Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Bestanden terughalen als Windows niet meer opstart

Als Windows niet meer opstart dan is dit erg vervelend. In de meeste gevallen denken mensen dan, maar aan een ding, hoe krijg ik mijn bestanden terug als ik niet meer in Windows kan werken. Er is een oplossing om bestanden terug te halen in Windows als Windows niet meer opstart of doorstart.

Er zijn echter wel een paar vereisten om bestanden terug te halen bij een beschadigde Windows-computer. Zo moet de harde schijf nog werken en mag er geen probleem zijn met hardware. Veelvoorkomende problemen die zijn ontstaan als Windows niet meer doorstart zijn onder andere een beschadigde master boot record of beschadigde Windows-systeem bestanden.

Om bestanden terug te halen gaan we gebruik maken van een Windows opstart schijf of USB-stick en het Windows Opdrachtprompt in combinatie met Notepad.

Hoe dit werkt leg ik u uit in deze tip!

Bestanden terughalen als Windows niet meer opstart

Om te beginnen moet u op een andere computer een opstartschijf aanmaken op een USB-stick. De USB-stick dient over minimaal 8GB aan vrije schijfruimte te beschikken. Ook dient de stick leeg te zijn, met andere woorden geformatteerd.

U kunt zo’n opstartschijf aanmaken met de Media Creation Tool van Microsoft. Nogmaals deze dient u aan te maken op een werkende Windows-computer.

Om te beginnen dient u Windows 10 installatie media te downloaden van Microsoft. U kunt Windows 10 downloaden via de Media Creation Tool van Microsoft.

Open de Media Creation Tool. Klik op Akkoord om de licentievoorwaarden te accepteren.

Klik daarna op Installatiemedia aanmaken. Klik op Volgende om door te gaan.

installatiemedia aanmaken

Zorg dat de taal, versie en architectuur overeenkomen met de computer waar u de bestanden van wilt terughalen. Dus niet de specificaties van de computer waar u nu op werkt.

Klik op Volgende om door te gaan.

architectuur en versie selecteren

Selecteer USB-flashstation. Er moet minimaal 8GB vrije schijfruimte beschikbaar zijn op de USB-stick. Let op, bestanden op de USB-stick gaan verloren.

Klik op Volgende om door te gaan.

medium selecteren

Selecteer het gewenste USB-flashstation. Klik op Volgende om door te gaan.

USB-flashstation selecteren

De Windows-installatie media op USB wordt nu aangemaakt. Windows wordt gedownload en de installatiemedia wordt klaargemaakt. Dit proces kan enkele tientallen minuten duren.

Windows 10 downloaden naar USB flashstation

Nu komt een belangrijk punt.

Onderstaande voert u uit op de computer waarvan u de bestanden wenst terug te halen. De Windows-computer die dus niet opstart of niet doorstart.

In de BIOS-opties van uw computer dient u de opstartvolgorde aan te passen. De opstartvolgorde dient aangepast te worden naar het USB opstart medium in plaats van de harde schijf. Dit is voor ieder computer model en BIOS model weer anders.

Hier vind u informatie van HP. Maar nogmaals iedere computer is weer anders. Ik raad u aan om te zoeken op uw computer model op Google en daarbij te typen “bios opstartvolgorde wijzigen”. Bijvoorbeeld: “HP Model X bios opstartvolgorde wijzigen”.

Als u de opstartvolgorde heeft gewijzigd dan wordt de Windows-installatie media weergegeven op de computer waarvan u de bestanden wilt terughalen.

Klik op Volgende om door te gaan.

Windows installatie scherm

Klik rechtsonderin op: Uw computer herstellen.

Computer herstellen opties

Klik daarna op: Problemen oplossen.

Problemen oplossen opties Windows

Klik daarna op Opdrachtprompt.

Opdrachtprompt openen

In het opdrachtprompt type:

notepad

Als notepad is geopend dan klikt u op Bestand en daarna op Openen.

Notepad openen in Computer herstellen opties

Het handige van notepad is dat het ons toegang geeft tot het bestandssysteem via een Windows-verkenner venster.

Selecteer het bestand of bestanden die u wilt terughalen en klik met de rechtermuisknop op dit bestand. In het menu klik op Kopiëren naar en selecteer dan de USB-stick.

Op deze manier kunt u bestanden terughalen die normaal onbereikbaar waren omdat de computer niet meer opstart of doorstart naar Windows.

Bestand kopiëren naar USB Stick bij computer problemen

De bestanden staan nu op de USB-Stick!

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen! Deel deze informatie op social media als u het nutting vond.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!