Wi-Fi werkt niet op Mac? Probeer deze tips!

Stefan
Wi-Fi werkt niet op Mac? Probeer deze tips!

Over het algemeen werkt wifi op een Mac direct. Dat betekent dat u via de instellingen op uw Mac verbinding maakt met een wifi netwerk en de verbinding is direct beschikbaar.

Wanneer wifi niet werkt op een Mac, dan kan dit te maken hebben met zowel hardware als software. Het is dan ook belangrijk dat als u de oorzaak niet weet om verschillende stappen uit te voeren om het wifi probleem te identificeren en op te lossen.

In deze gids doorlopen we verschillende stappen en bied ik verschillende tips om een wifi verbinding die niet werkt op uw Mac op te lossen.

Wi-Fi werkt niet op Mac

Bent u verbonden met het goede wifi netwerk?

Wanneer u verbinding maakt met uw Mac naar een wifi netwerk, dan worden de wifi netwerken behouden. Uw Mac kan in dit geval dan direct verbinding maken op het moment dat het wifi netwerk binnen bereik is. Wanneer er verschillende wifi netwerken beschikbaar zijn in uw omgeving waar u eerder mee bent verbonden, dan kan het zijn dat er op dit moment niet met het goede wifi netwerk is verbonden. Controleer daarom of wifi met het goede netwerk verbonden.

Klik in menu balk op het wifi pictogram en controleer of wifi is verbonden met het netwerk waarvan u verwacht dat er is verbonden. Zo niet, klik dan op het correcte wifi netwerk om ermee te verbinden.

Verbonden met het goede wifi netwerk

Wifi netwerk verwijderen en opnieuw verbinden

Als u nog steeds problemen ervaart met wifi, dan kan het helpen om het wifi netwerk te verwijderen uit de lijst van beschikbare netwerken en er opnieuw mee te verbinden. De netwerkinstellingen worden dan opnieuw ingesteld en dit kan eventuele wifi netwerkproblemen oplossen.

Lees ook
Finder reageert niet op uw Mac? Probeer deze tips!

Klik links bovenin op het Apple pictogram op het menu te openen. Klik op “Systeeminstellingen”. Klik in het menu op “Netwerk” en vervolgens op “Wifi”.

wifi instellingen openen mac

Klik rechtsonderin op de knop “Geavanceerd”.

Geavanceerde wifi netwerk instellingen openen

In de lijst van “bekende netwerken” klikt u rechts naast het wifi netwerk wat u wilt verwijderen op de drie puntjes. Klik vervolgens op “verwijderen uit lijst”.

bekend wifi netwerk verwijderen mac

Schakel wifi uit door de knop om te zetten. Wacht 30 seconden en schakel wifi weer in door nogmaals op de knop te klikken.

wifi uitschakelen

In de sectie “Andere netwerken” ziet u nu het wifi netwerk waar u mee verbonden was verschijnen, klik op “verbinden” om er verbinding mee te maken door uw wifi wachtwoord in te geven.

Als u verbonden bent zou wifi weer moeten werken. Zo niet, ga door naar de volgende tip.

Wifiprobleemoplossing uitvoeren

Wifiprobleemoplossing is een hulpmiddel in macOS waarmee u macOS problemen met draadloze netwerkverbindingen kunt laten oplossen. Dit hulpmiddel doorloopt zelf verschillende stappen en zal de probleemoplossing zelf uitvoeren. Daarnaast kan het aanbevelingen doen om wifi problemen op te lossen.

Druk op de Spatiebalk + CMD knop op uw toetsenbord. In het Spotlight zoekvenster type: wifiprobleemoplossing

wifiprobleemoplossing uitvoeren mac

Wifiprobleemoplossing is een app waarmee u veelvoorkomende problemen met uw draadloze verbinding kunt opsporen. De app kan uw draadloze verbinding ook bewaken om verbindingsfouten op te sporen die met tussenpozen optreden.

Nadat je de uitvoering van deze assistent hebt voltooid, wordt een diagnostisch rapport in /var/tmp aangemaakt. Door een kopie van het rapport naar Apple te sturen, stemt u in met het gebruik van de inhoud van het rapport door Apple.

Lees ook
Malware verwijderen Mac? Stap voor Stap instructies

Het is mogelijk dat wifiprobleemoplossing uw netwerkinstellingen tijdelijk wijzigt tijdens het uitvoeren van de diagnostische tests.

wifiprobleemoplossing

Vernieuw DHCP lease

Om wifi problemen op te lossen kan het soms helpen om de DHCP lease te vernieuwen. Een DHCP lease is een tijdelijke toewijzing van een IP-adres aan uw Mac in het netwerk. Door deze lease te vernieuwen krijgt uw Mac een nieuw IP-adres van de DHCP server in uw netwerk.

Klik links bovenin op het Apple pictogram op het menu te openen. Klik op “Systeeminstellingen”. Klik in het menu op “Netwerk” en vervolgens op “Wifi”.

wifi instellingen openen mac

Klik rechts naast het wifi netwerk waarmee u bent verbonden op de “Details” knop.

wifi details openen

Links in het menu klik op “TCP/IP” en vervolgens rechts in de instellingen op de knop “Vernieuw DHCP-lease”.

Vernieuw DHCP-lease

Klik op “toepassen” om te bevestigen. Controleer na 30 seconden of wifi nu wel werkt.

DNS instellingen controleren

Als u verbonden bent uw wifi netwerk, dan krijgt u DNS instellingen toegewezen. Dit zijn meestal de DNS server van uw internetprovider. Als er problemen zijn met deze DNS servers dan werkt uw wifi niet. U kunt dan via de browser geen websites bezoeken, dit geeft een foutmelding.

Het is dan ook aan te raden om de DNS instellingen tijdelijk te wijzigen of hierna wifi wel werkt.

Klik links bovenin op het Apple pictogram op het menu te openen. Klik op “Systeeminstellingen”. Klik in het menu op “Netwerk” en vervolgens op “Wifi”.

wifi instellingen openen mac

Klik rechts naast het wifi netwerk waarmee u bent verbonden op de “Details” knop.

wifi details openen

Klik vervolgens links in het menu op “DNS” en hierna op het “[+]” pictogram om een DNS server in te stellen. Ik raad aan om de huidige DNS instellingen op te slaan als back-up.

Lees ook
Uw Mac voorbereiden op de macOS Monterey update!

DNS instellingen wijzigen mac

Geef twee DNS servers in:

8.8.8.8
1.1.1.1

Klik op “OK” om te bevestigen.

DNS wijzigen mac

Controleer nu of wifi wel werkt. Zo niet, verwijder de DNS servers dan door ze stuk voor stuk te selecteren en op de “-” knop te klikken. De DNS servers die u van uw internetprovider heeft gekregen staat nu weer terug.

Zorg dat u niet verbonden bent met een VPN server

Als u een VPN gebruikt, en u vergeet deze uit te zetten dan blijft u ermee verbonden. Wanneer er problemen zijn met deze VPN server en u bent nog steeds verbonden dan kunt u niet meer internetten, wifi werkt dan niet meer is veel gezochte foutmelding. Controleer dus of u al dan niet per ongeluk alsnog verbonden bent met een VPN.

Klik links bovenin op het Apple pictogram op het menu te openen. Klik op “Systeeminstellingen”. Klik in het menu op “VPN”. Zorg dat u niet verbonden bent met een VPN door de verbinding met de VPN te verbreken.

Verbinding VPN mac

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook deze 30 tips om uw Mac sneller te maken.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *