Deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten foutmelding

Stefan
Deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten foutmelding

Als u de computer afsluit, herstart of gewoonweg uitlogt en u ziet de foutmelding “deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten“, dan voorkomt een app of stuurprogramma op uw computer dat de computer normaal kan worden afgesloten.

Deze app kan taken uitvoeren of niet-opgeslagen gegevens hebben en ze voorkomen dat de computer verder gaat met afsluiten totdat het probleem is opgelost.

Het is veelvoorkomend probleem dat ook veel verschillende oorzaken kan hebben. Het probleem kan namelijk zitten in een app die recent is geïnstalleerd, stuurprogramma’s die zowel handmatig als automatisch zijn geïnstalleerd, of zelf software dat wordt voorgeïnstalleerd op sommige computers.

Om de “deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten” foutmelding op te lossen moeten we enkele stappen doorlopen om de probleem app of het probleem stuurprogramma te identificeren. Nadat het probleem is geïdentificeerd kunt u het probleem oplossen.

Deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten foutmelding

Zoals gezegd kan deze foutmelding worden veroorzaakt door veel verschillende apps of zelfs stuurprogramma’s. We gaan daarom ook enkele stappen doorlopen om het probleem, specifiek op uw computer te identificeren.

Lees ook
Stuurprogramma problemen oplossen in Windows 11

Houdt hier rekening mee als u de computer afsluit, herstart of uitlogt

Het is belangrijk dat u voordat u verder gaat tijdens het afsluiten, herstarten of uitloggen van de computer met de volgende punten rekening houdt:

 • Zorg ervoor dat al het werk wordt opgeslagen in alle geopende apps.
 • Sluit altijd handmatig alle actieve apps om hiermee afsluit problemen te voorkomen.
 • Als u zeker weet dat er geen kritieke taken worden uitgevoerd, kunt u ervoor kiezen om de apps geforceerd af te sluiten. Windows biedt meestal een optie om de toepassing direct vanuit het afsluitdialoogvenster geforceerd af te sluiten.

Mocht de foutmelding “deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten” ondanks dit nog steeds voorkomen, dan kunt u onderstaande proberen.

Probleem app handmatig identificeren

Als eerste gaan we uitzoeken welke applicatie of welk stuurprogramma de veroorzaker is van deze foutmelding. Dit doet u door tijdens de foutmelding te bekijken welke app het afsluiten blokkeert. Dit staat soms in de melding zelf, maar niet altijd.

Mocht u de naam van de app zien die het afsluiten blokkeert, dan verwijdert u de app van uw computer. Soms is de app ook te herkennen aan het pictogram.

Hieronder ziet u een voorbeeld dat ik heb gemaakt:

voorbeeld deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten

In het bovenstaande voorbeeld ziet u duidelijk dat “Wordpad” de app is die het afsluiten van de computer voorkomt. In uw geval is dit waarschijnlijk een andere app. Zorg ervoor dat u de blokkerende app van uw computer verwijdert.

Mocht het niet duidelijk zijn welke app het betreft, dan kunt u ook recent geïnstalleerde software verwijderen als het probleem zich recentelijk voordoet.

Wanneer u helemaal geen idee heeft, kunt u het volgende proberen:

Computer schoon opstarten

We kunnen de computer schoon opstarten. Dit houdt in dat alle benodigde onderdelen en services in Windows worden geladen, de rest wordt tijdelijk uitgeschakeld. Hiermee wordt voorkomen dat conflicterende apps worden opgestart die problemen tijdens het afsluiten van de computer kunnen veroorzaken.

 1. Druk de Windows + R toets.
 2. Type: msconfig.exe
 3. In msconfig, klik op tabblad: Algemeen.
 4. Selecteer de optie ‘Selectief opstarten’.
 5. Schakel de optie ‘Opstartonderdelen laden’ uit.
 6. Klik op ‘Toepassen’ en vervolgens op ‘OK’.

Computer schoon opstarten

Schakel nu de computer uit en start weer opnieuw op. Na de herstart gaat u controleren of de “deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten” foutmelding nog steeds voorkomt door de computer nogmaals opnieuw op te starten. Wanneer de foutmelding niet meer voorkomt, is er een app geïnstalleerd die problemen veroorzaakt.

Deze app kunt u op de volgende manier identificeren.

 1. Open taakbeheer.
 2. Klik op ‘Opstart-apps’.
 3. Controleer alle apps in de kolom ‘Ingeschakeld’.
 4. Wijzig de status van de apps die zijn ingeschakeld stuk voor stuk naar ‘Uitgeschakeld’, telkens herstart u de computer.
 5. Wanneer na het uitschakelen van een bepaalde app de foutmelding “deze app voorkomt dat uw pc wordt afgesloten” niet meer voorkomt, is dit de veroorzaker van het probleem.

apps stuk voor stuk uitschakelen

Als alternatief kunt u de Autoruns app van Microsoft gebruiken.

Automatisch afsluiten configureren

Om te voorkomen dat apps in de toekomst het afsluiten blokkeren, kunt u overwegen om de AutoEndTasks registry-instelling in te schakelen.

Met deze instelling zal Windows automatisch niet-responsieve applicaties afsluiten tijdens het afsluiten, wat kan helpen om het proces te versnellen.

 1. Druk op Win + R, typ regedit, en druk op Enter.
 2. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop.
 3. Rechtermuisklik in het rechterpaneel, selecteer Nieuw > Tekenreekswaarde, en noem het AutoEndTasks als deze nog niet bestaat
 4. Dubbelklik op AutoEndTasks en stel de waarde in op 1.

AutoEndTasks

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *