Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Wat is het Mac adres van mijn Mac, MacBook of iMac?

Elk netwerk apparaat in een Mac, MacBook of iMac heeft een mac adres. Een mac adres is een unieke identificatiecode die is toegewezen aan de netwerkinterfacekaart van een apparaat.

Via een mac adres kan een netwerkapparaat communiceren met andere computer of apparaten via een lokaal netwerk of het internet. Er zijn verschillende redenen waarbij het handig kan zijn om het mac adres van uw Mac computer te weten.

In eerste instantie kan het helpen bij het instellen van netwerkapparaten zoals bij het aanmaken van een netwerk. Sommige netwerkbeheerders willen een uitzondering maken voor specifieke apparaten die alleen toegang mogen krijgen tot het netwerk. Een netwerkfilter op basis van Mac adres is dan een optie. Om een uitzondering toe te voegen voor het netwerk moet u het Mac adres van het apparaten weten.

Een mac adres maakt het ook mogelijk om een apparaat op het netwerk te identificeren en te volgen. Als u alle mac adressen weet dan kunt u uw Mac onderscheiden in het netwerk. 

Er zijn verschillende manieren om het mac adres op uw Mac op te zoeken. De meest gebruikte, licht ik toe in dit artikel.

Wat is het Mac adres van mijn Mac, MacBook of iMac?

Mac adres opzoeken via instellingen

Open de instellingen door linksbovenin op het Apple-pictogram te klikken. In het menu klikt u op “Systeeminstellingen”.

In de systeeminstellingen klikt u vervolgens op “Netwerk” gevolgd door de actieve netwerkadapter. De actieve netwerkadapter is te herkennen aan het groene rondje naar de “verbonden” verbinding indicatie.

Actieve netwerk

Helemaal onderin klikt u op de knop “Geavanceerd” om de geavanceerde netwerkinstellingen te openen.

Gevanceerde netwerkinstellingen

U ziet vervolgens het wifi of ethernet mac adres. Het mac adres is een reeks van zes sets van twee cijfers of letters, gescheiden door dubbele punten of streepjes. Het eerste deel van het  mac adres geeft de fabrikant van de netwerkkaart aan, terwijl de rest van het adres uniek is voor elk apparaat.

Wat is het Mac adres van mijn Mac, MacBook of iMac

Mac adres opzoeken via Terminal

Terminal is een CLI – command line interface die toegang biedt tot het onderliggende systeem UNIX op Mac computers. Ook via Terminal kunt u het mac adres opzoeken op uw Mac, MacBook of iMac.

Open Terminal. Druk hiervoor op de Command + Spatiebalk toetsen en zoek op “terminal”. In het Terminal venster typt u:

ifconfig en0 | grep "ether"

ifconfig

Het kan zijn dat u een ander apparaatnummer dan “en0” moet gebruiken, afhankelijk van de netwerkinterfacekaart die uw Mac gebruikt. Als u bijvoorbeeld een draadloze netwerkverbinding gebruikt, kunt u “en1” proberen in plaats van “en0”. U kunt alle netwerkinterfacekaarten bekijken door het “ifconfig” commando te typen zonder argumenten.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!