Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

CPU verbruik per app limiteren in Windows 10 of Windows 11

Elke app van derden of systeemproces in Windows verbruikt CPU capaciteit. Hoewel de meeste apps of processen goed zijn in het bepalen of ze wel of niet teveel CPU capaciteit verbruiken, kunt u deze apps nog wel limiteren.

Het limiteren van een app biedt enkele voordelen. U kunt hiermee zelf bepalen of de app niet te veel CPU processen mag verbruiken. Het is niet meer de app die dat zelf mag prioriteren. Dit heeft als voordeel dat u zeker weet dat deze app niet al de CPU processen verbruikt als u daar niet zeker van bent.

Naast de prioriteit aanpassen voor een bepaalde app, kunt u ook het aantal CPU cores limiteren voor een app. Hiermee kunt u zelf bepalen hoeveel cores de app mag aanspreken in Windows. Het limiteren van het aantal CPU cores voor deze app helpt bij het prioriteit geven aan andere processen die wel alle CPU cores mogen gebruiken. Dit is hoe u per app het CPU verbruik kunt beperken.

CPU verbruik per app limiteren in Windows 10 of Windows 11

In Windows kunt u per proces en prioriteit instellen via taakbeheer. Het instellen van een nieuwe prioriteit voor een proces wijzigt zijn plaats in de verwerkingswachtrij. Taken met een hogere prioriteit krijgen voorrang bij de toewijzing van systeembronnen zoals CPU tijd en geheugen.

Als u het vermoeden heeft dat een bepaald proces teveel CPU tijd en/of geheugen verbruikt dan kunt u de prioriteit verlagen.

Open Taakbeheer. Klik links onderin op “meer details”. Klik op tabblad “Details” om alle actieve processen weer te geven. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het proces en klik op “prioriteit instellen” en selecteer de gewenste prioriteit.

Het is niet aan te raden de prioriteit aan te passen voor systeemprocessen. Ik raad u aan dit alleen uit te voeren op processen van derden, zoals app(s) die u heeft geïnstalleerd.

Prioriteit voor app instellen op laag via taakbeheer

Om nu te bepalen hoeveel CPU cores het proces mag verbruiken, kunt u de affiniteit instellingen aanpassen per proces. Klik met de rechtermuisknop op het proces, en klik vervolgens op “affiniteit instellen”.

Affiniteit instellen per proces in taakbeheer

Selecteer voor dit proces hoeveel processor(s) het mag gebruiken. Het helpt om een bepaalde core van de CPU te reserveren voor een bepaalde thread die moet worden uitgevoerd. Klik op OK om te bevestigen.

Processoraffiniteit instellen in Windows

Na deze aanpassing dient u de computer te herstarten om de wijziging te activeren.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: Dataverbruik per app weergeven in Windows 11.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
1 REACTIE

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!