7 Mac tips die BIJNA niemand weet! Productiviteit tips

Stefan
safari browser snelkoppeling

In dit artikel een 7 tal tips voor Mac OS die u mogelijk nog niet wist. Dit zijn tips die u meestal niet terugvind in handleidingen of in andere documentatie van uw Mac. Dit zijn de 7 handige tips die het werken met uw Mac net iets productiever, sneller en vooral leuker maken.

7 Mac tips die u mogelijk nog niet wist

Doelschijfmodus

Doelschijfmodus is functionaliteit waarmee u twee Mac computers met elkaar kan verbinden en waar een Mac fungeert als een hardeschijf. Doelschijfmodus is vooral handig als u bestanden van de ene Mac naar de andere wilt kopiëren. Het enige wat u nodig heeft is een thunderbolt of een firewire kabel.

Ga naar de Mac systeemvoorkeuren. Klik op Opstartschijf. Indien het nodig is ontgrendel de Opstartschijf instellingen door op het slot icoon te klikken en uw beheerderswachtwoord in te geven. Daarna klik op de Doelschijfmodus knop.

Tip: u kunt ook de computer herstarten en de T knop op uw toetsenbord ingedrukt houden om Doelschijfmodus tijdens het opstarten meteen te activeren.

doelschijfmodus

U krijgt nu een melding:
De computer wordt opnieuw opgestart in de doelschijfmodus. Om de computer als harde schijf te gebruiken, sluit je de computer met een Thunderbolt- of FireWire-kabel op een andere computer aan. Om de doelschijfmodus uit te schakelen, druk je op de aan/uit-knop.

Koppel twee Mac computers aan elkaar via de kabels en u kunt bestanden uitwisselen via de Mac’s. De Mac in doelschijfmode verschijnt als een externe hardeschijf in Finder.

Lees ook
Voorkom dat macOS Ventura in Slaapstand gaat

Let wel als u FileVault heeft geactiveerd dat u eerst FileVault uitschakelt.

Kopieer en plak zonder stijl

Wel eens tekst gekopieerd via het klembord en daarna geplakt in een applicatie zoals bijvoorbeeld Word? Dan bent u waarschijnlijk wel bekend dat als de tekst die u gekopieerd heeft een stijl bevat dat deze stijl wordt mee gekopieerd en dus ook geplakt wordt in een ander document.

Door Option + Command + V op uw toetsenbord te drukken als u de tekst gaat plakken (normaliter is dit Command + V) dan plakt u de tekst zonder stijl. Scheelt weer handeling door op zoek te gaan hoe u de stijl dient te verwijderen na het kopiëren en plakken.

Website snelkoppeling toevoegen aan Dock

Als er een website is die u vaak bezoekt, waarom zou u dan telkens de browser openen en via de browser deze website bezoeken? Dat kan sneller, u kunt namelijk de website die u graag bezoekt toevoegen aan het Dock. U weet wel, de menu balk onderin met alle iconen van de applicaties op uw Mac.

Open de website in Safari. Klik op het icoon in de adresbalk voor de URL.

safari browser snelkoppeling

Sleep het icoon naar uw Bureaublad als u het icoon nog wilt aanpassen om duidelijk te maken welke website het is en Daarna pas naar het Dock, of, sleep het icoon meteen naar uw Dock om de website snelkoppeling meteen aan het Dock te koppelen.

Op deze manier kunt u uw favoriete website nog sneller bezoeken.

Snel printen vanaf het Bureaublad

Als u al een printer heeft geïnstalleerd in Mac OS dan is het mogelijk om documenten of bestanden snel te printen. Het enige wat u hoeft te doen is het document op het printer icoon te slepen om meteen te beginnen met printen, zo werkt het.

Lees ook
Wachtwoord instellen voor het wijzigen van Wifi op een Mac

Ga naar de Systeemvoorkeuren en klik op Printers en scanners.

Klik op de geïnstalleerde printer en sleep deze printer naar het Bureaublad.

snel printen mac

Als u nu een document of afbeelding heeft dan kunt u deze selecteren en slepen op het printer icoon op het Bureaublad. Het document zal direct worden geprint.

Schermdeling via Berichten

De berichten applicatie in Mac OS maakt het ook mogelijk om uw beeldscherm te delen met een contactpersoon. U kunt uw eigen scherm delen of vragen om het scherm van de ander te delen.

Open de Berichten applicatie op uw Mac. Selecteer een contact uit uw contactenlijst. Klik in het menu op Contactpersonen en selecteer Nodig uit om scherm te delen OF vraag om scherm te delen.

schermdeling via berichten mac

Erg handig om ondersteuning te bieden via schermdeling aan familie leden, bijvoorbeeld.

Bestanden bekijken zonder ze te openen

Een erg handige functionaliteit tip. U kunt bestanden bekijken zonder ze te openen. Als u in Finder een bestand ziet waarvan u de inhoud wilt bekijken, bijvoorbeeld een tekstbestand, video of een afbeelding dan kunt u door simpel met de muis op het bestand te klikken en door op de spatiebalk te klikken het bestand bekijken.

Dit scheelt weer opstarttijd van de applicatie om de inhoud van het bestand weer te geven. Het is een versnelde weergave van het bestand.

bestand snel openen mac

Bestanden kopiëren en daarna verplaatsen

Als u wel eens bestanden wilt verplaatsen naar een andere locatie op uw Mac dan kunt u dat doen door Command + C en daarna Command + V te klikken op uw toetsenbord. U maakt dan een kopie van een bestand en plakt deze kopie weer op een nieuwe locatie. Echter, dan heeft u dubbele bestanden.

Lees ook
Cookies verwijderen in Safari

Als u eerst het bestand kopieert met Command + C en daarna op Option + Command + V drukt dan verplaatst u het bestand zonder een kopie te maken. Persoonlijk vind ik dit een erg handige productiviteit tip!

Bedankt voor het lezen

Ik hoop dat de tips handig waren en dat u er wat aan heeft in de toekomst.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *