7 manieren om laptop batterij te besparen met Windows 11

Stefan
7 manieren om laptop batterij te besparen met Windows 11

In Windows 11 zijn verschillende functies en opties beschikbaar om de levensduur van een batterij te verbeteren.

U kunt in Windows 11 de functie “Batterijbesparing” inschakelen. Deze functie verbeterd bij een bepaald minimaal aan resterende batterij de duur door verschillende functies uit te schakelen of aan te passen. In het geval van batterijbesparing zal Windows 11 onder andere de helderheid van het scherm automatisch verlagen.

Ook is er een “energiemodus” instelling die bepaalde opties toepast in Windows 11 aan de hand van het geselecteerde modi. Er zijn drie verschillende modi waaruit gekozen kan worden, elke modi heeft zijn impact op de levensduur van de batterij en de prestaties van de laptop.

In dit artikel leest u alle verschillende opties om de levensduur van de laptop batterij te verbeteren. Dit is een complete gids om de prestaties van de accu (“batterij”) te verbeteren.

7 manieren om laptop batterij te besparen met Windows 11

Batterijbesparing inschakelen

Als batterijbesparing wordt ingeschakeld, dan wordt de helderheid van het scherm verlaagd bij een bepaald percentage. Ook wordt efficientiemodus actief in de Microsoft Edge browser.

Open de instellingen. Klik op “Systeem” en vervolgens op “Aan/uit en accu”. Onderin de “Batterij” instellingen ziet u de “Batterijbesparing”. Standaard wordt batterijbesparing ingeschakeld bij een minimum van 20% resterende batterij. U kunt het percentage aanpassen of u klikt op “Nu inschakelen” om batterijbesparing direct in te schakelen.

Lees ook
"Wijzigingen ongedaan maken" foutmelding? Probeer dit!

U kunt batterijbesparing alleen “nu inschakelen” als de laptop werkt op batterij, niet als deze aan het opladen is.

Batterijbesparing inschakelen in Windows 11

Helderheid van het scherm wijzigen

De helderheid van het scherm heeft een sterke impact op het verbruik van de batterij. Als u de helderheid van het scherm verlaagd merkt u direct dat de batterij minuten langer meegaat op een één accu lading.

Open de instellingen. Klik vervolgens op “Systeem” en hierna op “Beeldscherm”. Wijzig de helderheid van het beeldscherm door het te verlagen.

Helderheid beeldscherm wijzigen in Windows 11

Scherm en slaapstand instellingen wijzigen

Door de beeldscherm en slaapstand instellingen te wijzigen kunt u bepalen hoe er bij het gebruik van de batterij moet worden omgegaan met het scherm en wanneer het apparaat in slaapstand gaat. Door deze zo in te stellen dat dit vaker gebeurt, bespaart u batterij als het apparaat even niet wordt gebruikt.

Open de instellingen. Klik op “Systeem” en vervolgens op “Aan/uit en accu”. U kunt nu ingeven na hoeveel tijd het scherm bij batterijgebruik moet worden uitgeschakeld. Ook kunt u aangeven hoelang het mag duren voordat het apparaat in slaapstand gaat bij het gebruik van batterijstroom.

Ik raad aan om het scherm op batterijstroom na 5 minuten uit te schakelen en de slaapstand in te stellen op 10 minuten. Hoe sneller, hoe beter, zeker op batterijstroom. Het is uiteraard naar eigen wens in te stellen. Het betreft hier instellingen die worden toegepast als de laptop niet wordt gebruikt.

Scherm en slaapstand wijzigen in Windows 11

Beste energie-efficiëntie modus in Windows 11 inschakelen

In Windows 11 kunt u een energiemodus instellen. Als u de laptop veel gebruikt op batterijstroom, dan is het aan te raden om het efficiëntie modi te selecteren. Hiermee wordt door verschillende processen te verminderen en energie functies toe te passen het beste uit de resterende batterij gehaald.

Lees ook
Windows 10 firewall uitschakelen? Dit is hoe het werkt!

Open de instellingen. Klik op “Systeem” en vervolgens op “Aan/uit en accu”. In de “Energiemodus” instellingen selecteert u de “Beste energie-efficiëntie” modus.

Beste energie-efficientie modus in Windows 11

Batterijverbruik per app controleren

In Windows 11 verbruiken apps natuurlijk de batterij. Het mooie is dat Windows 11 na verloop van tijd bijhoudt welke app er het meeste batterij verbruikt. Na geïdentificeerd te hebben welke app op de achtergrond veel batterijverbruik kunt u deze app instellen op “Stroom gebalanceerd.

Windows 11 bepaalt wat het beste is om de meeste stroom op te slaan, terwijl de app nog steeds meldingen kan ontvangen en regelmatig kan bijwerken. Met deze optie wordt mogelijk een app beperkt die meer stroom gebruikt.

Open de instellingen. Klik op “Systeem” en vervolgens op “Aan/uit en accu”. Helemaal onderin klik op “Accuverbruik”.

In de sectie “Batterijverbruik per app” ziet u welke app de laatste afgelopen 24 uur het meeste van de batterij heeft gevraagd. Onthoudt welke app dit betreft.

Batterijverbruik per app

Klik nu in de instellingen links op “Apps” en vervolgens op “Geïnstalleerde apps”. Klik op de drie punten rechts naast de app. In het menu klik op “Geavanceerde opties”.

Geavanceerde opties

Wijzig de “Machtigingen voor achtergrond-apps” naar “Stroom geoptimaliseerd (aanbevolen)”.

Stroom geoptimaliseerd

Doe dit voor iedere app die voorkomt in de rapportage “batterijverbruik”.

Animatie effecten uitschakelen

Visuele effecten maken het gebruik van Windows 11 vooral spoeler. Het uitschakelen of beperken van visuele animatie-effecten is effectief om batterij te besparen, maar kan Windows 11 ook wat minder vloeiend maken. Als u serieus bent om batterij te besparen dan kunt u animatie-effecten beperken.

Energiebeheer probleemoplosser uitvoeren

In Windows 11 zijn verschillende probleemoplossers beschikbaar die automatisch problemen kunnen oplossen. Er is ook een probleemoplosser voor energiebeheer beschikbaar. Deze energiebeheer probleemoplosser kan zelf instellingen toepassen om het energiebeheer in Windows 11 weer te optimaliseren, dit komt de batterij prestaties ten goede.

Lees ook
USB poort werkt niet in Windows 11

Open de instellingen. Klik links op “Systeem” en vervolgens op “Problemen oplossen”. Klik hierna op “Andere probleemoplossers”.

In de “Overige” probleemoplossers, start u de “Energiebeheer” probleemoplosser door op “Uitvoeren” te klikken. Er wordt nu door Windows 11 zelf naar problemen gezocht en waar nodig wordt het automatisch verholpen.

Energiebeheer probleemoplosser uitvoeren

Lees dit artikel als de laptop niet meer oplaadt.

Dit waren de tips om de batterijduur van een Windows 11 laptop te verbeteren. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *