Beschadigd Microsoft Word document repareren

Stefan
Beschadigd Microsoft document repareren

Als er een Word-document is beschadigd, dan kunt u het waarschijnlijk wel openen, maar ziet u een foutmelding dat er onleesbare inhoud is aangetroffen.

Op dit moment kan Microsoft Word het Word-bestand niet meer goed lezen en dus de inhoud niet tonen.

Word heeft onleesbare inhoud aangetroffen

Dit heeft vaak meerdere redenen. Een van de meest voorkomende redenen zijn:

  1. Stroomuitval of systeemcrashes tijdens het opslaan van het document. Hierdoor kan het document beschadigd raken.
  2. Malware of virussen die het bestand infecteren door bijvoorbeeld encryptie zoals ransomware dit doet.
  3. Hardwarefouten of -storingen waardoor het Word-bestand beschadigd kan raken.
  4. Corruptie of beschadiging van opslagmedia. Als het bestand op externe media opgeslagen, dan kan het verkeerd loskoppelen van het apparaat zorgen dat de inhoud beschadigd raakt.
  5. Menselijke fouten, bijvoorbeeld het bestand verwijderen of verkeerd opslaan.

Er zijn enkele tips die u kunt proberen om een beschadigd Microsoft Word-document te repareren. Deze tips leest u in dit artikel.

Beschadigd Microsoft Word document repareren

Openen en herstellen

Het eerste wat u kunt proberen is het bestand te openen in “Openen en herstellen” modus.

Als u “Openen en herstellen” probeert, zal Word proberen alle fouten in het bestand die het kan detecteren te herstellen. Het zal proberen zoveel mogelijk van de inhoud te herstellen, met behoud van de opmaak, het ontwerp en andere kenmerken van het oorspronkelijke document. Afhankelijk van de ernst van de schade kunt u kiezen tussen de modi “Herstellen” en “Gegevens ophalen”.

De modus “Herstellen” probeert het document te herstellen door beschadigde of ontbrekende delen van het bestand te repareren. De modus “Gegevens uitpakken” daarentegen haalt alle tekst of gegevens die kunnen worden hersteld uit het bestand, maar de opmaak of ontwerp van het oorspronkelijke document blijft niet behouden.

Lees ook
Microsoft Office automatisch updaten werkt niet

Hoewel de “Openen en herstellen” functie kan helpen bij het herstellen van een beschadigd document, is het niet altijd in staat is om het bestand volledig in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Open Microsoft Word. In het menu klik op “Bestand” en vervolgens op “Openen”. Selecteer het Word-document dat u wenst te herstellen. Klik vervolgens rechts naast “Openen” op het pijltje naar beneden. In het menu klikt u op “Openen en herstellen”.

Openen en herstellen in Microsoft Word

Niet opgeslagen documenten herstellen

Met Microsoft Word kunt u alle niet-opgeslagen of automatisch opgeslagen versies van een document terughalen waaraan u werkte, maar die u niet hebt opgeslagen vóór een vastloper, stroomuitval of een andere onverwachte gebeurtenis.

Wanneer u Microsoft Word na een dergelijke gebeurtenis opent, kan het programma automatisch detecteren dat een document niet werd opgeslagen en aanbieden om een niet-opgeslagen versie van het document te herstellen.

Open Microsoft Word. In het menu klik op “Bestand” en vervolgens op “Info”. Klik op “Document beheren” en klik op “Niet opgeslagen documenten herstellen”.

Niet opgeslagen documenten herstellen

Zodra u de niet-opgeslagen versie van het document heeft geopend, moet u het onmiddellijk opslaan met een nieuwe naam om te voorkomen dat eerder opgeslagen versies worden overschreven.

Deze functie is vooral handig als u al een tijdje aan een document werkt en het niet recent hebt opgeslagen, of als u per ongeluk een document hebt gesloten zonder het eerst op te slaan.

Hulpmiddel gebruiken om beschadigd Word-document te herstellen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het repareren van een beschadigd Microsoft Word document.

Enkele voorbeelden zijn “Stellar Repair for Word“, “DataNumen Word Repair“, en “Kernel for Word Repair“. Ook is er een online hulpmiddel genaamd “Officerepair Word recovery“. Houdt er rekening mee dat u geen privacy gevoelige Word-documenten upload naar websites.

Lees ook
Meldingen in Outlook inschakelen en bewerken

Als geen van de bovenstaande methoden werkt, raad ik u aan mogelijk contact opnemen met Microsoft-ondersteuning voor hulp. Leg het probleem uit en geef alle relevante informatie, zoals foutberichten of schermafbeeldingen. Mogelijk kan ondersteuning een oplossing bieden of aanvullende stappen voorstellen om uw document te repareren. Hiervoor is wel een geldige Office licentie vereist.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Specifieke bestanden herstellen uit een Windows herstelpunt.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *