Hoe Bluetooth inschakelen in Windows 10? 2 Simpele methodes!

Heel veel apparaten met Windows 10 erop geïnstalleerd hebben ook de Bluetooth functionaliteit om externe apparatuur te koppelen middels Bluetooth. Bluetooth kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een muis, printer, koptelefoon of keyboard te pairen via Bluetooth.

Echter om eerst apparaten te kunnen koppelen dient U wel Bluetooth in te schakelen in Windows 10. Hierna kan uw Windows 10 apparaat gevonden worden en Windows 10 anderzijds ook de randapparatuur kan vinden en ermee kan verbinden.

Voordat ik uitleg hoe je bluetooth kan inschakelen in Windows 10 is het leuk om te weten wat Bluetooth nu eigenlijk is en hoe het werkt. In het kort leg ik uit wat Bluetooth is en hoe het werkt tussen twee apparaten.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een draadloos radio communicatie standaard die is ontworpen voor communicatie over korte afstanden, tussen verschillende soorten apparaten. De Bluetooth technologie gebruikt 2,4 GHz frequenties net zoals de de 802.11b en 802.11g draadloze netwerk standaarden. Echter gebruikt Bluetooth minder “kracht” en dit zorgt voor een veel korter bereik, tragere overdrachtssnelheden en een lager stroomverbruik.

Je hebt bij Bluetooth verschillende versies, Bluetooth 1 tot en met 5. Het verschil zit hem in de kwaliteit (sterkte van het signaal), het soort apparaten wat met elkaar kan verbinden en de hoeveelheid stroom die de chip verbruikt.

Bluetooth is in 1994 uitgevonden door het Zweedse bedrijf Ericsson. Echter, sinds 1998 wordt de Bluetooth standaard beheerd door de Special Interest Group (SIG) Bluetooth. Leuk om te weten.

Hoe Bluetooth inschakelen in Windows 10?

Er zijn twee simpele manieren om Bluetooth in te schakelen in Windows 10. De eerste is via het Actiecentrum, en de tweede is via Instellingen. Beide methodes om Bluetooth te activeren in Windows 10 zal ik toelichten met afbeeldingen.

Bluetooth inschakelen via het Actiecentrum in Windows 10

Rechts onderin bij Windows 10 vind u het actiecentrum icoon, U ziet dit icoon in de onderstaande afbeelding. Als u hierop klikt opent zich het actiecentrum, dit is een snel-menu voor het activeren van bepaalde functies in Windows 10.

Middels het actiecentrum kunt U simpel en snel Bluetooth aan of uitzetten door op het “Bluetooth” tegeltje te klikken. Indien de Bluetooth tegel blauw kleurt staat Bluetooth aan en is de tegel grijs dan staat Bluetooth uit.

bluetooth inschakelen windows 10 actiecentrum

Zet Bluetooth aan door erop te klikken en klik met de rechtermuisknop op de Bluetooth tegel, open nu Ga naar Instellingen.

windows 10 bluetooth instellingen

De volgende stap kunt U overslaan, klik hier om naar de Bluetooth instellingen te gaan. Dit was methode 1 om Bluetooth in te schakelen in Windows 10.
Methode 2 wordt hieronder beschreven.

Bluetooth inschakelen via Instellingen in Windows 10

Een andere manier om Bluetooth in te schakelen is via de Instellingen in Windows 10. Klik op de start-knop en selecteer Instellingen uit het menu.

windows 10 instellingen

Klik nu op Apparaten in het Instellingen menu.

windows 10 apparaten beheren

Uit het linker menu klik op Bluetooth, en schakel Bluetooth in door op de slider te klikken.

bluetooth aanzetten in instellingen windows 10

Bluetooth apparaten beheren in Windows 10

Er verschijnt nu een venster met Bluetooth instellingen. In dit venster kunt U Bluetooth apparaten beheren, koppelen en uw Windows 10 apparaat detecteer baar maken voor andere apparaten.

Bij “Verwante instellingen” open het “Meer Bluetooth-instellingen” menu. In het Bluetooth instellingen menu, zet een vinkje bij “Bluetooth-apparaten kunnen deze pc vinden” en klik op Toepassen en daarna op OK.

Hiermee maakt U uw Windows 10 apparaat detecteer baar voor andere externe apparatuur of computers etc.

bluetooth apparaten beheren windows 10

In de instellingen kunt U apparaten koppelen door op de naam van het apparaat te klikken en Koppelen te kiezen. Het apparaat wordt daarna verbonden met uw Windows 10 apparaat.

windows 10 bluetooth apparaat verbonden

Wat als ik geen Bluetooth instellingen kan vinden in Windows 10?

Als er geen Bluetooth instellingen te vinden zijn in Windows 10 via het actiecentrum of via de Instellingen dan beschikt uw apparaat niet over een ingebouwde Bluetooth chip. U kunt dan het beste een Bluetooth dongel kopen. Dit is een externe, vaak via USB verbonden Bluetooth apparaat die U kunt gebruiken om toch apparaten via Bluetooth met elkaar te koppelen.

Ik hoop U hiermee geholpen te hebben, heeft U een vraag dan kunt U het onderstaande commentaar veld gebruiken.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

2 Reacties

  1. P.Boers
    december 12, 2019

Plaats een reactie