Automatisch wisselen tussen licht en donker (dark) modus

Stefan
Automatisch wisselen tussen licht en donker dark modus

Alhoewel Windows 11 een optie heeft om te schakelen tussen een lichte en donkere modus, is het een handmatig proces dat verschillende stappen vereist. Auto Dark Mode X is een open source applicatie waarmee u een schema kunt configureren om automatisch te schakelen tussen de lichte en donkere modus.

Bovendien bevat de app ook uitzonderingen om te voorkomen dat er wordt geschakeld terwijl u aan het gamen bent of op de batterij werkt. U kunt zelfs aangeven of apps, de kleur moeten volgen of in hun huidige licht thema moeten blijven. Overigens werkt deze app ook in Windows 10.

Voordat je automatisch wisselen tussen de kleurenmodus kunt inschakelen, moet u de applicatie installeren, die gratis beschikbaar is via GitHub.

Automatisch wisselen tussen licht en donkere modus in Windows 10 of Windows 11

Ga naar de GitHub download pagina. Klik bij “Assets” op het bestand dat u wilt downloaden en open het installatiebestand.

AutoDarkMode installeren

Installeer AutoDarkModus op uw computer. Klik op “Installeer voor alle gebruikers” en selecteer de Nederlandse taal. Open de app.

Klik links op “Tijd”. U heeft nu een aantal keuzes. De eerste keuze is “Disabled” dan is de functie om automatisch te wisselen tussen licht en dark mode uitgeschakeld.

De tweede is “Aangepaste tijden kiezen”. Als u hier een begintijd instelt voor het lichte kleur schema en een start tijd voor donkere modus dan wordt het kleurthema op deze tijden geactiveerd.

U kunt ook kiezen om het licht en donker schema te activeren bij zonsondergang en zonsopgang. En de laatste is hetzelfde maar dan op basis van locatie.

AutoDarkMode aangepaste tijd

Klik links op “Switch modus”. U heeft hier twee condities die bepalen of het kleur thema kan worden gewisseld of niet. Zo kunt u aangeven dat er geen licht of donker-thema moet worden geactiveerd als u computer spellen speelt. Daarnaast kunt u ook aangeven dat dark mode moet worden geactiveerd als het uw laptop werkt op batterij stroom.

AutoDarkMode switch modes

Klik links op “Applicaties”. Hier kunt per onderdeel in Windows aangeven wat welke kleur dient te worden. Bijvoorbeeld applicaties (vensters e.d.) licht en systeemonderdelen zoals de taakbalk donker. U kunt ook Microsoft office laten aanpassen aan een licht of donker thema.

Eventueel kunt u de browser ook laten aanpassen aan het ingestelde kleurenthema, maar daarvoor dient u de “Dark reader” extensie te installeren.

AutoDarkMode applicaties

Klik links op “Personalization”. Hier ziet u nog een aantal algemene app instellingen. Zo kunt u een 12-uursklok gebruiken, het tray icoon verbergen, grijswaarde gebruiken en een energiebesparende functie inschakelen.

Indien nodig kunt u de taal nog wijzigen en automatisch of handmatig op app updates controleren.

AutoDarkMode instellingen

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *