Dataverbruik voor netwerk- of internet weergeven

Stefan
Dataverbruik voor netwerk- of internet weergeven in Windows 10

In Windows 10 of Windows 11 kunt u inzicht krijgen in het totale netwerk- of internet dataverbruik over een periode van 30 dagen.

Dataverbruik wordt weergeven op basis van de netwerkadapter. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen het verbruik van een Ethernet (kabel) netwerkadapter of een wifi adapter.

Stel dat u inzichtelijk wilt hebben hoeveel data u verbruikt per maand via uw apparaat, dan kunt u via dit via de netwerk en internet instellingen inzichtelijk krijgen. Dit is standaard Windows functionaliteit en is standaard ingeschakeld.

Het dataverbruik via de Windows instellingen is helaas niet zo uitgebreid als specifieke software, maar het biedt een snel en duidelijk inzicht in het totale, per app of adapter gespecificeerde dataverbruik.

Het dataverbruik inzichtelijk krijgen heeft enkele voordelen. Zo helpt het om over een bepaalde periode inzichtelijk te krijgen wat u gemiddelde dataverbruik is over meerdere maanden. Ook helpt het u om per applicatie te zien hoe de applicatie wordt gebruikt. Als u vermoed dat een bepaalde applicatie veel data verbruikt, dan zou u dit terug moeten zien in het dataverbruik gespecificeerd op applicatie.

Eventueel bij een cyberaanval of vermoedens van een cyberaanval kunt u bepaalde trends inzichtelijk maken door rapportages bij te houden van netwerktrends en een gemiddeld dataverbruik.

Dataverbruik voor netwerk- of internet weergeven in Windows 10

Om het dataverbruik in Windows 10 weer te geven opent u de instellingen. In de instellingen klikt u op “netwerk en internet”.

Netwerk en internet instellingen

In de netwerk en internet instellingen klikt u links op “status”. U ziet nu één of twee netwerkadapters, afhankelijk van hoe u verbonden bent met een netwerk of het internet.

Aan de rechterzijde ziet u het totale dataverbruik van de afgelopen 30 dagen.

Dataverbruik

Als u meer details wilt tonen van het dataverbruik, dan klikt u op de knop “Dataverbruik”.

U ziet nu meer details. Deze dataverbruik details kunt u nogmaals specificeren op netwerkadapter door bovenaan een “een netwerk” te kiezen.

Zo ziet u welke app het meeste data heeft verbruikt over de afgelopen 30 dagen. Eventueel kunt u een limiet invoeren. U krijgt dan van Windows een bericht als u in de buurt komt van het dataverbruik limiet.

Datalimiet per applicatie

Mocht u de verbruiksstatistieken opnieuw willen instellen dan klikt u onderin op “Verbruiksstatistieken opnieuw instellen”.

Verbruiksstatistieke opnieuw instellen

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *