spatiebalk indrukken en via Spotlight zoeken op Terminal.

In het terminal venster typt u: sudo periodic daily weekly monthly

Om de onderhoudstaken uit te voeren op uw Mac is uw beheerderswachtwoord nodig. Geeft uw beheerderswachtwoord om het “sudo” (super user – do –) command uit te kunnen voeren.

onderhoudstaken mac uitvoeren

Als u het commando in Terminal heeft uitgevoerd krijgt u verder geen bericht. Het scherm blijft leeg en er is geen output. Er is echter een manier via de logbestanden om te controleren of de dagelijkse, wekelijkse, en maandelijkse onderhoudstaken in Mac OS X zijn uitgevoerd.

Blijf in Terminal en type het volgende commando: ls -al /var/log/*.out

U vraagt met het bovenstaande commando een lijst op met de bestanden die eindigen op .out in de /var/log/ map in Mac OS X. Als het goed is wordt er nu een lijst weergegeven op datum en datum. U kunt controleren aan de datum en tijd of het commando met succes is uitgevoerd.

var log bestanden mac

Als u de onderhoudstaken in Mac OS X uitvoert wordt het volgende gedaan.

apple gerelateerde cache bestanden worden verwijderd, tijdelijke bestanden van Apple applicaties worden gerecycled. Ongebruikte lettertypen, talen en woordenboeken worden verwijderd.

Dit is overigens lang niet alles wat u kunt opschonen en ik raad u aan om in ons artikel mac sneller maken en opschonen te kijken voor meer onderhoudstips voor uw Mac.

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓