Geluid werkt niet in Windows 11? Dit is de oplossing

Stefan

Als het geluid niet werkt op uw Windows 11 PC, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat het uitvoerapparaat niet functioneert.

In Windows 11 zijn er verschillende opties die u goed moet instellen om geluid te laten werken. De geluidsopties zijn afhankelijk van het type uitvoerapparaat. Een uitvoerapparaat is een apparaat die het geluid afspeelt, denk hierbij aan een koptelefoon, interne- of extern luidsprekers, een bluetooth geluidsapparaat en meer.

Er zijn een aantal dingen die u op voorhand kunt controleren. Dit zijn standaard controles die u dient uit te voeren voordat u instellingen in Windows 11 gaat proberen.

  • Controleer of de volume-instellingen in Windows niet zijn gedempt of op een laag niveau staan.
  • Controleer of de aansluitingen van uw luidsprekers of koptelefoon goed zijn aangesloten. Gebruik hiervoor originele kabels en probeer de luidspreker of koptelefoon ook eens op een ander apparaat.
  • Als het geluid niet wordt afgespeeld in een bepaalde app, maar wel in andere apps dan controleert u of het volume van deze app goed staat, controleer of er geen demping is ingesteld, bijvoorbeeld van een tabblad.
  • Controleer zowel in Windows als in een app of het goede uitvoerapparaat is geselecteerd. In sommige apps kunt u aangeven in de instellingen welk apparaat als uitvoerapparaat wordt gebruikt. Gebruikt u bijvoorbeeld een koptelefoon, selecteer dit apparaat in deze app dan als uitvoerapparaat. Hierover leest u meer in deze gids.

In deze gids lopen we enkele stappen door om het geluidsprobleem te identificeren en op te lossen. U kunt deze stappen veilig uitvoeren.

Geluid werkt niet in Windows 11

Correct geluid uitvoerapparaat selecteren

Als u extern geluidsuitvoer apparaten heeft gekoppeld in Windows 11, dan kunt u deze selecteren als geluidsuitvoer. Als hier een verkeerd of niet werkend apparaat tussen staat dan hoort u niets. Controleer dus of het gewenste uitvoerapparaat is ingesteld.

Lees ook
Temperatuur harde schijf meten in Windows 11 of 10

U kunt deze uitvoerapparaten beheren via het actiecentrum. Klik links naast de tijd en datum op het actiecentrum. Klik vervolgens rechts naast de schuif voor het volume klikt u op het pijltje.

Geluid uitvoer apparaat

Selecteer het gewenste uitvoerapparaat. Dit kan zijn een speaker, koptelefoon of bluetooth apparaat. Zorg ervoor dat bluetooth is ingeschakeld en dat het bluetooth apparaat verbonden is met uw computer.

Optioneel: bluetooth werkt niet.

uitvoerapparaat selecteren

Als het apparaat er niet tussen staat dan is het of niet geïnstalleerd (het stuurprogramma) of het apparaat is uitgeschakeld.

Geluidsapparaat inschakelen

In deze stap gaan we controleren of het geluidsapparaat is ingeschakeld. Als het apparaat wat geluid afspeelt, een speaker bijvoorbeeld is uitgeschakeld dan kunt u het in Windows 11 niet gebruiken.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: mmsys.cpl.

Controleer of er apparaten tussen staan die zijn uitgeschakeld. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “Inschakelen”.

Speakers inschakelen in Windows 11

Om te testen of het apparaat werkt, klikt u er nogmaals op met de rechtermuisknop en klik op “testen”. Er wordt nu een test geluid afgespeeld.

Geluid testen in Windows 11

Klik op “toepassen” en vervolgens op “OK”.

Geluidsapparaten en volumes voor alle apps opnieuw instellen

Apps die u heeft geïnstalleerd gebruiken het geluidsapparaat ook. Deze apps kunnen soms instellingen aanpassen waardoor het even niet meer werkt. Om dit soort problemen snel op te lossen kunt u de geluidsapparaten en de volumes voor deze apps opnieuw instellen.

Open de instellingen. Klik links op “Systeem” en vervolgens op “Geluid”. In de geluidsinstellingen klikt u onderin op “Volumemixer” in de “Geavanceerd” instellingen.

Lees ook
Rundll32 foutmelding? 6 tips om de Rundll32 fout te verhelpen

Onderin klikt u op de knop “Opnieuw instellen” om het geluidsvolume voor het apparaat en apps opnieuw in te stellen. U ziet u een vinkje als het is gelukt.

Geluidsapparaten en volumes voor alle apps opnieuw instellen

Ik raad u ook aan het volgende uit te voeren om audio verbeteren in Windows 11 en ruimtelijke audio uit te schakelen. Dit zijn verbetering die bij sommige apparaten problemen kunnen veroorzaken.

Ga terug naar de “Geluid” instellingen. Klik op het geluidsuitvoerapparaat (indien beschikbaar).

Geluidsuitvoer apparaat

Schakel vervolgens de optie “Audio verbeteren” en “Ruimtelijk geluid” uit.

Audio verbeteren en ruimtelijk geluid uitschakelen in Windows 11

Audio afspelen probleemoplosser

Probleemoplossers in Windows 11 zijn ingebouwde hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het identificeren en oplossen van veel voorkomende problemen met uw computer. Er is een specifieke probleemoplosser beschikbaar die problemen met geluid afspelen kan oplossen.

Wanneer u deze “Audio afspelen” probleemoplosser uitvoert, worden er een reeks stappen uitgevoerd om een diagnose te stellen en het probleem op te lossen. Het controleert op veel voorkomende geluids problemen en geeft u een lijst met voorgestelde oplossingen.

Open de instellingen. Klik links op “Systeem” en vervolgens op “Problemen oplossen”. In de problemen oplossen klikt u op “Andere probleemoplossers”.

Klik op “uitvoeren” naast de “Audio afspelen” om de probleemoplosser voor het afspelen van geluid te starten. Volg de diagnose en voer de voorgesteld oplossingen uit.

Audio afspelen probleemoplosser

Overige tips

Dit zijn overige tips die u kunt gebruiken om problemen met het afspelen van geluid in Windows 11 op te lossen.

  • Herstart de computer.
  • Controleer of u recent software heeft geïnstalleerd die gerelateerd is aan geluid. Denk hierbij aan software om geluid te verbeteren, software die het wisselen van uitvoerapparaat makkelijker maakt, nieuwe stuurprogramma’s e.d. verwijder deze software.
  • Geluid stuurprogramma’s opnieuw installeren. Veel computers gebruiken de “Realtek” stuurprogramma’s. Soms wil het helpen om deze in instellingen > apps > geïnstalleerde apps eerst te verwijderen en hierna opnieuw te installeren. Maak eerst een herstelpunt voordat u dit uitvoert!
  • Als u uitvoerapparaat stuurprogramma’s nodig heeft, zorg dat u deze heeft geïnstalleerd. Dit soort informatie vindt u op het internet als u zoekt naar het type apparaat. Echter, in mijn ervaring is dit voor de meeste geluid uitvoerapparaten niet nodig, het koppelen met uw Windows 11 PC is meestal voldoende.
Lees ook
Een extra klok toevoegen in Windows 11? Dit is hoe!

Lees ook: 3 tips om een probleem in Windows 11 of Windows 10 op te lossen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *