Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Dataverbruik voor netwerk- of internet weergeven

In Windows 10 of Windows 11 kunt u inzicht krijgen in het totale netwerk- of internet dataverbruik over een periode van 30 dagen.

Dataverbruik wordt weergeven op basis van de netwerkadapter. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen het verbruik van een Ethernet (kabel) netwerkadapter of een wifi adapter.

Stel dat u inzichtelijk wilt hebben hoeveel data u verbruikt per maand via uw apparaat, dan kunt u via dit via de netwerk en internet instellingen inzichtelijk krijgen. Dit is standaard Windows functionaliteit en is standaard ingeschakeld.

Het dataverbruik via de Windows instellingen is helaas niet zo uitgebreid als specifieke software, maar het biedt een snel en duidelijk inzicht in het totale, per app of adapter gespecificeerde dataverbruik.

Het dataverbruik inzichtelijk krijgen heeft enkele voordelen. Zo helpt het om over een bepaalde periode inzichtelijk te krijgen wat u gemiddelde dataverbruik is over meerdere maanden. Ook helpt het u om per applicatie te zien hoe de applicatie wordt gebruikt. Als u vermoed dat een bepaalde applicatie veel data verbruikt, dan zou u dit terug moeten zien in het dataverbruik gespecificeerd op applicatie.

Eventueel bij een cyberaanval of vermoedens van een cyberaanval kunt u bepaalde trends inzichtelijk maken door rapportages bij te houden van netwerktrends en een gemiddeld dataverbruik.

Dataverbruik voor netwerk- of internet weergeven in Windows 10

Om het dataverbruik in Windows 10 weer te geven opent u de instellingen. In de instellingen klikt u op “netwerk en internet”.

Netwerk en internet instellingen

In de netwerk en internet instellingen klikt u links op “status”. U ziet nu één of twee netwerkadapters, afhankelijk van hoe u verbonden bent met een netwerk of het internet.

Aan de rechterzijde ziet u het totale dataverbruik van de afgelopen 30 dagen.

Dataverbruik

Als u meer details wilt tonen van het dataverbruik, dan klikt u op de knop “Dataverbruik”.

U ziet nu meer details. Deze dataverbruik details kunt u nogmaals specificeren op netwerkadapter door bovenaan een “een netwerk” te kiezen.

Zo ziet u welke app het meeste data heeft verbruikt over de afgelopen 30 dagen. Eventueel kunt u een limiet invoeren. U krijgt dan van Windows een bericht als u in de buurt komt van het dataverbruik limiet.

Datalimiet per applicatie

Mocht u de verbruiksstatistieken opnieuw willen instellen dan klikt u onderin op “Verbruiksstatistieken opnieuw instellen”.

Verbruiksstatistieke opnieuw instellen

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!