Thema wijzigen in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
windows 11 thema aanpassen

Windows 11 komt met een aantal voorgedefinieerde bureaublad thema’s. Deze Windows 11 thema’s kunt u gebruiken om de achtergrond, de kleurstellingen, geluiden en de muis cursor aan te passen. Deze thema’s kunt u dus gebruiken om het uiterlijk van Windows 11 aan te passen zodat deze voldoet aan uw wensen.

In Windows 11 kunt u kiezen uit een aantal voorgestelde thema’s die u kunt vinden in de Windows-instellingen of u kunt nieuwe thema’s downloaden uit de Microsoft Store.

In de Microsoft Store kunt u niet alleen complete thema’s downloaden, maar ook software om het thema in Windows 11 aan te passen. Software om bijvoorbeeld een widget zelf te bouwen of om de taakbalk aan te passen.

Thema wijzigen in Windows 11

Om het thema in Windows 11 te wijzigen klikt u met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu.

Windows instellingen

In de Windows 11 instellingen klik in het linkermenu op Persoonlijke instellingen. In het rechtervenster ziet u een menu genaamd: Thema’s. Klik erop om de Thema instellingen te openen.

Om snel van thema te wisselen kunt u ook een van de voorbeeld thema’s aanklikken die zich naast het voorbeeld bevinden.

Windows 11 persoonlijke instellingen aanpassen

Windows 11 thema onderdelen aanpassen

In de thema-instellingen ziet u een aantal knoppen om specifieke thema-onderdelen te wijzigen. U kunt een aangepaste thema achtergrond selecteren, de kleur van het thema aanpassen, specifieke thema geluiden toepassen op acties en de muiscursor veranderen. Klik op een specifiek onderdeel om het aan te passen.

Windows 11 thema instellingen

Onder de thema onderdelen ziet u het huidige thema welke u heeft geïnstalleerd. Er zijn vaak meerdere kleurstellingen van een thema beschikbaar. Als deze kleurstellingen er zijn dan vind u deze onder de huidige thema instelling.

Lees ook
Standaard locatie wijzigen in Windows 11

Thema’s downloaden uit de Microsoft Store

Om meer thema’s te downloaden via de Microsoft Store klikt u op de knop “Bladeren door thema’s” rechts naast de tekst: Meer thema’s in de Microsoft Store downloaden. De Microsoft Store wordt dan geopend en daar vind u meer hulpmiddelen om het thema aan te passen en om meer voorbeelden van verschillende thema’s te bekijken en te downloaden.

Windows 11 huidig thema aanpassen

Verwante thema instellingen

Helemaal onderaan vind u de verwante instellingen. Dit zijn instellingen waarmee u het thema in Windows 11 nog iets verder kunt aanpassen. U kunt door op de knop: Instellingen voor bureaubladpictogrammen te klikken een apart pictogram instellingen voor specifieke knoppen in Windows 11. U kunt bijvoorbeeld een ander pictogram instellingen voor “Deze PC” en voor de prullenbak etc.

Windows 11 verwante thema instellingen

Contrastthema’s

Als u liever een bepaald contrastthema instelt in Windows 11 omdat u slechtziend bent of een lichtgevoeligheid heeft dan kunt u een contrastthema toepassen door op: Contrastthema’s te klikken.

Contrastthema instellingen in Windows 11

U kunt kiezen uit een drietal voorgestelde contrastthema’s. Het aquatisch contrastthema, het woestijn contrastthema, het schemering contrastthema en het nachthemel contrastthema. Om het gewenste contrastthema toe te passen selecteert u het thema en klikt u op toepassen.

Contrastthema instellen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

5 reacties
 1. Beste,
  Ik wil graag op mijn pc de thema’s wijzigen, met nieuwe foto’s, maar dit werkt bij mij niet. Ik heb alle stappen gezet, nieuwe thema’s gedownload, toegepast, maar het thema wijzigt niet. Van alles al geprobeerd. Zou je kunnen helpen?

  Vriendelijke groet,
  Andréas

 2. Is het ook mogelijk om de overgangen tussen de diverse achtergrondbeelden aan te passen.?
  Bijvoorbeeld door te in- of outfaden of schuiven.
  Dit kon met eerdere versies van Windows volgens mij wel, maar ik kan het hier niet terugvinden bij de instellingen?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

  Mvg Kees

   1. Beste Stefan,
    Dankjewel voor deze supersnelle reactie en informatie.
    Ik had dit al wel bij de instellingen gevonden, maar dacht dat ik dit alleen maar kon gebruiken om mijn eigen foto’s te tonen. En ik wil juist een Windows thema gebruiken.
    De foto’s werden dan wel “ververst”, maar dat gaat soms gepaard met een flikkering, waarbij de beelden ineens veranderen i.p.v. in een vloeiende beweging.
    Ik ga jouw uitleg een proberen.
    Nogmaals bedankt hoor!!

    Hartelijke groet,
    Kees

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *