Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Automatisch wisselen tussen licht en donker (dark) modus

Alhoewel Windows 11 een optie heeft om te schakelen tussen een lichte en donkere modus, is het een handmatig proces dat verschillende stappen vereist. Auto Dark Mode X is een open source applicatie waarmee u een schema kunt configureren om automatisch te schakelen tussen de lichte en donkere modus.

Bovendien bevat de app ook uitzonderingen om te voorkomen dat er wordt geschakeld terwijl u aan het gamen bent of op de batterij werkt. U kunt zelfs aangeven of apps, de kleur moeten volgen of in hun huidige licht thema moeten blijven. Overigens werkt deze app ook in Windows 10.

Voordat je automatisch wisselen tussen de kleurenmodus kunt inschakelen, moet u de applicatie installeren, die gratis beschikbaar is via GitHub.

Automatisch wisselen tussen licht en donkere modus in Windows 10 of Windows 11

Ga naar de GitHub download pagina. Klik bij “Assets” op het bestand dat u wilt downloaden en open het installatiebestand.

AutoDarkMode installeren

Installeer AutoDarkModus op uw computer. Klik op “Installeer voor alle gebruikers” en selecteer de Nederlandse taal. Open de app.

Klik links op “Tijd”. U heeft nu een aantal keuzes. De eerste keuze is “Disabled” dan is de functie om automatisch te wisselen tussen licht en dark mode uitgeschakeld.

De tweede is “Aangepaste tijden kiezen”. Als u hier een begintijd instelt voor het lichte kleur schema en een start tijd voor donkere modus dan wordt het kleurthema op deze tijden geactiveerd.

U kunt ook kiezen om het licht en donker schema te activeren bij zonsondergang en zonsopgang. En de laatste is hetzelfde maar dan op basis van locatie.

AutoDarkMode aangepaste tijd

Klik links op “Switch modus”. U heeft hier twee condities die bepalen of het kleur thema kan worden gewisseld of niet. Zo kunt u aangeven dat er geen licht of donker-thema moet worden geactiveerd als u computer spellen speelt . Daarnaast kunt u ook aangeven dat dark mode moet worden geactiveerd als het uw laptop werkt op batterij stroom.

AutoDarkMode switch modes

Klik links op “Applicaties”. Hier kunt per onderdeel in Windows aangeven wat welke kleur dient te worden. Bijvoorbeeld applicaties (vensters e.d.) licht en systeemonderdelen zoals de taakbalk donker. U kunt ook Microsoft office laten aanpassen aan een licht of donker thema.

Eventueel kunt u de browser ook laten aanpassen aan het ingestelde kleurenthema, maar daarvoor dient u de “Dark reader” extensie te installeren.

AutoDarkMode applicaties

Klik links op “Personalization”. Hier ziet u nog een aantal algemene app instellingen. Zo kunt u een 12-uursklok gebruiken, het tray icoon verbergen, grijswaarde gebruiken en een energiebesparende functie inschakelen.

Indien nodig kunt u de taal nog wijzigen en automatisch of handmatig op app updates controleren.

AutoDarkMode instellingen

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!